Τουλάχιστον απογοητευτικό, την ώρα μεγάλων πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός να προκαλεί την κοινωνία βγάζοντας σέλφι στην παραλία
«Αρχικά, θα ήθελα να ευχηθώ κουράγιο σε όσους συμπολίτες μας, δοκιμάζονται αυτές τις ώρες αλλά και να δώσω τα συγχαρητήριά μου σε όσους δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης, πυροσβέστες, λιμενικούς και ιδιαίτερα τους εθελοντές».
«Την ώρα που μιλάμε, η φωτιά στη Ρόδο είναι σε ύφεση αλλά δεν έχει ελεγχθεί πλήρως και υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, ήδη έχουν καεί κάποιες αγροικίες και επιχειρήσεις, και βέβαια, μεγάλες εκτάσεις γης. Δεν μπαίνουμε στην λογική της αντιπολίτευσης την ώρα της μάχης. Όμως, έγινα αποδέκτης κάποιων ζητημάτων, όπως οι ειδοποιήσεις του 112 -οι οποίες έγιναν με καθυστέρηση και ενώ είχαν ξεκινήσει εκκενώσεις οικισμών-, καθώς και ζητημάτων διοικητικής μέριμνας σε ό,τι αφορά την έγκαιρη διασφάλιση διαμονής στους ανθρώπους που έφυγαν από τα σπίτια τους».
«Επίσης, θέλω να τονίσω ότι όσες ζημιές έγιναν σε Ρόδο, Αχαΐα και στα υπόλοιπα μέρη της χώρας, είναι σημαντικό να καταγραφούν και να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν. Διότι υπάρχει η τάση να ξεχνιούνται μετά από λίγο οι πληττόμενοι, όπως έγινε με τις πλημμύρες στη Ρόδο πρόπερσι, με τους πολίτες ακόμα να περιμένουν την αποζημίωση».
«Έχω ζήσει στιγμές μάχης έχοντας το πρόσταγμα, στη θητεία μου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και γνωρίζω τι συμβαίνει στην διαχείριση μιας κρίσης. Όλα κρίνονται στο τέλος, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Όμως, καλό είναι όσοι έχουν το γενικό πρόσταγμα τη στιγμή που συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές, και ιδίως το ανώτατο πρόσταγμα που έχει ένας Πρωθυπουργός, να μην προκαλούν την κοινωνία βγάζοντας σέλφι με άλλους λουόμενους και οι φωτογραφίες τους από την παραλία να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την ώρα που καίγεται η χώρα. Και επειδή ακούω διάφορες δικαιολογίες, ότι ήταν μέρος της περιοδείας κλπ., ας μου επιτρέψετε να πω ότι όσες φορές συνόδευσα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε περιοδεία, ουδέποτε είχε στο πρόγραμμά του μπάνιο και παραλίες και μάλιστα, σε έκτακτα περιστατικά είχε τύχει να διακόψουμε την περιοδεία».
- Το καλύτερο «φάρμακο» είναι η πειθώ και όχι η κατασταλτική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε εργαζόμενους –εξαιρούνται οι υγειονομικοί και οι φροντιστές ευπαθών ατόμων
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφώνησε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως είναι οι υγειονομικοί και οι φροντιστές ηλικιωμένων και ασθενών, διότι εκεί ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Όμως, η υποχρεωτική αργία των συγκεκριμένων ανεμβολίαστων θα τους εξοντώσει οικονομικά. Εφόσον είναι ελάχιστοι σε ποσοστό, όπως γνωρίζουμε, θα πρέπει να υπάρξει ένας εναλλακτικός τρόπος απασχόλησης χωρίς να έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς ή ηλικιωμένους καθώς και επιδημιολογική επιτήρηση των δομών στις οποίες εργάζονται».
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό και δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοιας μορφής κατασταλτικές διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα 45% πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα μας. Με το υπόλοιπο ποσοστό τι θα γίνει, αν η υποχρεωτικότητα τους κόψει το εισόδημα; Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κόσμος που δεν έχει πειστεί για υγειονομικούς λόγους ή δεν είναι πλήρως ενημερωμένος, υπάρχει επίσης κόσμος που έχει μεν εμβολιαστεί αλλά διαφωνεί με την υποχρεωτικότητα. Γι’ αυτό θα επαναλάβω ότι το καλύτερο «φάρμακο» σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι η καταστολή, είναι η πειθώ. Να μιλήσουν γιατροί και ΕΟΔΥ με όσους είναι επιφυλακτικοί. Και θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Πριν λίγες μέρες, σε συζήτηση που είχα με τον Πρόεδρο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου του πρότεινα να συνεργαστεί με τον Ιατρικό Σύλλογο του νησιού, ώστε τα μέλη του ΙΣΡ να συζητήσουν από κοντά με όσους εργαζόμενους του κλάδου είναι ανεμβολίαστοι».
«Και εν πάση περιπτώσει, εκτός από τον εμβολιασμό, ας δούμε επιτέλους και το ζήτημα του ανεπαρκούς ελέγχου των μέτρων και της αστυνόμευσης λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα».