Ομιλία παρέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Ιωάννης Παππάς, στη Βουλή των Ελλήνων, στο σ/ν για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023.
Ο κύριος Παππάς, ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναφοράς των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα Δωδεκάνησα, ιστορικό κεκτημένο που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο διακυβέρνησης του.
Στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία του προϋπολογισμού που συζητάται καθώς «Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό που συζητιέται στην εθνική αντιπροσωπεία εκτός μνημονιακού προγράμματος. Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό εκτός πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας».
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και την στήριξη των νοικοκυριών και των πολιτών.
Τόνισε πως το 2023 προβλέπονται μέτρα 8,3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας.
3,5 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και 4,8 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις
Επιδότηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Επιστροφή 60% της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια μέσω του Power Pass και άνω του 80% μέσω επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.
Πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, για το 2023, για πιθανές μελλοντικές δαπάνες.
Επιδότηση 80% της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχές αγροτικής χρήσης.
Μέτρα, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επιπλέον του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου.
Εφάπαξ ενίσχυση €250 σε 2,3 εκατ. πολίτες (χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους, δικαιούχους επιδόματος ΑμεΑ,δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος).
Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης για 1,3 εκατ. πολίτες και επιδότηση του πετρελαίου.
Επιδότηση 250 χιλ. αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και 50 χιλ. κτηνοτρόφων για τις τιμές στις ζωοτροφές.
Επίσης, ο κύριος Παππάς αναφέρθηκε στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα για το 2023 οι οποίες αφορούν:
στη μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 με σκοπό την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους.
Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ. ευρώ
στη διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα
Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ
στη συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε μία σειρά υπηρεσιών που μεταφράζεται σε δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ
Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Η κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος.
Η αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.
Τα παραπάνω μεταφράζονται σε δημοσιονομικό κόστος άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Υπογράμμισε, πως η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τις κατηγορίες που εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού όπως ανέφερε «το 2023 οι επενδύσεις θα ανέλθουν συνολικά σε 12 δις ευρώ αξιοποιώντας εθνικούς πόρους αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης με αποτέλεσμα το ποσοστό επί του ΑΕΠ να υπερβεί το 5%.
Από το 3,1%-3,7% του ΑΕΠ που κυμαίνονταν από το 2012 έως το 2019, το 2020 ανήλθαν σε 6,4% του ΑΕΠ, με αύξηση 88,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Για το οικονομικό έτος 2021, οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν σε 4,8% επί του ΑΕΠ.
Η ανεργία μειώνεται σταθερά και από το 17,3% βρίσκεται στο 11,6%
Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί ήδη δύο φορές και αναμένεται και τρίτη αύξηση του εντός του 2023.»
«Οι επενδύσεις αναμένεται να σημειώσουν, φέτος, ιστορικό υψηλό όπως και οι εξαγωγές.
Η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας με αυξημένες δαπάνες 5,8 δις. ευρώ για οπλικά συστήματα κάνει την Πατρίδα μας πιο δυνατή.
Η χώρα θωρακίζεται. Η χώρα ισχυροποιείται.»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κύριος Παππάς, επανέφερε στην εθνική αντιπροσωπεία το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα Δωδεκάνησα, αναφέροντας πως
Το 2019 από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, είχε ζητήσει να ανοίξει η μεγάλη κουβέντα για την αποκατάσταση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών.
Όπως και έγινε μέσα σε αυτά τα χρόνια παρά τη δύσκολη συγκυρία λόγω των συνθηκών.
Αποτέλεσμα ήταν να διορθωθεί το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ με συντονισμένες ενέργειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και της τότε Γενικής Γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κυρίας Αθηνάς Καλύβα, την οποία ευχαρίστησε θερμά για τη συστηματική δουλειά, την επιμονή, την αποτελεσματικότητα και τη μεταξύ τους συνεργασία.
Η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.