Το σημαντικό ζήτημα που προέκυψε σε επαγγελματίες εστίασης στη Σύμη που βρέθηκαν σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου να κατηγορούνται ότι καταπατούν το νόμο περί αιγιαλού και κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή, φέρνουν με σχετική ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης με επισπεύδοντα βουλευτή το Γιώργο Νικητιάδη. Η ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη κατατέθηκε τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.
Επαγγελματίες της Σύμης που χρόνια ασκούν εμπορική δραστηριότητα στο «Γυαλό» και έχουν μισθώσει συμφώνως με το Δήμο τμήμα μπροστά από τις επιχειρήσεις τους καλούνται να απομακρύνουν τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν. Σύμφωνα με την ερώτηση «μπορεί να διαπιστωθεί ευκόλως με μια αυτοψία, δεν πρόκειται για παραλία ή αιγιαλό, αλλά για επέκταση ουσιαστικώς του λιμανιού στην οποία μάλιστα υπάρχουν καβοδέτες για σκάφη. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται ζήτημα περί 5 μέτρων καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν υπάρχει παραλία». Άλλωστε οι επισκέπτες της Σύμης και άλλων νησιών γνωρίζουν τις τοπικές γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών.
Προφανώς υπάρχει κενό στη νομοθεσία τι είναι αιγιαλός και τι όχι, ή υπάρχει διαφορετική ερμηνεία του νόμου από τις δημόσιες υπηρεσίες. Παραλλήλως είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία και να υπάρξει τιμωρία καταπατητών και καταχραστών δημόσιας γης και παραλιών.
Τα καταστήματα αυτά δεν βρίσκονται σε παραλία ή αιγιαλό, αλλά σε λιμάνι και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο νόμος να ξεχωρίζει τις δυσδιάκριτες πολλές φορές περιπτώσεις. Οι επαγγελματίες της Σύμης και πολλών άλλων μικρών νησιών, ασκούν νόμιμα για πολλά έτη την εμπορική τους δραστηριότητα για την οποία όπως και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έχουν συνάψει συμβάσεις μίσθωσης με τις τοπικές αρχές. Η άμεση εφαρμογή των εντολών της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, θα προκαλέσει νέκρωση στο μεγαλύτερο τμήμα των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο λιμάνι της Σύμης.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί τι προτίθενται να κάνουν για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε επαγγελματίες που δεν αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα στην παραλία αλλά στα λιμάνια και στις προεκτάσεις τους, να μην αντιμετωπίζονται από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ως παράνομοι και να υπάρξουν οι αναγκαίες διευκρινίσεις της νομοθεσίας και αν εξετάζεται προσωρινώς αναστολή των αποφάσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου μέχρι την διευκρίνηση ή αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να μη νεκρώσει το μεγάλο τμήμα της αγοράς της Σύμης και πιθανώς και άλλων μικρών νησιών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
Προς τους Υπουργούς
- Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη
- Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
Θέμα: Προβλήματα από την κείμενη νομοθεσία για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα λιμάνια και τις προεκτάσεις τους
Κύριε Υπουργέ,
Πριν λίγες μέρες η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων απέστειλε έγγραφο προς τους επαγγελματίες της εστίασης στη Σύμη με βάση το οποίο τους ζητά να απομακρύνουν εντός 5 ημερών τα τραπεζοκαθίσματα τους, από τον χώρο μπροστά από τις επιχειρήσεις τους. Στην ουσία δηλαδή ζητά το κλείσιμο τους. Συμφώνως με το εν λόγω έγγραφο οι επαγγελματίες του νησιού έχουν κάνει παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου αιγιαλού παραλίας, αφενός χωρίς να έχουν συνάψει μίσθωση με τον Δήμο αφετέρου, διότι δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε απόσταση 5 μέτρων από τα όρια του αιγιαλού και της παραλίας.
Από το παραπάνω όμως έγγραφο και κυρίως από την ενημέρωση που έχουμε από τις τοπικές αρχές και τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά και την εικόνα που έχουμε εμείς τόσο για τις τοπικές γεομορφολογικές ιδιαιτερότητες ως γνώστες της περιοχής, όσο και για το μέχρι σήμερα ιστορικό ως προς το πρόβλημα, προκύπτουν σοβαρότατα προβλήματα κυριολεκτικώς στην οικονομία μικρών νησιών όπως η Σύμη.
Καταρχάς, όπως μπορεί να διαπιστωθεί ευκόλως με μια αυτοψία, δεν πρόκειται για παραλία ή αιγιαλό αλλά για επέκταση ουσιαστικά του λιμανιού στην οποία μάλιστα υπάρχουν καβοδέτες για σκάφη. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται ζήτημα περί 5 μέτρων καθώς στο συγκεκριμένη περιοχή, δεν υπάρχει παραλία.
Επιπλέον συμφώνως με ενημέρωση που έχουμε από τις τοπικές αρχές και συγκεκριμένα τον Δήμο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν λάβει σχετική άδεια με αντίστοιχες μισθώσεις ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
Ως εκ τούτου και επειδή προφανέστατε υφίσταται κενό στην νομοθεσία ως προς τι ορίζεται ως αιγιαλός και τι όχι, ή την ερμηνεία της από τις δημόσιες υπηρεσίες, μαγαζιά που βρίσκονται πάνω στο λιμάνι και μπροστά τους έχουν δέσει καράβια ή τουριστικά σκάφη, εμφανίζονται να έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα σε παραλία.
Έτσι επαγγελματίες που για χρόνια ασκούν νόμιμη δραστηριότητα, με μισθώσεις και αδειοδότηση των τοπικών αρχών, εμφανίζονται να παρανομούν. Είναι αυτονόητο ότι μετά από τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό ειδικώς, στα νησιά μας, πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η νομοθεσία και να κυνηγηθούν οι καταπατητές και οι καταχραστές δημόσιας γης. Από την άλλη όμως ως πολιτεία έχουμε ανάγκη από ένα διαφανές, εύληπτο και κατανοητό θεσμικό πλαίσιο όπου ο νόμιμος και έντιμος επαγγελματίας θα ασκεί την δραστηριότητα του, προσφέροντας θέσεις εργασίας και το εθνικό εισόδημα θα ενισχύεται παραλλήλως με την ανάπτυξη των μικρών νησιών.
Επειδή τα καταστήματα αυτά δεν βρίσκονται σε παραλία ή αιγιαλό αλλά σε λιμάνι και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο νόμος να ξεχωρίζει τις δυσδιάκριτες οφείλουμε να ομολογήσουμε, πολλές φορές περιπτώσεις
Επειδή οι επαγγελματίες της Σύμης και πολλών άλλων μικρών νησιών, ασκούν νόμιμα για πολλά έτη την εμπορική τους δραστηριότητα για την οποία όπως και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έχουν αδειοδοτηθεί από τις τοπικές αρχές
Επειδή προκύπτει ως φαίνεται ένα κενό νόμου ή ερμηνείας του ως προς τι είναι αιγιαλός και τι όχι
Επειδή η άμεση εφαρμογή των εντολών της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, θα προκαλέσει νέκρωση στο μεγαλύτερο τμήμα των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο λιμάνι της Σύμης
Ερωτάται ο Υπουργός
1. Τι προτίθεστε να κάνετε για να αλλάξετε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε επαγγελματίες που δεν αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα στην παραλία αλλά στα λιμάνια και στις προεκτάσεις τους, να μην αντιμετωπίζονται από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ως παράνομοι και να υπάρξουν οι αναγκαίες διευκρινήσεις της νομοθεσίας;
2. Εξετάζετε να αναστείλετε προσωρινώς τις αποφάσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου μέχρι την διευκρίνηση ή αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Νικητιάδης
Μανώλης Χριστοδουλάκης