αναλογική, που προβλέπει ο ισχύων εκλογικός νόμος (ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ).
Εκείνα που δεν γνωρίζουμε είναι :
(α) πόσα και ποιά κόμματα θα εκπροσωπούνται στην Βουλή που θα προκύψει και
(β) ποιά ποσοστά εγκύρων ψηφοδελτίων θα πάρει το κάθε κόμμα.
Πάντως, μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια, ότι όποιο κόμμα κι αν αναδειχθεί πρώτο, δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, αφού η απλή αναλογική δεν προβλέπει πριμοδότηση του.
Για την περίπτωση αυτή, το Σύνταγμα προβλέπει, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δοθεί στο πρώτο κόμμα διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Αν είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ, ο πρόεδρος της και πρωθυπουργός έχει δηλώσει, ότι δεν θα επιδιώξει συνεργασία με κανένα άλλο κόμμα. Άρα, θα καταθέσει αμέσως την εντολή, επιδιώκοντας να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, με το σύστημα της υπερενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε μόνη της η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία (εξ άλλου, γι’ αυτό τον σκοπό την ψήφισε).
Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δόσει εντολή, κατά σειρά, στο 2ο και στο 3ο κόμμα. Και αφού η Ν.Δ έχει απορρίψει κάθε είδους συνεργασία, οι πρόεδροι του 2ου και του 3ου κόμματος, διερευνώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα συζητήσουν μεταξύ τους και αν χρειαστεί, θα απευθυνθούν ακόμη και σε κάποιο από τα επόμενα κόμματα.
Σ’ αυτή την περίπτωση, για τον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας, πρέπει :
- και τα δύο (ή τρία) αυτά κόμματα να έχουν συγκεντρώσει σύνολο ποσοστών ψήφων τουλάχιστον 45 % και η Ν.Δ ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 35 % και
- αυτά τα κόμματα να έχουν την πολιτική βούληση, να αποδεχθούν συνεργασία, στη βάση συμφωνίας με προγραμματικές συγκλίσεις.
Για να συντρέξουν αυτές οι προϋποθέσεις, μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης, θεωρώ ότι είναι απίθανο. Εξ άλλου και το Κ.Κ.Ε & το «Μέρα 25» το αποκλείουν.
Σε όσες χώρες της Ευρώπης έγιναν τέτοιου είδους συνεργασίες (βλ. στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, σε σκανδιναυϊκές χώρες και τώρα στην Γερμανία), συνέπραξε παντού το πρώτο κόμμα.
Και στην Ελλάδα, για να συμβεί κάτι παρόμοιο, πρέπει να έχει την πολιτική βούληση συνεργασιών το πρώτο κόμμα. Η Ν.Δ το έχει αποκλείσει απολύτως. Άρα, στην περίπτωση πρωτιάς της Ν.Δ, τα σενάρια συνεργασιών ακυρώνονται.
Σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αφού δεν συμμετέχει σε συνεργασίες η Ν.Δ, μπορεί ο κ. Τσίπρας να ακολουθήσει πάλι την πολιτική του 2015. Τότε πάλι μίλαγε για προοδευτική κυβέρνηση («πρώτη φορά Αριστερά»), αλλά σχημάτισε κυβερνήσεις με τον κ. Βαρουφάκη και με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο (ούτε καν με το κεντρώο «Ποτάμι»). Στην περίπτωση που έλθει πρώτος με την απλή αναλογική, η «προοδευτική διακυβέρνηση» που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας, μπορεί να είναι πάλι με τον κ. Βαρουφάκη και τον ακροδεξιό κ. Βελόπουλο.
Το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν αντιμετωπίζει δίλημμα συνεργασίας με τη Ν.Δ ή με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αφού αυτού του είδους οι συνεργασίες είναι ακυρωμένες στην πράξη. Πρόκειται για τεχνητό υποβολιμαίο δίλημμα, με προφανή σκοπιμότητα να διχάζουν τα στελέχη, τα μέλη & τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.
Η ερώτηση, με ποιόν από τους δύο θα συνεργαστείτε, επιστρέφεται.
Να ερωτηθούν τόσο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όσο και οι Ν.Δ : θα συνεργαστούν μεταξύ τους, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, για να μην «κατρακυλήσει» η χώρα ;
Δεν θα είναι πρώτη φορά. Το έπραξαν το 1989, το έπραξαν το 2015 (αφού «το τέκνο» της Ν.Δ, ο κ. Καμμένος συγκυβέρνησε με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, με την στήριξη του κ. Κώστα Καραμανλή και με την «ασυλία» που του παρήχε ο κ. Τσίπρας).
Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία κανενός κόμματος και η χώρα το έχει ανάγκη, ας το πράξουν ακόμη μια φορά.
Το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑ.ΣΟ.Κ θα συνεχίσει, να ακολουθεί αυτόνομη πορεία, με ενότητα και προοδευτική – σοσιαλδημοκρατική πολιτική. Θα συνεχίσει ν’ αυξάνει τη δύναμη, που του δίνει η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα υπερδιπλασιάσει το εκλογικό ποσοστό του στις επόμενες κάλπες. Και η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, θα το καταστήσει πρωταγωνιστή, για να μπορεί, να επιβάλει πολιτικές ωφέλιμες για τον ελληνικό λαό & την χώρα μας.
Ρόδος 8 / 11 / 2021
Κοσμάς Σφυρίου.