Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Όχι από ΟΟΣΑ σε 13η σύνταξη και επίδομα νέων γεννήσεων

22/07/2020
80 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ο Οργανισμός βλέπει ύφεση από 8% έως 8,9% το 2020 και ανάκαμψη το 2021 και λέει όχι σε 13η σύνταξη και επίδομα νέων γεννήσεων. Τα σενάρια για την ελληνική οικονομία.

Μείωση εισφορών, βελτίωση του δημοσίου, αύξηση επενδύσεων και καταπολέμηση της υπογεννητικότητας προτείνει ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη προβλέποντας ύφεση από 8% έως 8,9% του ΑΕΠ και λέγοντας όχι σε 13η σύνταξη και επίδομα νέων γεννήσεων.

Στην ειδική έκθεση για την Ελλάδα ο διεθνής οργανισμός σημειώνει ότι η Ελλάδα είχε αναπτύξει αναπτυξιακή δυναμική από το 2019, η οποία όμως ανακόπηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η έκθεση περιλαμβάνει προβλέψεις για ύφεση από 8% του ΑΕΠ χωρίς δεύτερη πανδημία έως και 8,9% του ΑΕΠ.

Η έκθεση τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα προβλήματα της οικονομίας περιλαμβάνεται η χαμηλή αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών, η μειωμένη ακόμη αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί η απώλεια και να αυξηθεί σε μόνιμη βάση το ΑΕΠ κάνει τέσσερεις βασικές προτάσεις πολιτικής.

Την μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 7%, την ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών και την αύξηση της απασχόλησης μέσω της αύξησης των παροχών σε είδος προς τα νοικοκυριά ( βρεφονηπιακοί σταθμοί ολοήμερα σχολεία κ.τλ ).

Στο ίδιο μέτρο όμως ζητά να εξοικονομηθούν πόροι από την περικοπή του πρόσφατα θεσμοθετημένου επιδόματος των 2.000 ευρώ για τις νέες γεννήσεις αλλά και της 13ης σύνταξης. Προτείνει ότι την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ειδικά για μεγάλες οικογένεια σε οικονομική ένδεια.

Την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην δημόσια διοίκηση και το σύστημα δικαιοσύνης καθώς με τα σημερινά δεδομένα θα επανέλθουν στα προ της κρίσης επίπεδα περίπου το 2030.

Την αύξηση του προϋπολογισμού των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ ως το 2030 από το 3% που αναμένεται να φτάσει το 2021 και την θέσπιση κινήτρων για έρευνα και τεχνολογία που θα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 0,25% του ΑΕΠ την επανακατάρτιση.

Προτείνεται επίσης η άμεση προώθηση ενεργητικών δράσεων απασχόλησης σε ποσοστό που να αντιστοιχεί στο 20% του μέσου κατά κεφαλή εισοδήματος για κάθε άνεργο.

Τα τρία αυτά μέτρα χαρακτηρίζονται απαραίτητα για να ξεπεραστεί η κρίση που έφερε ο κορονοϊός και να αποκαταστήσει η οικονομία σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης Επίσης προτείνεται η θέσπιση μέτρων για την καταπολέμησή της υπογεννητικότητας που θα αυξάνουν το οικονομικά ενεργό πληθυσμό κατά 20000 άτομα κάθε χρόνο

Με την θέσπιση αυτών μέτρων ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ΑΕΠ θα αυξηθεί σωρευτικά κατά 1,7% ως το 2025 στο 7,1% το 2030 στο 19,3% το 2040 και το 35,6% το 2050 .

Φορολογικά έσοδα

Στην έκθεση τονίζεται η σημασία για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της είσπραξης των δημοσίων εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής η οποία παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει την ανάγκη για διεύρυνση της φορολογικής βάσης υπογραμμίζοντας το γεγονός του πολύ υψηλού αφορολόγητου που ισχύει ακόμη στην Ελλάδα και το οποίο όπως σημειώνει φτάνει στο 50% του μέσου μισθού του ανύπαντρου μισθωτού . Τονίζεται ακόμη ότι ενώ οι συντελεστές ΦΠΑ είναι ακόμη πολύ υψηλοί στην Ελλάδα ί το ¨κενό ΦΠΑ δηλαδή οι εισπράξεις σε σχέση με τον αναλογούντα φόρο με βάση την οικονομική δραστηριότητα φτάνει το 34% πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο χάνονται έσοδα 7,1 δις ευρώ.

Τα δύο σενάρια για την οικονομία

Στην ειδική έκθεση για την Ελλάδα ο διεθνής οργανισμός περιγράφει δύο σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που σχετίζονται με τ ην πρόσφατη υγειονομική κρίση.

Το πρώτο βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα πανδημία από τον κορονοϊό και ότι από εδώ και πέρα η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται. Με βάση το σενάριο αυτό προβλέπει ύφεση της οικονομία κατά 8% του ΑΕΠ για φέτος ανάπτυξη 4,5% του ΑΕΠ για το 2021.

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 17,3% το 2019 στο 19,8% το 2020 για να μειωθεί οριακά στο 19,4% το 2021. Η απασχόληση αναμένεται να μειωθεί κατά 3,5% το 2020 και κατά 1,3% το 2021.

Το ποσοστό τους χρέους ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από το 176,5% το 2019 στο 196,9% φέτος για να μειωθεί οριακά στο 192 ,7% το 2021 .

Το δεύτερο σενάριο, βασίζεται στην υπόθεση ότι θα υπάρχει και νέο ξέσπασμα του ιού μέσα στους επόμενους μήνες. Προβλέπει για φέτος ύφεση 9,8% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 2,3% του ΑΕΠ το 2021 που είναι οι χειρότερες προβλέπεις που γίνονται από οργανισμό που παρακολουθεί την Ελληνική οικονομία Ως συνέπεια ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει φέτος στο 19,6% και στο 20,4% για το 2021 ενώ η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,8% φέτος και 1,8% το 2021.

Το ίδιο απαισιόδοξη είναι και η πρόβλεψη για την εξέλιξη του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ που προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 209,3 % φέτος για να μειωθεί στο 204 ,7% το 2021.

Οι Τράπεζες

Στο θέμα της εξυγίανσης των τραπεζών ο ΟΟΣΑ προτείνει το τρίπτυχο: Βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης του πτωχευτικού δικαίου και δημιουργία πρωτογενούς και δευτερογενούς αγοράς δανείων.

Ο διεθνής οργανισμός σημειώνει για την Ελληνικές τράπεζες, την χαμηλή τους κερδοφορία το πρόβλημα των αναβαλλόμενων φόρων που αποτελούν ουσιαστικά το 60% των εποπτικών τους κεφαλαίων παρότι οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 21% από το 2017

Η εφαρμογή του APS Ηρακλής θεωρείται ότι είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για μια αξιόλογης μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ τονίζεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αγορά δανείων αλλά και το καθεστώς εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων που πάσχει από συνεχείς αναβολές και αλληλοσυγκρουόμενες νομοθετικές διαδικασίες.


news247.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ