Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη λίγο μετά τις 12:00 ο Προκαθήμενος της Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι προσφωνήσεις του Πάπα και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι», είπε στην αρχη της ομιλίας της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η επίσκεψη έχει μεγάλη συμβολική αξία καθώς «υποδηλώνει το υψηλό ενδιαφέρον σας για την περιοχή και την ευρύτερη Μεσόγειο, καθώς και τη διαρκή μέριμνά σας για τον θρησκευτικό διάλογο και την οικουμενικότητα της χριστιανοσύνης. Έχει επίσης μεγάλη συμβολική αξία, δεδομένου ότι φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Ο λαός μας εκτιμά την αγάπη σας, καθώς και την εκ μέρους σας αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του ελληνικού πνεύματος στον Δυτικό Πολιτισμό και τη Χριστιανική Θρησκεία. Το ισχυρό μήνυμα της πίστης και της αδελφοσύνης που μας μεταφέρετε, στα χνάρια των Αποστόλων, συμβολίζει την αναφορά της Εκκλησίας στις καταβολές της, στις πηγές της ενότητας και της σύμπνοιας, στη σοφία και τη χαρά του Ευαγγελίου. Σε καιρούς δύσκολους, με μεγάλες δοκιμασίες για την ανθρωπότητα, όπως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία, η συμβολή της θρησκείας και της Εκκλησίας δεν έχει μόνον υπαρξιακή σημασία και δεν περιορίζεται στο πλήρωμά της. Συναρτάται ευθέως με την πολιτική της φροντίδας και του ανθρωπισμού και διανοίγει δρόμους για την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία όλων μας. Η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής είναι το στοίχημα που νοηματοδοτεί τις σχέσεις των εκκλησιαστικών και των κοσμικών αρχών, σε μια παγκόσμια κοινωνία με ανεξάντλητες δυνατότητες, αλλά και επώδυνες αντιφάσεις».
Αναφέρθηκε στο έργο του Πάπα Φραγκίσκου και στην προσφορά στον πλησίον αλλά και τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο του. «Η ακάματη και ανιδιοτελής προσφορά στον πλησίον, η συμπόνια για αυτούς που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανάγκης, τους άτυχους και αδικημένους, καθώς και η βαθιά κοινωνική σας ευαισθησία, χαρακτηρίζουν το πολύτιμο έργο σας. Τροφοδοτούν την καταλλαγή και τη συνεννόηση μεταξύ των κοινωνιών και αίρουν ξεπερασμένες προκαταλήψεις και πολιτισμικά τείχη του παρελθόντος. Έχετε με συνέπεια ταχθεί υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών αρχών που στηρίζουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία, τις οποίες ασπάζεται και υπερασπίζεται και η Ελλάδα. Η αξιακή μας συναντίληψη είναι το θεμέλιο της συνεργασίας μεταξύ του Βατικανού και της χώρας μας και αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οι οποίες υπερβαίνουν τα εθνικά μας σύνορα»
Η Κατερίνα Σακελαροπούλου μίλησε για την πανδημία αλλά και τα εμβόλια τονίζοντας πως η προοπτική του εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη ανάγεται στο πιο μεγάλο ζήτημα δικαιοσύνης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η πανδημία κατέδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε τονίζοντας ότι καθίσταται αναγκαία η αρωγή μεταξύ των κρατών. «Η πανδημία κατέδειξε πόσο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι παραμένουμε στις σύγχρονες κοινωνίες της διακινδύνευσης. Πόσο επίσης αναγκαία καθίσταται η διεθνής εγρήγορση και η αρωγή μεταξύ των κρατών. Ταυτόχρονα, όπως έχετε επισημάνει, η υγειονομική κρίση συνιστά μια άσκηση ευθύνης για όλους μας, ιδίως μέσα από καθημερινές συμπεριφορές στήριξης των συνανθρώπων μας. Στην αστείρευτη ενέργεια και έμπνευση των επιστημόνων, την αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών, την υπομονή και την προσαρμοστικότητα των πολλών, αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα και τον πλούτο της ανθρώπινης φύσης ενώπιον μιας πρωτοφανούς και μακράς δοκιμασίας. Σήμερα, η προοπτική του εμβολιασμού για όλο τον πλανήτη, ειδικά για τους μη προνομιούχους πληθυσμούς, ανάγεται στο πιο μεγάλο και επείγον ζήτημα διανεμητικής δικαιοσύνης. Ο ιός θρέφεται και μεταλλάσσεται από την ανορθολογική άρνηση της πραγματικότητας και τις ανισότητες του πολιτισμού μας»
Μίλησε με θερμά λόγια για τις πρωτοβουλίες αλλά και την ευαισθησία που δείχνει ο Πάπας Φραγκίσκος τόσο για το προσφυγικό όσο και για την κλιματική κρίση: «Γνωρίζουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, με τις παρεμβάσεις και τα μηνύματά σας σε διεθνείς συναντήσεις, καθώς και την προτροπή σας προς τα κράτη να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξα μέτρα. Όπως έχετε υπογραμμίσει, πρόκειται για ένα εκ των μεγαλύτερων ηθικών ζητημάτων, με αναφορά στη ζωή των επόμενων γενεών, αλλά και με δραματικές συνέπειες στο παρόν, όπως αυτές που βίωσαν η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες με τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρώπη και προϋποθέτει μια ολιστική προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως και μια ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα μετέχει σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.Οι πρωτοβουλίες σας για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση και η παρουσία σας στη Λέσβο μαρτυρούν τη σπουδαιότητα του προβλήματος και τη μείζονα ανθρωπιστική του διάσταση. Έχετε επανειλημμένα εκφράσει την ευαισθησία σας για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και καλέσει τη διεθνή κοινότητα να προσχωρήσει στον διάλογο και τη συντονισμένη αντίδραση απέναντι στην απάνθρωπη εργαλειοποίησή τους. Έχετε συστηματικά συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης και αναγνωρίσει τον ανθρωπισμό των Ελλήνων, καθώς και το δυσανάλογο βάρος που έχουν επωμιστεί. Από την πλευρά της, η χώρα μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της πολιτικής εκμετάλλευσής τους.Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την Αγία Έδρα για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών σε περιοχές όπου κινδυνεύουν και υφίστανται διωγμούς και διακρίσεις. Το Βατικανό έχει ήδη προχωρήσει, στην κατεύθυνση αυτή, σε σημαντικές ενέργειες ανά τον κόσμο και ιδίως στη Μέση Ανατολή. Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανικών κοινοτήτων και η διαφύλαξη των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εδραίωση του πλουραλισμού και της ανεκτικότητας»
Η ΠτΔ αναφέρθηκε ακόμη και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για τη θέση που πήρε για τη μετατροπή της σε τζαμί. «Στο σημείο αυτό δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην Αγία Σοφία και να σας ευχαριστήσω για τη θερμή στήριξή σας, ώστε αυτή να παραμείνει ένα οικουμενικό σύμβολο θρησκευτικής λατρείας και ένα εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, προσβάσιμο σε όλους. Αγιώτατε, Η οικουμενική πνευματική σας ακτινοβολία και η πολυδιάστατη συνεισφορά σας στην οικοδόμηση ενός πολιτισμού της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης, μας εμπνέουν τον πιο βαθύ σεβασμό. Προσωπικά και εκ μέρους του ελληνικού λαού εύχομαι υγεία και μακροημέρευση σε σας και τους φιλοξενούμενους, καθώς και ενδυνάμωση της πίστης και ενότητα της Χριστιανοσύνης».
Πάπας Φραγκίσκος: Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μία συγκινητική ομιλία ανέφερε: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σε αυτή την ένδοξη πόλη. Έρχομαι ως προσκυνητής σε αυτά τα χώματα. Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Από εδώ πέρασαν οι δρόμοι του Ευαγγελίου που ένωσαν Ανατολή και Δύση». Οπως είπε «εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο ανθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία», ανέφερε «και στη συνέχεια έβαλε τα θεμέλια για να χτιστεί ένα κοινό σπίτι, η Ευρώπη. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων ειναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε».
Και συνέχισε: «Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός».
Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε: «Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθανουν. Αυτοί ειναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας.Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει με τους άλλους. Η ελιά – που καίγεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής- μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ελπίζω όπως είπε ότι οι δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν θα περιοριστούν σε μια προσποιητή δέσμευση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία καί τόνισε το δικαίωμα στη φροντίδα όλων ενώ αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους που όπως είπε είναι «ένδειξη της σοφιας ενός λαού».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους χρησιμοποίησε φραση του Θεόδωρου Κολοκοτρωνη: «Ο θεος έβαλε την υπογραφή του στην ελευθερία της Ελλάδας».
«Ο Θεός να ευλογεί την Ελλλάδα», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
Όπως ορίζει το πρωτόκολλο η ΠτΔ υποδέχτηκε τον Πάπα Φραγκίσκο στο κεφαλόσκαλο του Προεδρικού Μεγάρου.
Στη συνέχεια μετέβησαν στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου όπου έγινε ανάκρουση του Εθνικού Υμνου του Βατικανού και της Ελλάδας.
Μετά την τελετή υποδοχής του Ποντίφικα ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο, και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ευχαριστεί τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την επίσκεψη του στην χώρα μας σε μια χρονιά με υψηλή συμβολική σημασία λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εκφράζοντας ιδιαίτερη εκτίμηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε μείζονα παγκόσμια θέματα.
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γραμματέα του Κράτους της Αγίας Έδρας (Πρωθυπουργό), Καρδινάλιο Pietro Parolin.
Κατά την έναρξη της συνάντησής τους είχαν τον παρακάτω διάλογο:
Κυριάκος Μητσοτάκης:Έχουμε πολύ ζωντανές ακόμη τις αναμνήσεις από την επίσκεψη της Αγιότητός Του το 2016 όταν ήρθε στην Ελλάδα στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.Είμαι βέβαιος ότι αύριο όταν θα επισκεφθεί τη Λέσβο θα δει μια πολύ βελτιωμένη κατάσταση.
Γραμματέας του Κράτους της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιος Pietro Parolin: Ναι, πράγματι έχω πληροφορηθεί ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όντως έχει αλλάξει ριζικά. Έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Πρώτα απ’ όλα έχουμε δημιουργήσει αξιοπρεπείς δομές για τους ανθρώπους που βρισκονται στα νησιά μας. Διότι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η προηγούμενη δομή στη Μόρια, ήταν ένα εφιαλτικό μέρος. Και τώρα η Αγιότητά Του θα επισκεφθεί μια δομή που παραμένει προσωρινή, αλλά πληροί τους κανόνες υγιεινής και είναι αξιοπρεπής. Και προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν περάσει απίστευτες δυσκολίες, τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτησή τους για άσυλο σε καλές συνθήκες. Και, ασφαλώς η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονες δομές σε αυτά τα νησιά και να συνεργαστούμε με την ΕΕ ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το έργο όντως θα υλοποιηθεί. Ασφαλώς η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποδεχθεί πολλούς πρόσφυγες στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει. Την ίδια στιγμή πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να διασφαλίσουμε ότι θα μειωθούν κι άλλο οι ροές και να εξαρθρώσουμε τα κυκλώματα των διακινητών που, ουσιαστικά, εργαλειοποιούν τον πόνο απελπισμένων ανθρώπων. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν νόμιμες οδοί για τη μετανάστευση. Για παράδειγμα υποδεχτήκαμε περισσότερες από 700 γυναίκες από το Αφγανιστάν μαζί με τις οικογένειές τους και κάναμε τα πάντα ώστε να τους προσφέρουμε διεθνή προστασία.
Γραμματέας του Κράτους της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιος Pietro Parolin: Ηρθαν κατευθείαν από την Καμπούλ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήρθαν από την Καμπούλ μέσω άλλων χωρών
Γραμματέας του Κράτους της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιος Pietro Parolin: Γιατί γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να βγει κανείς από την Καμπούλ. Ετσι δεν είναι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν μια δύσκολη και σύνθετη επιχείρηση. Συνεργαστήκαμε με γνωστές και αξιόπιστες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Και μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσω κάποιες από αυτές τις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Είναι πραγματικά θλιβερό αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν ύστερα από την πρόοδο που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια σε ότι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Αλλά αισθανθήκαμε ότι έχουμε την ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες και τις οικογένειες τους.
Στη συνάντηση με τον Γραμματέα του Κράτους της Αγίας Έδρας (Πρωθυπουργό), Καρδινάλιο Pietro Parolin από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αγία Έδρα, Παναγιώτης Καλογερόπουλος. Από πλευράς Αγίας Έδρας συμμετείχαν, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Edgar Peña Parra, Αναπληρωτής Γραμματέας του Κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος Paul Richard Gallagher και ο Αρχιεπίσκοπος Savio Hon Tai-Fai, Αποστολικός Νούντσιος στην Ελληνική Δημοκρατία.
Η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε με ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ποντίφικα, στη μεγάλη αίθουσα των δείπνων.
Αργότερα, θα μιλήσει σε αξιωματούχους, μέλη του διπλωματικού σώματος και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και θα ακολουθήσει στις 16.00 το απόγευμα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η πρώτη του ημέρα στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με τη μεταβασή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου των Καθολικών για να μιλήσει σε επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας.
Η επιστροφή του στην Ελλάδα συμπίπτει με τη συμπλήρωση σαράντα ενός ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Αγίας Έδρας.Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι υπέρμαχος της ενεργής εκκλησιαστικής διπλωματίας και της προσέγγισης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ελληνορθόδοξης.
Η επίσκεψη είναι ύψιστης σημασίας για τους χιλιάδες Καθολικούς που ζουν στην Ελλάδα και όχι μόνο. Αποτελεί και ένα ακόμα έμπρακτο βήμα προόδου στις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία. Τέλος, ρίχνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο μεταναστευτικό. Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτό το ζήτημα, κατηγορώντας την Ευρώπη για υποκρισία και επαινώντας την Ελλάδα για την συμβολή της.
Αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ-ΑΘΗΝΑ
11:10 Άφιξη στην Αθήνα
11:10 Επίσημη Υποδοχή στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
12:00 Τελετή Υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα
12:15 Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο
12:30 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο
12:45 Συνάντηση με Εκπροσώπους των Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Διπλωματικού Σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο
16:00 Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών
16:30 Συνάντηση της Α.Μ. κ.κ. Ιερώνυμου και της Α.Α. Πάπα Φραγκίσκου και των ακολουθιών τους στην αίθουσα «του Θρόνου» στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών
17:15 Συνάντηση με τους Επισκόπους, Ιερείς, μέλη Μοναχικών Ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, Ιεροσπουδαστές και Κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών
18:45 Ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα
Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
ΑΘΗΝΑ-ΛΕΣΒΟΣ-ΑΘΗΝΑ
09:15 Αναχώρηση για Μυτιλήνη
10:10 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
10:45 Επίσκεψη στους Πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης»
12:15 Αναχώρηση για Αθήνα
13:10 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»
16:45 Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
19:00 Εθιμοτυπική Επίσκεψη της Α.Μ. Ιερωνύμου στον Άγιο Πατέρα στην Αποστολική Νουντσιατούρα
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ
08:15 Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα
09:45 Συνάντηση με τους Νέους στο Δημοτικό Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών (Ευκαλύπτων 20, Μαρούσι)
11:15 Αποχαιρετιστήρια Τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
11:30 Αναχώρηση για Ρώμη
Ζήτησε «500αράκι» για τις μετακινήσεις του
Εντύπωση προκάλεσε και το όχημα στο οποίο επιβιβάστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος δεν ήθελε χρησιμοποιήσει πολυτελή και θωρακισμένα αυτοκίνητα από τον στόλο της Αστυνομίας και της υπηρεσίας συνοδείας επισήμων και προτίμησε να ένα μικρό Fiat “500αράκι” και μάλιστα χωρίς καμία θωράκιση.
Με αυτό το όχημα θα κάνει όλες τις μετακινήσεις του στην πρωτεύουσα. Και με το ίδιο αυτοκίνητο, που του παραχωρήθηκε από την αντιπροσωπεία της εταιρείας στην Αθήνα, θα μετακινηθεί και στη Λέσβο, την οποία θα επισκεφθεί την Κυριακή.
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής
Σε επιφυλακή βρίσκεται σήμερα η Αστυνομία, η οποία έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και Τροχαίας, λόγω της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, για την υλοποίηση των μέτρων θα διατεθούν πάνω από 3.500 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας, που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη μετακίνηση του Ποντίφηκα στις επισκέψεις που έχει περιλαμβάνει το πρόγραμμα του.
Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα έως τις 6 Δεκεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.
https://www.protothema.gr/politics/article/1188352/sto-proedriko-megaro-o-papas-fragiskos/
Ειδικότερα, την Κυριακή 5/12/2021, και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:
• στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, και
• στην Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.
Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.
Εν τω μεταξύ λόγω της επίσημης επίσκεψης του Φραγκίσκου απαγορεύτηκαν για σήμερα από την Αστυνομία σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας όλες οι συγκεντρώσεις και ειδικότερα οι προγραμματισμένες του Δικτύου Υγειονομικών στο Πάρκο Ελευθερίας και των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ, αναφέρεται:
Με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς - λεωφόρους: Φειδιππίδου - Λ. Αλεξάνδρας - αριστερά 28ης Οκτωβρίου - δεξιά Ιουλιανού - αριστερά Αριστοτέλους - Σωκράτους - αριστερά Π. Τσαλδάρη - Πλατεία Ομονοίας - δεξιά Αθηνάς - Πλατεία Μοναστηρακίου - 'Αρεως - Διοσκούρου - Πρυτανεία - Τριπόδων - Σέλλευ - Λυσικράτους - Λ. Βασ. Αμαλίας - Λ.Βασ. Όλγας - Λ. Βασ. Κωνσταντίνου - δεξιά Σπύρου Μερκούρη - αριστερά Μιχαλακοπούλου - Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.
https://www.protothema.gr/politics/article/1188352/sto-proedriko-megaro-o-papas-fragiskos/