Ρύθμιση στη Βουλή θα φέρει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση για τις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις την προηγούμενη χρονιά. Αυτό ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά και 21 βουλευτών του κόμματος για την οικονομία και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Θα δύναται να υπάρχει κρατική ενίσχυση με τη μορφή της επιδότησης πάγιων δαπανών. Θα αφορά σε επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν», σημείωσε ο υπουργός και προσέθεσε πως «είμαστε σε φάση τεχνικής επεξεργασίας του μέτρου και σε συζήτηση με την Ευρώπη».
Ουσιαστικά οι μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες είναι αυτές που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη, τα οποία δεν είχαν λόγω της κρίσης, ούτε από άλλες πηγές (όπως είναι τυχόν ποσά που έχουν λάβει από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής).
Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έρχεται τον Μάρτιο Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, ενώ την άλλη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τη μη καταβολή ενοικίου από τις κλειστές επιχειρήσεις και το πάγωμα των επιταγών.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και σε ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν για διάθεση πρόσθετων αδιάθετων πόρων από το πρόγραμμα SURE. Όσον αφορά στην οικονομία, επανέλαβε πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί. Τέλος, άσκησε κριτική στο Κίνημα Αλλαγής για μη κοστολογημένες προτάσεις, υπογραμμίζοντας πως την περσινή χρόνια υπήρξαν μέτρα στήριξης 24 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η δευτερολογία
Στα μέσα της επόμενης εβδομάδα θα εκταμιευτούν πόροι για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 όπως ανέφερε στη δευτερολογία του ο υπουργός Οικονομικών. Σημείωσε ωστόσο πως εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις είχαν αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020. Ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή ανέφερε πως «από τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου, θα διοχετευτεί στην αγορά ρευστότητα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν ενισχυθεί 482.271 δικαιούχοι. Εκ των οποίων, οι 439.200 – δηλαδή το 91% των ωφελούμενων – έλαβαν συνολικό ποσό – ο καθένας – έως 20.000 ευρώ, που ήταν, κυρίως, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Σχετικά με το πρόγραμμα «Γέφυρα» ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι: Υποβλήθηκαν 160.477 αιτήσεις μέχρι τη λήξη της παραταθείσας προθεσμίας, τέλος Οκτωβρίου. Έχουν ήδη λάβει έγκριση, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, 74.420 αιτήσεις. Επιδοτήθηκαν 58.160 δάνεια και 39.338 δικαιούχοι.
Απαντώντας στα πυρά που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για τον ασκούμενη πολιτική ο Χ. Σταϊκούρας σημείωσε πως τα κόμματα λένε ότι εκτοξεύονται τα χρέη και τα ελλείμματα και από την άλλη πλευρά ζητούν πρόσθετες παροχές. «Προφανώς εδώ δεν είναι ναυάγιο η πολιτική της κυβέρνησης, είναι ναυάγιο η θέση της αντιπολίτευσης» είπε και κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν το συνολικό κόστος των προτάσεων τους.
Συνέχισε λέγοντας «στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία» αλλά προσέθεσε πως «δεν θα στηρίξουμε τη «γκρίζα» οικονομία. Για να συμπληρώσει «την υγιή επιχειρηματικότητα θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε». Αναφερόμενος στην πανδημία είπε ότι το δεύτερο κύμα της ήταν πιο μεγάλο από ότι αναμένονταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επομένως οι απώλειες του 2020 δεν καλύπτονται όλες μέσα στο 2021 και αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο στη χώρα αλλά και τα αλλά ευρωπαϊκά κράτη.
Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως προβλέπεται άμεση αξιοποίηση κονδυλίων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με σημαντική προχρηματοδότηση. Μάλιστα ανέφερε πως ορισμένα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου, ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.