Η ανακοίνωση της απόφασης ενός από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους του νησιού της Κω με πέντε ξενοδοχεία των 1522 δωματίων και 4000 συνεδριακών θέσεων, να μην επαναλειτουργήσει για την σεζόν 2021, αφήνει ξεκρέμαστους τους περίπου 700 εργαζόμενους και μια σειρά από μικροεπαγγελματίες που εξαρτούσαν την δραστηριότητα τους από τη λειτουργία του.
Τα προηγούμενα χρόνια ο όμιλος Κυπριώτη γιγαντώθηκε και στηρίχθηκε με κρατικό χρήμα, εφάρμοσε όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαχρονικά οι κυβερνήσεις δημιουργούσαν.
Τώρα, οι εργαζόμενοι που με τον ιδρώτα τους στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τη λειτουργία του, καλούνται να πληρώσουν τη νύφη των τραπεζικών δανείων και την εξαγορά τους μένοντας άνεργοι, χωρίς εισόδημα και ασφάλιση.
Η διεύθυνση του ομίλου δεν δίνει καμιά επί της ουσίας απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι, ενισχύοντας την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα των εργαζομένων που για μια ακόμα χρονιά όχι μόνο δε θα δουλέψουν, αλλά βρίσκονται μπροστά και στον κίνδυνο μόνιμης απώλειας της εργασίας και του εισοδήματός τους.
Μάλιστα οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε την αποζημίωση ειδικού σκοπού Ιουνίου καθιστώντας το “βίο αβίωτο” για τις εκατοντάδες οικογένειες των εργαζομένων του ομίλου.
Η κυβέρνηση έχει πλήρως την ευθύνη, γιατί ενώ είναι σε γνώση της οι σχεδιασμοί του ομίλου, με τη στάση της ενισχύει την υλοποίηση τους με αποτέλεσμα τις μεγάλες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες της περιοχής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Τι μέτρα θα πάρει για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων;
- Πότε θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού που οφείλεται στους εργαζόμενους;
- Τι μέτρα θα πάρει για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων; Θα δοθεί έκτακτο βοήθημα; Θα επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι με το επίδομα ανεργίας, για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι;
- Πώς τοποθετείται στο αίτημα για πάγωμα δανείων και οφειλών προς το δημόσιο, αλλά και στο αίτημα για να μη γίνει διακοπή τηλεφώνου- νερού- ρεύματος σε κανένα σπίτι;
Ο Βουλευτής
Κατσώτης Χρήστος