Η εισήγηση της Μίκας Ιατρίδη στην Επιτροπή Περιφερειών/Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών με τίτλο ««Νησιωτική Πολιτική – Εργαλεία εδαφικής συνοχής για τα νησιά»», εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα της Βουλής και θα περιληφθεί σε ειδική έκδοση της Επιτροπής.
Σχετικά με την ομόφωνη αποδοχή, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή για κάθε βουλευτή, απόψεις που καταθέτει στη Βουλή να γίνονται ομόφωνα αποδεκτές. Η πρόοδος και η ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας είναι πάντα ζήτημα σύνθεσης και συναίνεσης, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές διαφορές μπορεί να προκύψουν».
Στην εισήγησή της, η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ανέλυσε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής και πρότεινε σειρά μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση της εδαφικής συνοχής και της ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας.
Καθολική αποδοχή και επιδοκιμασία από όλα τα μέλη της Επιτροπής, συνάντησε η αποστροφή του λόγου της Βουλευτού Δωδεκανήσου, στην οποία σημείωνε τα εξής:
«Ωστόσο, ως Βουλευτής Δωδεκανήσου, επί σχεδόν μια δεκαετία, θα ήθελα να επισημάνω ότι η εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής είναι μία συνεχής διαδικασία. Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να μάθει τόσο από τις δυστοκίες όσο και από τις επιτυχίες της προηγούμενης και να προχωρήσει στον σχεδιασμό και εφαρμογή πολιτικών, που να ανταποκρίνονται και στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του νησιωτικού χώρου.
Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός, ότι παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μπορεί να υπάρξουν μεταξύ των κομμάτων, υπάρχει συναίνεση και είναι κοινή πεποίθηση, ότι η νησιωτικότητα, η εδαφική συνοχή και η ανάπτυξη των νησιών μας, πέρα από την ευημερία των νησιωτών, συνιστούν και βασικό όρο εθνικής επιβίωσης.
Συνεπώς, πέρα από τις παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν στην παρούσα εισήγηση και συζητήθηκαν στην αντίστοιχη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής, χρειάζεται προσήλωση και εμπέδωση στην ενίσχυση της κουλτούρας, που θα πρεσβεύει ότι η εφαρμογή ολοκληρωμένης και αξιόπιστης νησιωτικής πολιτικής, αποτελεί υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στις τωρινές, αλλά κυρίως στις μελλοντικές γενιές των νησιωτών.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία με τις παρεμβάσεις της να μπορέσει να συνεγείρει το ανθρώπινο δυναμικό των νησιών μας, να πιστέψει σε αυτό και να το ενισχύσει.
Χρειάζεται συνολική βούληση και αυτοπεποίθηση, ότι με τις κατάλληλες πολιτικές οι προκλήσεις, που θέτει η εδαφική ασυνέχεια, μπορούν να μετατραπούν σε ασύγκριτα πλεονεκτήματα. Εδώ καθοριστικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η νησιωτική Ελλάδα και το κάθε νησί ξεχωριστά, πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Άλλωστε, όλα τα νησιά στο Αιγαίο και το Ιόνιο, συμμετείχαν και συμμετέχουν δυναμικά σε κρίσιμες περιόδους της παλαιότερης και σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Αποτελούν βασικό συστατικό μέρος της οικονομίας, του πολιτισμού και των κοινωνικών διεργασιών του τόπου μας και του Ελληνισμού στο σύνολό του. Γι’ αυτό και η εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών, πρέπει να είναι συνεχής».