Απόθεμα για τις δύσκολες μέρες, οι οποίες θα ακολουθήσουν με την έλευση του χειμώνα σε Ελλάδα και Ευρώπη, δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, εκμεταλλευόμενο την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων η οποία, με βάση τα πρώτα δείγματα για τον Οκτώβριο, θα διαρκέσει και το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.
Η πρόβλεψη για υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Οκτώβριο στο 9,8%, από 12,1% τον Σεπτέμβριο, είναι φυσικά ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι είναι συγκυριακή, καθώς τον προηγούμενο μήνα, η κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε σημαντικά, λόγω της παράτασης των υψηλών θερμοκρασιών.
Επίσης, βοήθησε και η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου από τα 186 ευρώ η μεγαβατώρα στις αρχές του μήνα κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου. Η πτώση αυτή συμπαρέσυρε προς τα κάτω και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους, παρά τις εξαγγελίες, ανεστάλη η συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας όπως π.χ. η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης ή η φημολογία για μια τρίτη, οριζόντια επιδότηση στα υγρά καύσιμα, δηλαδή ένα fuel pass 3.
Παρά την ικανοποίηση για την πορεία του πληθωρισμού, το ΥΠΟΙΚ παρακολουθεί τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), όπου καταγράφονται οι υψηλότερες καταναλώσεις φυσικού αερίου και όπου ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο παρουσίασε επιτάχυνση. Τούτο παρότι και οι χώρες αυτές απόλαυσαν ένα ανοιξιάτικο μήνα. Το επόμενο διάστημα, με την πτώση της θερμοκρασίας οι καταναλώσεις αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν κατακόρυφη αύξηση, πιέζοντας προς τα πάνω και τις τιμές της ενέργειας μέχρι και το τέλος του πραγματικού χειμώνα.
Το δημοσιονομικό περιθώριο
Το οικονομικό επιτελείο, αποφεύγει προς το παρόν ανακοινώσεις για την επανάληψη μέτρων στήριξης τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί οριζόντια, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα στο πληθωρισμό και είναι πλέον ακατάλληλα για τις τωρινές συνθήκες. Δημιουργεί όμως ένα νέο απόθεμα το οποίο, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι συνθήκες, μπορεί να φτάσει κοντά στα 2,5 δισ. για τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, μόνο από τους έμμεσους φόρους, περιμένει μέχρι και το τέλος του χρόνου μια υπέρβαση πάνω από το στόχο κατά 680 - 700 εκατ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου. Τούτο, με δεδομένο ότι ο κάθε μήνας θα έχει μια υπέρβαση ΦΠΑ της τάξης των 220 έως και 240 εκατ. ευρώ, όπως συνέβη και το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.
Εκτός όμως από τους έμμεσους φόρους, το οικονομικό επιτελείο έχει να περιμένει και από την νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης πάνω από το 6%, από 5,3% που είναι η σημερινή επίσημη πρόβλεψη. Η υπέρβαση αυτή των εσόδων για το σύνολο του έτους αναμένεται να φτάσει τα 1,3 - 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα το ΥΠΟΙΚ περιμένει επιπλέον έσοδα 100 εκατ. ευρώ από την καλύτερη εισπραξιμότητα των άμεσων φόρων. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τελικά λίγο κάτω από το 1,7% του ΑΕΠ, θα υπάρξει ένα πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο της τάξης των 200 -350 εκατ. ευρώ.
Οι αποφάσεις για νέα μέτρα
Οι αποφάσεις για νέα μέτρα θα ληφθούν αργότερα μέσα στον μήνα. Αν πρόκειται για στοχευμένα, έκτακτα μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, θα ανακοινωθούν λίγο πριν ή λίγο μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού κοντά στις 20 μήνα.
Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο, κάποια από τα χρήματα που θα υπάρχουν στα δημόσια ταμεία και αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το 2023 να διατεθούν για κάποιες μόνιμες παρεμβάσεις στις αρχές του επόμενου χρόνου, με δεδομένο ότι οι τιμές ενέργειας θα εξομαλυνθούν με μόνιμο τρόπο.
capital.gr