Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Β. Υψηλάντης: Με ταχύτερους βηματισμούς να προχωρήσει η μετάπτωση των Κτηματολογίων στα Δωδεκάνησα

02/10/2024
5 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης μιλώντας χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σ/ν του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», αφού επισήμανε το γεγονός ότι μπαίνει ως οριστικό ορόσημο ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης το 2025, εξήρε την ιδιαιτέρως σημαντική για τα Δωδεκάνησα αλλά και για άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας, πρόβλεψη του άρθρου 21 παρ. 1.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» που βρίσκονται σε νησιωτικούς δήμους ή παραμεθόριες περιοχές ή σε Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα του Φορέα, όπου δεν πληρούται καμία από τις οργανικές διατάξεις αυτού, δύνανται να καλύπτονται αποκλειστικά έως τις 31.12.2025, με πρόσληψη υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα των αντιστοίχων θέσεων.

Επίσης ζήτησε για τα Κτηματολόγια της Δωδεκανήσου, να ορισθεί ανάδοχος ο οποίος θα προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των πράξεων. Αλλά και ο έλεγχος της επί της ουσίας μετάπτωσης του Κτηματολογίου βάσει του Ιταλικού Κτηματολογικού Κανονισμού στα καθ’ ημάς κατά το «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι τις ενέργειες αυτές θεωρεί ένα άλλο πολύ ευαίσθητο κομμάτι, για την ασφάλεια των συναλλαγών, σ’ένα από τα πλέον εθνικώς ευαίσθητα σημεία της ελληνικής επικράτειας.

Άλλα σημαντικά σημεία της ομιλίας του είναι η αναφορά του:

-Στην Ενιαία Διαδικασία Διόρθωσης Στοιχείων. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει πλέον η υποχρέωση να καταφεύγουμε στην δικαστική κρίση για τη διόρθωση γεωμετρικών δεδομένων, όπως τα όρια οικοπέδων.

-Στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν τις πράξεις τους ηλεκτρονικά οποιαδήποτε ώρα.

-Το Κτηματολόγιο γίνεται ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων. Η AI θα συμβάλλει στη μείωση χρονοβόρων διαδικασιών, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και επιταχύνοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

-Στην περίπτωση που οι αντιρρήσεις, κατά των δασικών χαρτών, γίνουν δεκτές, οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αυτόματα υπέρ του ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική προσφυγή.

-Απλοποιείται η διαδικασία διόρθωσης υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη, με έμφαση στα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα στο κτηματολογικό γραφείο, και όχι δικαστικά.

-Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι απλώς μια νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μια σημαντική επένδυση στο μέλλον της χώρας μας, με επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη και τις ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές ακινήτων.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ