1.Πολλά γράφτηκαν για την πολιτεία του Αριστοτέλη Παυλίδη. Περισσότερα θα γραφτούν όταν δημοσιευτούν οι βιωματικές του σημειώσεις για την πολιτική ιστορία της Κω, της Δωδεκανήσου, της Ελλάδας. Από το 1977 μέχρι χθες ήταν πρωτοστάτης. Έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή στην μετά-απελευθερωτική Δωδεκανησιακή πολιτική ιστορία. Είχε συνείδηση του ρόλου του στις τοπικές κοινωνίες και γι’ αυτό ακόμη και μετά την διαγραφή του από την Ν. Δημοκρατία {εμπλοκή του ονόματος του στο σκάνδαλο με τον εφοπλιστή Μανούση-SAOS, ιστορική η αρνητική κίνηση του δάκτυλου του στην Βουλή). Γεγονός το οποίο δεν αποδέχθηκε, αθωώθηκε στα δικαστήρια μετά από 10 χρόνια, χωρίς όμως την κομματική πολιτική του αποκατάσταση. Συνέχιζε απτόητος, να συμμετέχει σε όλες τις εθνικο-θρησκευτικές εκδηλώσεις των νησιών μας! Οπως πρίν! Η ζωή του δεν άλλαξε! Εξακολουθούσε να συμμετέχει και να βοηθά μέσω των γνωριμιών του σε κάθε τοπική περίπτωση. Ήταν απίστευτη η κινητικότητα του. Η ενεργητικότητα του. Καταπληκτική η μνήμη του! Παροιμιώδης η απεύθυνση σε όλους τους Δωδεκανήσιους με το μικρό τους όνομα! Ήταν VERUS ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ!
2. Γνωριστήκαμε τελευταία, στην πολιτική περίοδο του ως επικεφαλής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κω. Ποιος άλλος πολιτικός μετά από 30 χρόνια παρουσίας στο Ελληνικό κοινοβούλιο θα ‘’καταδεχόταν’’ να κλείσει τον πολιτικό κύκλο ως μέλος του Δημοτικού Συμβούλιου της πατρίδας του; Προσπαθούσε να συμβάλει στα τοπικά μας θέματα με την εμπειρία, τις γνώσεις, τις γνωριμίες του και την νηφαλιότητα και που απέπνεαν οι καταθέσεις του. Μας συγκινούσε με τον γλωσσικό του πλούτο, την αρχαίο-ελληνική και Λατινική του παιδεία, αλλά και με την Λαϊκή του κουλτούρα! Χωρίς, δυστυχώς, να… ΄΄ακούγετε΄΄;
---Γιατί κάνατε αυτή την επιλογή κ. Υπουργέ; Πιστεύατε ότι αν βγαίνατε Δήμαρχος, θα ήσασταν ξανά συνομιλητής της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος που σας διέγραψε; Θα ήταν μια ρεβάνς;
---Τα κόμματα εξουσίας όταν διαγράφουν σημαίνει ‘’τέλος΄΄! Μόνο η αλλαγή κομματικής στέγης οδηγεί στην επιβίωση. Αποφάσισα να κλείσω την πολιτική μου ιστορία στο νησί μας, στο δημοτικό μας συμβούλιο. Πάντα παρακολουθούσα τα τοπικά συμβούλια. Θα ήμουν Δήμαρχος το 2014-19 αν το κόμμα μου τολμούσε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος το 2014. Όλα έδειχναν μέχρι το βράδυ που ανακοίνωσα την υποψηφιότητα μου ότι θα εφαρμόσει το γερμανικό σύστημα εκλογής Δημάρχου από λίστα (και δημοτικών συμβούλων αντίστοιχα), σπάζοντας τον εδραιωμένο κομματισμό των εκλογικών διαδικασιών και τον παραγοντισμό που παρήγαγαν από το 1974 στις τοπικές κοινωνίες. Αλλά και η θέση του συμβούλου είναι αποδοτική.
3. Τις συνεδριάσεις μας του Δημοτικού Συμβουλίου διαδέχονταν το μεταμεσονύκτιο πολιτικό τσάι στο ‘’La café’. Κριτική στα του συμβουλίου μας και σχεδόν πάντα σύνδεση με τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα της χώρας και του τόπου μας. Καταλάβαινα ότι αυτές οι συζητήσεις ήταν ‘’Δώρο Θεού’’! Προ πάντων οι προσωπικές του ιστορικές αναδρομές με την αποκλειστική πληροφόρηση για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της εποχής. Για την ‘’μίζερη πλην απαραίτητη Ε.Ε.’’, το ‘’Κυπριακό’’, το Μακεδονικό’’, το ‘’Συμβούλιο της Ευρώπης’’, τον ‘’Κωνσταντίνο Καραμανλή’’, τον ‘’Α. Παπανδρέου’’, τον ‘’Χ. Φλωράκη’’ , τον ‘’Κ. Μητσοτάκη’’ αλλά και για τον ‘’Ζισκάρ Ντ' Εσταίν’’, τον ‘’Μιτεράν’’, τον ‘’Βίλλυ Μπράντ’’, την ‘’Θάτσερ’’ μέχρι και τον Γκορμπατσώφ! Αφήγηση γεγονότων. Εντοπισμός των αντιθέσεων με σχολιασμό στην συμβιβαστική ή αποκλίνουσα εξέλιξη τους. Επέκταση και στα τοπικά: για τον Κ. Καΐσερλη, τον Σκανδαλίδη …. Μετά την οδυνηρή διαγραφή του, μιλούσε ελεύθερα αν και προσεκτικά, πάντα με χιούμορ: ΄΄σύντροφε! μαζί θα προχωρήσουμε!’’! μας έλεγε ΄΄Ναι! στον χαμό!’’ απαντούσαμε! Δεν έχω ακούσει πιο καυστική κριτική στον κομματισμό, στον παραγοντισμό, τις πελατειακές λογικές, τα λάθη του και τα λάθη υπευθύνων και κυβερνώντων! Πάνω από όλα όμως η αισιοδοξία του και η πίστη του στην συμμετοχή και την δράση! Καθόλου τυχαία δεν ήταν η εμπλοκή του στο ΔΙΙΚ που το ζωντάνεψε μετά από λήθαργο πολλών ετών.
4. ---Πρέπει να μας αφήσετε το προσωπικό γραπτό αποτύπωμα της πολιτικής ζωής σας.
--- Θα δούμε!
---κ. Υπουργέ, είσαστε-ήσασταν Καραμανλικός ή Μητοτακικός;
--- Καραμανλικός ως προς το πρόγραμμα! Πιστεύω στην κοινωνική λαϊκή Δεξιά. Μητοτακικός ως προς την πολιτική διαχείριση! Ο Μητσοτάκης μας δίδαξε κοινοβουλευτισμό, συλλογικότητα και την σημασία του πολιτικού συμβιβασμού.
5. Η συζήτηση μας έμπαινε σε ‘’βαλτώδη και πολλές φορές σε άγρια τοπικά εδάφη’’.
--- Επι των ημερών σας πουλήθηκαν σε κομματικούς σας φίλους το Συμμαχικό Νεκροταφείο (πάρκο δίπλά και κατ’ επεκταση του πάρκου της Μητρόπολης). Πουλήθηκαν οι καπναποθήκες του Οργανισμού Καπνού στο λιμάνι (μεταξύ Ανωτέρας και ΔΕΗ). Χάσαμε την Νέα ΑΒΙΚΩ με την ‘’Λεόντια συμφωνία’’ υπέρ της κρατικής ΑΤΕ που σύντομα πουλήθηκε στον Σάλα για να καταλήξει όπου κατέληξε! Βολέψατε πολλούς … πάρα πολλούς άχρηστους! Έτσι φτιάξατε τον εκλογικό σας μηχανισμό!
---Γι αυτά που μου καταμαρτυρείς, ναι, λάθη πολλά έκανα και κάναμε, λάθη’’ ων ουκ έστι αριθμός΄΄!
--κ. Υπουργέ, συμβάλατε στη δημιουργία επιχειρηματιών και τζακιών στο νησί μας που δεν έχουν ποιότητα και επί πλέον δεν έχουν συνείδηση του κοινωνικού τους ρόλου! Το αποτέλεσμα το ζείτε και σας λυπεί. Το ΔΙΙΚ σας στηρίζεται στην οικονομική βοήθεια μόνο 5-6 ανθρώπων, την στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις των 5 αστέρων θησαυρίζουν αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία.. συνεχίσαμε.
---’’ Έχουν καβούρια στις τσέπες τους!’’ απαντούσε γελώντας και συμπλήρωσε:.
---ναι! Δεν είμαι ικανοποιημένος! Όταν χειρίζεσαι πολιτικές αντιθέσεις δεν ξέρεις με σιγουριά πιο είναι το πιο αποδοτικό και το πιο αποτελεσματικό. Σε αυτή την τεράστια αβεβαιότητα, ο πολιτικός πρέπει να παράξει αποτέλεσμα. Η εποχή μου ήταν εποχή που έπρεπε, να δημιουργήσουμε ηγετική τάξη, να αναμορφώσουμε την παραγωγή και τις παραγωγικές σχέσεις στα νησιά μας, να δημιουργήσουμε τζάκια. Ήταν μια εποχή που η πολιτική παρήγαγε άμεσο αποτέλεσμα. Εμείς δημιουργήσαμε υποδομές και παραγάγαμε αποτελέσματα! Κοίτα γύρω σου; Θυμήσου πως ήταν τα πράγματα το 1974!
5. Πολλές φορές στα χρόνια της εμπλοκής μας στα τοπικά (Συμπαράταξη Ελπίδας) κάναμε ενστάσεις, καταγγελίες, παρεμβάσεις. Δυο φορές με θετικό αποτέλεσμα. Η μία με την συμβολή του βουλευτή της αντιπολίτευσης Α. Παυλίδη (1996). Ήταν η επαναφορά της ισχύος του νόμου προστασίας ακτών με την 12-μετρη λωρίδα του ιταλικού κανονισμού. Η δεύτερη αφορούσε απόρριψη απόφασης δημοτικού συμβουλίου για ανισοβαρή ανταλλαγή ακινήτων σε βάρος του Δήμου Κω. Ήταν η μόνη δική μου επιτυχής προσπάθεια, του είπα μια μέρα. ‘’Ναι! Αλλά αν δεν έκανα κάποια τηλέφωνα ίσως, ούτε αυτό θα γινόταν!!!’’ μου είπε. .
6. Τώρα κ. Υπουργέ;
---Τώρα τα πράγματα δεν είναι καλά. Η πολιτική δύσκολα παράγει αποτέλεσμα. Πολλά λόγια και λίγα έργα. Επι πλέον λείπουν οι φωτεινές πολιτικές προσωπικότητες! ‘’Μειράκια’’! νέοι …βιαστικοί!
--- Είναι η κοινωνική πραγματικότητα σήμερα τέτοια, που δεν δημιουργεί ριζοσπαστικές ιδέες και ρηξικέλευτα πρόσωπα! αντιτείναμε.
--Αυτή είναι η άποψη της Αριστεράς. Κοίταξε: ιδέες υπάρχουν πάντα και πάρα πολλές. Σήμερα μάλιστα με την τεχνολογική επανάσταση υπάρχουν απίστευτες δυνατότητες. Εν τέλει όμως ο ηγέτης θα μορφοποιήσει την πολιτική πρόταση και θα σηκώσει το βάρος για να ακολουθήσει η κοινωνία! Υπαρχει περιοδικότητα στην φύση και τώρα είμαστε στο κάτω όριο της καμπύλης! Για να πούμε κάτι από την επιστήμη μου!
7. ---Καλό ταξίδι στον ήλιο κ. Υπουργέ!
---Φίλε Τέλη! ‘’Ride into the sun’’ (Lou Reed)!
Σ’ ευχαριστώ για τα ταξίδια στον κόσμο της πολιτικής!
Μας λείπεις. Πολύ!
Το τηλέφωνο δεν θα κτυπήσει πια για διευκρινήσεις ‘’ένθεν και ένθεν’’.
Ν. Μυλωνάς