Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η φημολογούμενη αλλαγή χορηγήσεως βίζας σε Τούρκους υπηκόους για επτά νήσους του ανατολικού Αιγαίου θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα δυσμενών επιπτώσεων για τη χώρα μας

16/12/2023
84 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Κύριε Υπουργέ,


Την7ηΔεκεμβρίουκαιστησυνάντησητουΠ.Θ.μετονΤούρκοΠρόεδροφημολογείται ότι, μεταξύ των άλλων, ο πρώτος θα ανακοινώσει την αλλαγή τουτρόπουχορηγήσεωςτουκαθεστώτοςτηςβίζαςσεΤούρκους,οι οποίοι θα επιθυμούν να επισκεφθούν 7 νήσους του ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα το Καστελόριζο, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τη Σύμη, οι οποίες κατά σύμπτωση περιέχονται στον χάρτη της ανεκδιήγητης «Γαλάζιας Πατρίδας» του γειτονικού κράτους, είναι αμφισβητούμενες και ζητείται η αποστρατικοποίησή τους. Με το νέο,κατά τον Τύπο,καθεστώςηβίζαθαείναιδιάρκειας3ημερών(72ωρών),θα εκδίδεται άπαξ δια ένα έτος, αλλά θα διαρκεί για όσα τριήμερα επιθυμούν οιΤούρκοι εντός αυτού. Μπορεί φαινομενικά αυτό να τυγχάνει θετικής συναινέσεωςαπότουςεπιχειρηματίεςπαντόςκλάδουτωνανωτέρωνησιώνγιατουςλόγουςπουπροπαγανδίζονται από τα φιλικά προς την κυβέρνησή σας Μ.Μ.Ε., αλλά ο χρόνοςθαδείξειανκαικατάπόσονευσταθούν.Τασυγκεκριμένακαιάλλανησιά,όπως και ον ομός Έβρου, δέχονται μέχρι στιγμής επισκέπτες-τουρίστες από τη γείτονα, οι οποίοι αποτελούν τα οικονομικά και κοινωνικά ανώτερα στρώματα της γείτονος.Διαθέτουν την ευχέρεια και το χρήμα να αιτηθούν έκδοση βίζας με το αντίστοιχοκόστος.Επισκέπτονταιταανωτέρωμέρη,έχονταςκοσμικήκαιπροοδευτικήνοοτροπία, για να αποφύγουν τις μαντίλες οι οποίες τους περιβάλλουν στη χώρατ ους, τις πέντε προσευχές ημερησίως με μεγάφωνα από τους μουεζίνηδες, να γευθούν αλκοολούχα ποτά χωρίς φόβο αντιδράσεως και να καταναλώσουν τοχοιρινό τους το οποίο στην πατρίδα τους απαγορεύεται. Καταναλώνουν πολλάχρήματα,νιώθονταςελεύθεροιναδιασκεδάσουνμηφοβούμενοιτυχόναντιδράσειςτις οποίες θα είχαν σίγουρα στη χώρα τους. Τι θα συμβεί όμως με την κατάργησητου καθεστώτος της νυν βίζας που προγραμματίζεται; Από τη μουσουλμανική αργίατης Παρασκευής έως και την Κυριακή θα κατακλύζουν τις νήσους επισκέπτες απότααπέναντιπαράλιαχαμηλούοικονομικούκαικοινωνικούεπιπέδου.Αυτότοσυνηθισμένογιααυτούςδιήμεροήτριήμεροσταμικρασιατικάπαράλια,θαεπισκέπτονται τις ανωτέρω νήσους. Ως γνωστόν, και το ξέρετε κάλλιστα, αυτή ηοικονομική και κοινωνική τάξη διακατέχεται από έντονο θρησκευτικό και πολιτισμικόσυντηρητισμό, σε αντίθεση με τους ήδη επισκέπτες συμπατριώτες τους οι οποίοιούτεβαθύτεραθρησκευόμενοιείναιούτεκαιυπερβάλλοντασυντηρητικοί.Πλέον

 

 

αυτού, δε θα δαπανήσουν χρήματα τα οποία δεν έχουν και λόγω των υψηλότερων τιμών προϊόντων της χώρας μας. Συνεπώς, ούτε η εστίαση θα κατακλυσθεί ούτε σταλοιπάκαταστήματαδιαφόρωνειδώνθαεισέρχονται.Πιθανότατα,όπωςκάνουνκαιστην πατρίδα τους, θα μεταφέρουν τα βρώσιμα είδη από τις οικίες τους, με τιςμαντίλες θα κατακλύζουν τα πάντα και πιθανότατα λόγω του υψηλού κόστους γιααυτούςτωνκαταλυμάτωνναμηνκανδιανυκτερεύουν.Αυτόθαέχειωςαποτέλεσμαναπαύσουνοιανωτέρωνήσοινααποτελούνπροορισμόευρωπαϊκώνπροδιαγραφών,διότι,ανθέλουνναβλέπουνμαντίλεςκαιτηνανωτέρωκατάσταση,θα στραφούν σε άλλους τουριστικούς προορισμούς ή θα πάνε στην ίδια την Τουρκία να τους κοστίσει και πολύ φθηνότερα. Ελλοχεύει δε και ο κίνδυνος οι εύποροι,κοσμοπολίτες Τούρκοι να αποφεύγουν να επισκέπτονται αυτά τα νησιά, διότι δενεπιθυμούνναβλέπουνσεάλληχώρατηνεικόνατηςπατρίδαςτους,από την οποία αποδρούν ένα τριήμερο, για να νιώσουν διαφορετικά. Πλέον όμως αυτών το άκρως επικίνδυνο είναι ότι ο συντηρητικός ,έχων την αίσθηση του παραδοσιακού οθωμανισμού και βομβαρδιζόμενος νυχθημερόν από την προπαγάνδα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και κατεχομένων από την Ελλάδα τουρκικών νήσων τις οποίες

δεν αποστρατικοποιεί, Τούρκος θα φανατίζεται έτι περαιτέρω οραματιζόμενος στηνυλοποίησητουφληναφήματοςπερίσυνόρωνπουασφυκτιούνκαι«ΓαλάζιαςΠατρίδας»ηοποίαπληροφοριακάεισάγεταικαιωςδιδακτέαύληστηνεκπαίδευση.Να προστεθεί ότι σε ορισμένες από τις ανωτέρω νήσους υπάρχουν και Κ.Υ.Τ. μεχιλιάδες μουσουλμάνους.


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


ΠροτίθεσθεναμηναναθεωρήσετεωςΥπουργείοκαικατ’επέκτασηωςκυβέρνησητην αλλαγή του καθεστώτος χορηγήσεως βίζας για τους τούρκους υπηκόους; Σεπερίπτωσηαναθεωρήσεώςτης,ναμαςεκθέσετεαναλυτικάτουςλόγους.


Ο ερωτών Βουλευτής ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΑΙΡΙΔΗ

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Χήτας, με θέμα «Η φημολογούμενη αλλαγή χορηγήσεως βίζας σε Τούρκους υπηκόους για επτά νήσους του ανατολικού Αιγαίου θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα δυσμενών επιπτώσεων για τη χώρα μας», σας γνωρίζω τα εξής:

Το 2012 ξεκίνησε η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος ταχείας έκδοσης βίζας (Visa Schengen) βραχείας διαμονής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο), εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύοντας την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Ωστόσο, το 2019 λόγω της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό και της διακοπής των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών μας με τα τουρκικά παράλια και γενικότερα της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το εν λόγω πρόγραμμα διακόπηκε.

Προς όφελος λοιπόν των τοπικών κοινωνιών και αφού η πιλοτική εφαρμογή κατέδειξε τη χρησιμότητά του ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επαναφορά του προγράμματος διευκόλυνσης χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε λιμένες επιλεγμένων νησιών στο ανατολικό Αιγαίο για τους Τούρκους τουρίστες, καθώς και την επέκταση της περιόδου εφαρμογής του και στην χειμερινή περίοδο. Υπογραμμίζεται ότι αναφερόμαστε σε διευκόλυνση χορήγησης VISA και όχι σε κατάργησή της.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Πολιτικός αναλυτής
Πολιτικός αναλυτής 16/12 - 16:17
Πολιτική
Η χορήγηση βίζας και το αίτημα της σημαίνει κύριοι στενοκεφαλοι ότι η Τουρκία αναγνωρίζει ως Ελληνικά τα νησιά μας. πάψτε να δηλητηριαζετε τις σχέσεις των δύο λαών. Υπάρχουν πολλοί Οθωμανοί της Κω που πηγαινοέρχονται από το πετρουμι την Αλικαρνασσό και πολλοί Έλληνες που πάνε για φτηνά ψώνια στη γείτονα χώρα με τακτικές ακτοπλοϊκές γραμμές.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ