Με την Υφυπουργό Εσωτερικών, κα. Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που έθεσε τα ζητήματα του ανθρώπινου δυναμικού των νησιωτικών και ορεινών δήμων.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης σε προσωπικό των νησιωτικών και ορεινών δήμων, ζητώντας να υπάρξει άμεσα θεσμική παρέμβαση από την πλευρά του Υπουργείου.
Ο Μάνος Κόνσολας πρότεινε ένα ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους που επιλέγουν να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να υπάρχουν κριτήρια στελέχωσης των νησιωτικών και ορεινών δήμων.
Η Υφυπουργός Εσωτερικών κα. Χαραλαμπογιάννη, αναγνώρισε το πρόβλημα και ενημέρωσε τον κ. Κόνσολα ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναζητηθεί θεσμική λύση, στο πλαίσιο της κατάρτισης του στρατηγικού σχεδίου για τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα.
Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας, έθεσε και το ζήτημα της αλλαγής στον τρόπο κατανομής των ΚΑΠ για τους νησιωτικούς δήμους και ορεινούς δήμους προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότησή τους.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης εκπόνησε, για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, μελέτη, η οποία συνιστά πρόταση αναπροσαρμογής του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ, που αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων για τους Δήμους.
Το Ελάχιστο Κόστος Λειτουργίας των Δήμων, που θεσπίστηκε το 2013 ως κύριο κριτήριο κατανομής των ΚΑΠ, θεωρείται πλέον παρωχημένο για τους νησιωτικούς δήμους και πρέπει να αλλάξει συνολικά το πλαίσιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της ΕΕΤΑΑ:
– Ο Δήμος Πάτμου έχει 39 άτομα τακτικό προσωπικό (εκ των οποίων μόνο 4 είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης)
– Ο Δήμος Λειψών έχει 10 άτομα τακτικό προσωπικό (εκ των οποίων μόνο ένας είναι στην κατηγορία ΠΕ/ΤΕ).
– Ο Δήμος Τήλου έχει 18 άτομα τακτικό προσωπικό (δύο εξ αυτών είναι στην κατηγορία ΠΕ/ΤΕ)
– Ο Δήμος Μεγίστης έχει 9 άτομα τακτικό προσωπικό (ένας μόνο ανήκει στην κατηγορία ΠΕ/ΤΕ)
– Ο Δήμος Αγαθονησίου έχει 6 άτομα τακτικό προσωπικό, στερείται βασικών ειδικοτήτων για τη λειτουργία του, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος στην κατηγορία ΠΕ/ΤΕ.
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλους νησιωτικούς δήμους, όπως η Κάσος, η Αστυπάλαια, η Κάρπαθος, η Νίσυρος.
Προβλήματα υποστελέχωσης έχουν και μεγαλύτεροι δήμοι, όπως η Ρόδος και η Κως.