Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ο Β. Υψηλάντης στην Ολομέλεια ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών ανέγερσης των νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Κω - Ρόδο

07/12/2022
19 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Κω και Νέο Δικαστικό Μέγαρο στη Ρόδο.

Την θέση αυτή κατάθεσε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής με την ευκαιρία του νομοσχεδίου για την δημιουργία Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βασίλη Α. Υψηλάντη είναι το ακόλουθο:

«Κύριε Υπουργέ, 

Κύριε Υφυπουργέ, 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, 

μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, είναι ένα αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα. Η χώρα μας είχε μία από τις χειρότερες αναλογίες δικαστικών υπαλλήλων ανά δικαστή, σύμφωνα δε με την Παγκόσμια Τράπεζα, απαιτούνται στη χώρα μας για την επίλυση μιας δικαστικής διαφοράς 1500 ημέρες!

Ένα άλλο σημαντικό έλλειμμα που συντηρεί την κατάσταση αυτή είναι η έλλειψη υποδομών αλλά και τεχνολογικών μέσων. 

Τα τρεισήμισι αυτά χρόνια, διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν γίνει τεράστια βήματα για να αναστραφεί η κακή αυτή η κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης και να μειωθούν οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις.

Με το νομοσχέδιο που εισάγεται προς ψήφιση επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα της επιλογής, κατάρτισης και επιμόρφωσης συγκεκριμένων κλάδων δικαστικών υπαλλήλων (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ γραμματέων) με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, με την συμπλήρωση του Ν. 4871/2021 και την εισαγωγή νέων ρυθμίσεων.

Επανακαθορίζονται έτσι ο σκοπός, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και το και το εκπαιδευτικό προσωπικό της και διευρύνονται οι αρμοδιότητες των προβλεπόμενων οργάνων αυτής. Αυξάνεται κατά 18 ο αριθμός των οργανικών θέσεων του διοικητικού προσωπικού της σχολής και διαμορφώνονται σε 39. Συνιστώνται δύο επιπλέον τμήματα ( Τμήμαπροεισαγωγής εκπαίδευσης δικαστικών υπαλλήλων και τμήμα εφαρμογής προγραμμάτων επιμόρφωσης δικαστικών υπαλλήλων). Ορίζονται τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των εκπαιδευομένων που καταλαμβάνουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, το πλαίσιο κατάρτισης τους, αλλά και το πλαίσιο της διαρκούς επιμόρφωσης των. Τέλος το νομοθέτημα, πουθα ψηφίσουμε, προσαρμόζει τηνλοιπή σχετική νομοθεσία προς τις νέες αρμοδιότητες της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (Ν.4798 / 2021) για την πλήρωσηθέσεων δικαστικών υπαλλήλων μέσω διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους κλάδους δικαστικών υπαλλήλων που δεν επιλέγονται μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Προστίθεται ο τομέας Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στον οποίον κατατάσσονται οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Εισάγεται συνεπώς ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο, που τίθεται στον αγώνα, για μια ποιοτικότερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Στόχος να ανατραπεί, η μέχρι σήμερα, αναλογία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων από 1 προς 1, σε 1 δικαστή προς 3 δικαστικούς υπαλλήλους. Αυτό που συμβαίνει δηλαδή σήμερα στις, πλέον οργανωμένες και στον τομέα της Δικαιοσύνης, χώρες της Ευρώπης. Μοναδικός αντίπαλος ο χρόνος. 

Οφείλουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πιεστούμε, γιατί οι καταγεγραμμένες παθογένειες, χρονών και χρόνων, μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο, που δεν πάει άλλο. Είναι δε δυστύχημα, που οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, δεν βοηθούν στην προσπάθεια ανατροπής της κακής αυτής πραγματικότητας αλλά και των κακών συνηθειών του παρελθόντος. Αυτή είναι η υπεύθυνη απάντηση στην ελληνική κοινωνία, που διψά να φύγει από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και την απραξία, που ανακόπτουν την φόρα όχι μόνον για την καταγραφή αυξητικών τάσεων στην ανάπτυξη αλλά και της παγίωσης και εμπέδωσηςτης.

Συνειδητά λοιπόν στηρίζουμε την πρόσληψη δικαστικώνυπαλλήλων μέσα από τις διαδικασίες της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, σε συνδυασμό βέβαια με την επιλογή, εντός του 2023, με διαγωνισμό για την πλήρωση κενών θέσεων που θα προβλέπονται για το 2024, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της μεταβατικής περιόδου.

Με σεβασμό στην συνταγματική θέση των δικαστικών υπαλλήλων, συνεχίζουμε ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο στον τομέα της δικαιοσύνης, για τον οποίο αξίζετετον δημόσιο έπαινο, αξιότιμοι κύριοιεδώ παριστάμενοι, υπουργοί.

Μαζί με την επιδίωξη αύξησης του ανθρώπινου στελεχιακού δυναμικού των δικαστηρίων τις χώρες, αλλά και του αγώνα για την καλυτέρευση των τεχνολογικών εργαλείων για την δικαιοσύνη με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε και την πρόοδο το κτιριολογικό πρόγραμμα του. Όσον αφορά τον νομό μου, τα Δωδεκάνησα, Η απόφαση για την υλοποίηση του νέου δικαστικού μεγάρου Κω είναι σπουδαίας σημασίας κσι πρέπει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα. Ενώ οφείλω να τονίσω ότι και η Ρόδος, η ατμομηχανή της ελληνικής τουριστικής ανάπτυξης, έχει ανάγκη νέου δικαστικού μεγάρου σε συνδυασμό με την σωστή συντήρηση και διατήρηση του ιστορικού κτιρίου, της ιταλικής περιόδου, για την λειτουργία του ανώτερου δευτεροβάθμιου δικαστηρίου του νόμου, του Εφετείου Δωδεκανήσου.


Συμπερασματικά η δημιουργία αυτής της παραγωγικής σχολής δικαστικών υπαλλήλων, που θα τροφοδοτεί συνεχώς και ανάλογα τις ανάγκες το δικαστικό σύστημα με καταρτισμένα και άξια στελέχη, αποτελεί μία σπουδαία και προς τη σωστή κατεύθυνση πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και για το λόγο αυτό δίχως περιστροφές δηλώνω ότιτο υπερψηφίζω, αφού αποτελεί άλλο ένα μεγάλο βήμα για την βελτίωση του συστήματος παροχής δικαιοσύνης στην Ελλάδα.»

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ