Το πρόβλημα είναι πολιτικό και θέλει πολιτική λύση.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια προωθείται από όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις , Ν.Δ , ΠΑΣΟΚ , ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π. , η απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας κατ’ επιταγή και της Ε.Ε, δηλαδή κατ’ επιταγή του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Είχαν όμως να αντιμετωπίσουν ένα γίγαντα ,τη ΔΕΗ.
Μια Εταιρεία που έκανε τον εξηλεκτρισμό της Χώρας με επιτυχία, που είχε Δίκτυα από τα ποιο ασφαλή στην Ευρώπη, που παρείχε το φθηνότερο ρεύμα με ενιαίο τιμολόγιο σε όλη τη χώρα ανεξαρτήτως κόστους, που είχε άριστα εκπαιδευμένο και καλά πληρωμένο προσωπικό.
Άρχισαν λοιπόν αργά αλλά σταθερά την απαξίωση της ΔΕΗ. Την άφησαν στεγνή από εξοπλισμό από υλικά από προσωπικό. Τα παπαγαλάκια διαλαλούσαν ότι η ΔΕΗ πέφτει έξω από το μειωμένο τιμολόγιο του προσωπικού που ήταν μέρος του μισθού του και φορολογούταν .
Λες και ήταν μικρό το αντικείμενο της Ηλ . Ενέργειας διάφοροι φωστήρες έστρεψαν τις δραστηριότητες της ΔΕΗ προς την κινητή τηλεφωνία, επενδύσεις σ τα βαλκάνια κλπ .Κοστολόγησε κανείς τη ζημιά;
Στη συνέχεια ο γίγαντας έπρεπε να διαμελισθεί ,για να φάνε όλοι .Τον έκαναν λοιπόν εφτά κομμάτια.
Φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε πάροχους ,χωρίς να παράγουν ,να μεταφέρουν ,να διανέμουν ,να πουλάνε ηλ. ενέργεια σε χαμηλές τιμές .Αλήθεια που την βρήκαν.
Είδαμε και το ρεζίλι της ΔΕΗ να βγαίνει στη γύρα να δίνει καθρεφτάκια για να προσελκύσει πελάτες ,έχοντας λέει ,ανταγωνιστικές τιμές. Αλήθεια να ανταγωνιστεί ποιους; αυτούς που εκμεταλλεύονται τα εργοστάσια, τα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής ολόκληρο το ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή την περιουσία του Ελληνικού Λαού;
Στα πλαίσια λοιπόν της απελευθέρωσης η Ηλ. Ενέργεια από αγαθό έγινε προϊόν και ο καταναλωτής πελάτης, στριμωγμένος στις σιαγόνες της μέγγενης της ελεύθερης οικονομίας.
Μιας οικονομίας που λέει ότι το προϊόν πληρώνεται, ανεξάρτητα από τις συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο. Σε αυτό οι Ελληνικές Κυβερνήσεις νυν και πρώην συμφωνούν και επαυξάνουν.
Και έτσι φτάσαμε στην Ελλάδα της Ευρώπης ,της ελεύθερης οικονομίας ,και εν τέλει της ασυδοσίας χιλιάδες νοικοκυριά και μαγαζιά να είναι ,<σβηστά>.
Δηλαδή η ενεργειακή φτώχεια είναι εδώ. Και δεν ήρθε από μόνη της.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι πολιτικό και θέλει πολιτική λύση.
Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και όλου του λαού, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Μαζί με το ΚΚΕ στην πάλη για ρεύμα φθηνό για το λαό , καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική-λαϊκή οικογένεια.
Γιάννης Χατζηδαυΐδ
Συνταξιούχος ΔΕΔΔΗΕ/ΔΕΗ
Φίλος και ψηφοφόρος του ΚΚΕ