«Κάθε αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι καλοδεχούμενη, όμως χρειάζεται κανείς να δει το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται. Αν, δηλαδή, μπορεί πραγματικά να καλύψει τις ανάγκες των μισθωτών και να αποτελέσει ένα ουσιαστικό «αντίδωρο» στην αντιμετώπιση των σημερινών συνθηκών».
«Και εξηγούμαι: Ηπροηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής ύφεσης, ήταν στο 11% και ήταν μια πραγματική αύξηση διότι ο πληθωρισμός έτρεχε, εκείνη την περίοδο, με αρνητικούς ή μηδενικούς ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση δίνει αύξηση 7,5% -συνολικά 9.7% συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου-, όταν ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο 9%, όταν οι τιμές στα τρόφιμα έχουν αυξηθεί κατά 20% και όταν η ενέργεια έχει αυξηθεί κατά 80% -αυξήσεις που δύσκολα θα αποκατασταθούν στο άμεσα επόμενο διάστημα-. Ουσιαστικά λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μια καθυστερημένη αύξηση η οποία έχει ήδη «φαγωθεί». Αν οι 7 στις 10 οικογένειες ξοδεύουν τον μισθό τους την 19η ημέρα του μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτό που θα συμβεί από την 1η Μαΐου είναι να τον ξοδεύουν στις 20 μέρες. Αυτή είναι η πραγματικότητα και, δυστυχώς, δεν θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των πολιτών».
«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένουμε ότι η αύξηση θα πρέπειάμεσα να φτάσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και, ταυτόχρονα, να γίνουν παρεμβάσεις στο ενεργειακό κόστος αλλά και στο κόστος βασικών τροφίμων με μείωση του ΦΠΑ. Άλλωστε, υπάρχει αύξηση των εσόδων του κράτους από τον ΦΠΑ, η οποία προέρχεται από αυτήν ακριβώς την αύξηση στις τιμές των συγκεκριμένων καταναλωτικών αγαθών».
- Να μπει πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή ενέργειας και στην αισχροκέρδεια
«Αν μπει κανείς σήμερα στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, θα δει ότι είμαστε πρώτοι για το μήνα Απρίλιο στην χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ευρώπη.Δυστυχώς, με τις πολιτικές της επιλογές,η Κυβέρνηση εξυπηρετεί καθημερινά και «προστατεύει» την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και τις επιχειρήσεις που σήμερα υπερ-κερδίζουν».
«Ζητάμε επανειλημμένως να μπει πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας και όχι στην ρήτρα αναπροσαρμογής όπου εκεί την διαφορά θα καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός αντί των παραγωγών ενέργειας».
Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρθηκε στην 21η Απριλίου και τα 55 χρόνια από το πραξικόπημα: «Η σημερινή μέρα είναι μια «μαύρη επέτειος» για τη χώρα μας. Είναι μια μαύρη σελίδα της ιστορίας μας και ελπίζουμε να μην την ξαναζήσει ποτέ η Ελλάδα και όλος ο κόσμος.Ποτέ ξανά».