Για να αντιμετωπιστεί ηφετινή καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο, πέρα από την κινητοποίηση όλου του δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ρόδου, ζητήθηκε και η συνδρομή επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων από Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της υπόλοιπης Ελλάδας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στην πυρασφάλεια την τελευταία στιγμή.
Οι αιτίες της ανυπολόγιστης καταστροφής στο οικοσύστημα της Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς, οι εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες, αγροτικό εξοπλισμό, σε σπίτια και επιχειρήσεις, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι πυροσβέστες της Δωδεκανήσου με ανακοίνωση του Σωματείου τους: «Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, οι εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών, η σωματική καταπόνηση τους από τη συνεχή καθημερινή υπερεργασία μέσω γενικών επιφυλακών, αναστολών και ανακλήσεων αδειών και αναπαύσεων, ο πεπαλαιωμένος στόλος πυροσβεστικών οχημάτων, το γερασμένο προσωπικό, οι απαιτήσεις του ν. 4662/2020, είναι κάποια από τα προβλήματα που όλοι τα γνωρίζουν.»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρουν:
- Τα πυροσβεστικά κλιμάκια της Δωδεκανήσου μέσα σε μία δεκαετία καταγράφουν μείωση των περιπολικών οχημάτων στο τομέα ευθύνης τους, που ξεπερνά το 50%, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει στον αριθμό των πυροσβεστών που τα επανδρώνει.
- Το νησί της Κω, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου σε έκταση μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο και το δεύτερο σε πληθυσμό μετά τη Ρόδο, έχει συνολικά μία πυροσβεστική υπηρεσία με μόλις τριάντα δύο (32) πυροσβέστες (μόνιμους & πενταετούς υποχρέωσης).
- Η Κάρπαθος, με ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο, το δεύτερο σε έκταση νησί του ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, απαριθμεί μετά βίας συνολικά είκοσι (20) πυροσβεστικούς υπαλλήλους.
- Υπάρχουν νησιά στα Δωδεκάνησα δίχως πυροσβεστικό κλιμάκιο ετήσιας λειτουργίας.
- Όταν ιδρύεται ένα εποχικό κλιμάκιο καλείται να επανδρωθεί με πυροσβεστικό προσωπικό από το ήδη υπάρχον προσωπικό άλλης πυροσβεστικής υπηρεσίας ή κλιμακίου.
Το Πυροσβεστικό Σώμα παρουσιάζει ελλείψεις σε προσωπικό που ξεπερνούν τις 3.500, ενώ οι προσλήψεις κατ’ έτος μέσω Πανελληνίων δεν ξεπερνούν τις 150-200.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
-Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την πλήρη στελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Κλιμακίων στα Δωδεκάνησα.
- Εάν θα γίνονται προσλήψεις στο εξής συνολικά για μόνιμες θέσεις με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα και θα καταργηθεί το αντιλαϊκό – αντεργατικό καθεστώς της εποχιακής δουλειάς;
- Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να καλύψει τα νησιά στα Δωδεκάνησα που δεν έχουν πυροσβεστικά κλιμάκια ετήσιας λειτουργίας με τη δημιουργία πυροσβεστικών κλιμακίων και την στελέχωσή τους με νέες μόνιμες προσλήψεις και όχι με αποσπάσεις από άλλες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης