Σε έξι (6) μήνες περίπου, θα γίνουν ευρωεκλογές σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε και στην Ελλάδα. Εκλογές που έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά & «στέλνουν» πολιτικά μηνύματα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δυο βασικά χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών, που έχουν επιβεβαιωθεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, είναι :
- Η μεγαλύτερη αποχή των ελλήνων πολιτών και η «χαλαρότητα» των ψήφων τους.
Αν ανατρέξουμε στις εκλογές του 2019 (που έγιναν ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, με χρονική απόσταση μεταξύ τους πέντε (5) εβδομάδων, περίπου), θα θυμηθούμε, ότι :
- στις ευρωεκλογές η αποχή πλησίασε τα 4,5 εκατομμύρια πολιτών, ενώ
- στις εθνικές εκλογές η αποχή ήταν 4,2 εκατομμύρια.
- στις ευρωεκλογές το πρώτο κόμμα (η Ν.Δ) πήρε το 33,12 % των εγκύρων ψήφων &
- στις εθνικές εκλογές - μετά από ένα μήνα περίπου - το ίδιο κόμμα πήρε 39,85 %.
- στις ευρωεκλογές στα εκτός Βουλής κόμματα δόθηκε το 21,01 % των εγκύρων, ενώ
- στις εθνικές εκλογές στα εκτός Βουλής κόμματα δόθηκε το 8,08 % των εγκύρων.
Αν έλθουμε στην εκλογική χρονιά που διανύουμε, στο 2023, θα παρατηρήσουμε, ότι:
- στις εθνικές εκλογές του Μάη, η αποχή έπεσε κάτω από τα 4 εκατομ. (3.910.832) &
- ένα μήνα αργότερα, τον Ιούνιο, η αποχή ξεπέρασε πάλι τα 4,5 εκατομ. (4.539.896).
Αν ισχύουν τα χαρακτηριστικά -που προανέφερα - άραγε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, πόσο ψηλά θα φθάσει η αποχή ; Θα πλησιάσει τα 5 εκατομμύρια πολιτών ;
- Στο μέτρο που η αποχή είναι ενσυνείδητη πολιτική στάση τόσο πολλών πολιτών :
- Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, να «βουτήξουν» στα «αχαρτογράφητα» νερά της μεγάλης αποχής, να πείσουν - αν δε μπορούν να εμπνεύσουν - αυτά τα εκατομμύρια πολιτών που απέχουν, να έλθουν στις κάλπες.
- Εξ άλλου, στο ερώτημα που απευθύνεται στα κόμματα, «από ποια δεξαμενή ψήφων θα αντλήσετε ;», η απάντηση δεν είναι οι μετακινήσεις από το ένα κόμμα στο άλλο. Υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό», να αντλήσουν από τα «αχαρτογράφητα νερά» της τεράστιας αποχής (πάνω από 4,5 εκατομμύρια πολιτών !). Μπορούν να πείσουν ;
- Μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών που απέχουν από τις κάλπες και να «ξυπνήσουν τον κοιμώμενο γίγαντα» της αποχής ;
- Στο μέτρο που κάποιοι πολίτες δεν απέχουν ενσυνείδητα, αλλά συναντούν ανυπερ-βλητα εμπόδια στο να βρεθούν - την ημέρα των εκλογών - κοντά στις κάλπες, πιστεύω πως η επιστολική ψήφος θα μειώσει - σ’ ένα μικρό βαθμό - την γιγαντιαία αποχή.
Πάντως, στις εκλογές του 2004 & του 2009 - χωρίς να υπάρχει επιστολική ψήφος - ψήφισαν 7,5 - 7,0 εκατομμύρια έλληνες πολίτες και τον Ιούνιο του 2023 μόνο 5,3 εκ/ρια (και με δικαίωμα ψήφου των νέων που είχαν συμπληρώσει τα 17 τους χρόνια).
Τα περίπου 2 εκατομμύρια περισσότερων πολιτών που ψήφισαν το 2004 & το 2009, είχαν πάει στις κάλπες, δεν απέστειλαν επιστολική ψήφο …
Επειδή από τις ευρωεκλογές δεν αναδεικνύεται κυβέρνηση της χώρας και με την συ- νήθη «χαλαρότητα» της ευρωψήφου, το πιθανότερο είναι, να δούμε ανακατατάξεις στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, με μείωση της διαφοράς μεταξύ της Ν.Δ και του δεύτερου κόμματος, που σε όλες τις δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Είναι τόσο τεράστιο το μέγεθος της αποχής, που -θεωρητικά- τυχόν «αφύπνιση του γίγαντα της αποχής» θα μπορούσε να φέρει ακόμη και ανατροπή.
Οι ευρωεκλογές είναι η ευκαιρία, να «πέσουν» στις κάλπες : - ψήφοι δυσαρέσκειας για ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, ψήφοι προειδοποίησης, ψήφοι διαμαρτυρίας …
Και αυτό, σε συνδυασμό με την θετική ψήφο στο ΠΑΣΟΚ, για τις προγραμματκές θέσεις του, θα ανακόψει την τάση αύξησης των συντηρητικών ψήφων, που καταγράφεται και στην Ελλάδα κατά την 4ετία 2019 - 2023, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις κάλπες :
- στις ευρωεκλογές του 2019, το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων της Ν.Δ και δεξιότερα αυτής ήταν 42,17 %,
- στις εθνικές εκλογές του 2019, το άθροισμα αυτό ανήλθε στο 47,22 % και
- στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 έφθασε στο 53,37 %.
Ε λοιπόν, από τώρα έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, η «δουλειά μυρμηγκιού»
του ΠΑ.ΣΟ.Κ μέσα στην κοινωνία, με «άπλωμα» των προγραμματικών θέσεων του, έχει την δυνατότητα, να ανατρέψει αυτή την δεξιόστροφη τάση και να εγγράψει υποθήκη, για τις επόμενες εθνικές εκλογές (το 2027 ή όποτε γίνουν αυτές).
Αλλά πρέπει να γίνει εξάμηνη «δουλειά μυρμηγκιού» και το εναλλακτικό προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης να γίνει γνωστό σε όλο τον ελληνικό λαό, γιατί διαφορε-τικά οι προσδοκίες θα είναι χαμηλές.
1 / 12 / 2023
Κοσμάς Σφυρίου