Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσεο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιόςαναφορικά με την υποστελέχωση που παρατηρείται στο Πυροσβεστικό Σώμα των νησιών της Δωδεκανήσου.Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως της πρωτοβουλίας για την κατάθεση της Ερώτησης προηγήθηκε συνάντηση με την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου και του Νεκτάριου Σαντορινιού στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα που απασχολούν το Σώμα, ενώ σειρά αναφορών κατατέθηκαν επίσης για επιμέρους υπηρεσιακά θέματα που ταλανίζουν τους Πυροσβέστες των νησιών μας.
Όπως τονίζεται στην Ερώτηση, η οποία και συνυπογράφεται από τον Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη και τους Αναπληρωτές Τομεάρχες,Διονύση Καλαματιανό και Χαρά Καφαντάρη, οι Πυροσβέστες σήμερα είναι επιφορτισμένοι όχι μόνο με την κατάσβεση πυρκαγιών αλλά και με ενέργειες έρευνας, διάσωσης και παροχής βοήθειας σε πάσης φύσεως καταστροφές.Τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει προβλεφθεί καμία ανάλογη πολιτική για την ενίσχυσή τουΠυροσβεστικού Σώματοςκαι την ώρα που αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των εν ενεργεία πυροσβεστών, καταγράφονταισοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό, πανελλαδικά, φτάνουν ακόμη και τις 4.000 καθώς, ενώ οι ετήσιες προσλήψεις που δεν ξεπερνούν τις 200, δεν επαρκούν για να ενισχύσουν ουσιαστικά το Σώμα. Η σημερινή σοβαρή υποστελέχωση που παρουσιάζεται στην Πυροσβεστική, σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, έχει ακόμη πιο σοβαρό αντίκτυπο στην νησιωτική χώρα,όπου μεγάλος αριθμό κενών θέσεων καταγράφεται ιδιαίτερα στα νησιά της Δωδεκανήσου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα έλλειψης προσωπικού στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια των νησιών είναι η Λέρος, ένα νησί με πληθυσμό περίπου 8.000κατοίκων, το οποίο όμως φιλοξενεί μόνο εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια, όσο δηλαδή διαρκεί η τουριστική σεζόν, αφήνοντας τον χειμώνατο νησί, με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, δίχως επαρκή πυροσβεστική δύναμημε μόνη δυνατότητα να συνδράμουν δυνάμεις από την γειτονική Κω, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Επίσης, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο χωριό Απόλλωνα της Ρόδου το έτος 2009 κατά την αντιπυρική περίοδο κάλυπτε τον τομέα ευθύνης του με 7 περιπολικά και αριθμούσε 64 πυροσβέστες (μόνιμους και πενταετείς), ενώ σήμερα έχει μόλις 3 περιπολικά και προσωπικό 40 πυροσβεστών (μόνιμοι, πενταετείς και εποχικοί).
Όπως σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η Νησιωτικότητα επιβάλλει την επάρκεια πυροσβεστικών δυνάμεων σε όλα τα νησιά, ιδίως τα μικρότερα. Η πυρασφάλεια αναφέρει δεν πρέπει να οργανώνεται με όρους εποχικότητας ή ανάλογα με τον τουρισμό και την αντιπυρική περίοδο. Αντιθέτως η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει την ζωή και την περιουσία των πολιτών της καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί και λόγω του ότι η Πυροσβεστικήαποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικόΣώμα που προσφέρει τα μέγιστα στην ασφάλεια και προστασία των πολιτών, ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει άμεσα να απαντήσει με ποιο τρόπο προτίθεται να ενισχύσει την Πυροσβεστική Δύναμη με προσωπικό. Επιπλέον πρέπει άμεσα να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις για το αν υπάρχει πρόβλεψη από την πλευρά της Κυβέρνησης για την μετατροπή των εποχικών κλιμακίων, σε κλιμάκια ετήσιας λειτουργίας προκειμένου όλα τα νησιά ακόμα και τα πιο μικρά, να έχουν επαρκή πυρασφάλεια και οι μόνιμοι κάτοικοί τους να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι. Τέλος, διευκρινήσεις ζητούνται και σε σχέση με τον σχεδιασμό για την αναγνώριση του επαγγέλματος του Πυροσβέστη ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. ΥπουργόΚλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Θέμα: « Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος στα νησιά της Δωδεκανήσου»
Το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο είναι επιφορτισμένο όχι μόνο με την κατάσβεση πυρκαγιών αλλά και με ενέργειες έρευνας, διάσωσης και παροχής βοήθειας σε πάσης φύσεως καταστροφές, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Μάλιστα με τον Νόμο 4662/2020 συστήθηκε και λειτουργεί ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων σύμφωνα με τον οποίο το Πυροσβεστικό Σώμα επιφορτίζεται με επιπλέον αρμοδιότητες και καθήκοντα. Παρά την αύξηση όμως των αρμοδιοτήτων δεν έχει προβλεφθεί η ανάλογη ενίσχυση και σε προσωπικό.
Επί του παρόντος, σε πανελλαδικό επίπεδο,υπολείπεται περί τα 4.000 άτομα, ενώ οι ετήσιες προσλήψεις, στελεχών που εισέρχονται στο Σώμα μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων,δεν ξεπερνούν τις 150-200. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εν ενεργεία πυροσβεστών ξεπερνά τα 47 έτη μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα βαίνει προς κλιμάκωση.
Το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος έχει ακόμη πιο έντονο αντίκτυπο στην νησιωτική χώρα, αφού ένας μεγάλος αριθμός κενών θέσεων καταγράφεται στα νησιά της Δωδεκανήσου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο χωριό Απόλλωνα της Ρόδου το έτος 2009 κατά την αντιπυρική περίοδο κάλυπτε τον τομέα ευθύνης του με 7 περιπολικά και αριθμούσε 64 πυροσβέστες (μόνιμους και πενταετείς), ενώ σήμερα έχει μόλις 3 περιπολικά και προσωπικό 40 πυροσβεστών (μόνιμοι, πενταετείς και εποχικοί).Ενώ νησιά, όπως η Λέρος, με πληθυσμό 7.917 άτομα φιλοξενούν εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια, όσο δηλαδή διαρκεί η τουριστική σεζόν, αφήνοντας τον χειμώνα, με τις ακραίες καιρικές συνθήκες τα νησιά αυτά δίχως επαρκή πυροσβεστική δύναμη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.Επιπλέον στοιχείο που ενισχύει τον παραπάνω ισχυρισμό αποτελεί και η ραγδαία αύξηση της υπερεργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.
Η Νησιωτικότητα επιβάλλει την επάρκεια πυροσβεστικών δυνάμεων σε όλα ανεξαιρέτως τα νησιά, ιδίως τα μικρά. Η πυρασφάλεια δεν μπορεί να οργανώνεται με όρους εποχικότητας, ούτε θα πρέπει να συνδέεται μόνο με την αντιπυρική περίοδο ή τον τουρισμό. Μια οργανωμένη Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών της, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και σε όλη την επικράτεια.
Επειδή το Πυροσβεστικό Σώμα είναι επιφορτισμένο με πληθώρα αρμοδιοτήτων και καθηκόντων,
Επειδή η πυρασφάλεια πρέπει να διασφαλίζεται καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους και σε όλα τα σημεία της επικράτειας,
Επειδή η επάρκεια πυροσβεστικών δυνάμεων σε μια περιοχή συμβάλλει στην δημιουργία αισθήματος ασφάλειας που δικαιούνται όλοι οι πολίτες να αισθάνονται,
Επειδή το Πυροσβεστικό Σώμα λόγω της φύσης του θεωρείται ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος εργασίας,
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
- Με ποιους τρόπους προτίθεται το Υπουργείο να ενισχύσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε προσωπικό; Υπάρχει σχεδιασμός για άμεσες μόνιμες προσλήψεις προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική θωράκιση της πυρασφάλειας όλων των περιοχών;
- Υπάρχει πρόβλεψη για τη μετατροπή των Εποχικών Κλιμακίων των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου (π.χ. Λέρος, Πάτμος ) σε μόνιμα Πυροσβεστικά Κλιμάκια, ετήσιας λειτουργίας, με παράλληλη αναπροσαρμογή της υπάρχουσας δύναμής τους;
- Ποιος ο σχεδιασμός για την αναγνώριση του επαγγέλματος του Πυροσβέστη ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό;
Οερωτώντεςβουλευτές
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σπίρτζης Χρήστος
Καλαματιανός Διονύσης
Καφαντάρη Χαρούλα