Κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που ξεκινούν τη Δευτέρα, αλλά και κατά του ενδεχόμενου προσφυγής στη Χάγη, τάσσεται ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός με συνέντευξή του στην Καθημερινή λέει “όχι στο δόγμα του κατευνασμού”, εκτιμά ότι: “Μόνον με αποτροπή αντιμετωπίζεται ο επεκτατιστής” και υποστηρίζει ότι: “Η έναρξη των διερευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις στην Άγκυρα", καθώς όπως επισημαίνει: "Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται."
Ο κ. Σαμαράς υπενθυμίζει εξάλλου ότι η Τουρκία ήδη θέτει ζητήματα που για την Ελλάδα αποτελούν "κατακόκκινες" γραμμές και στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει η χώρα μας εάν η γείτονα τα θέσει και στις διερευνητικές, απαντά: "Επιμένουμε κι εμείς: Αρνούμαστε να συζητήσουμε πως θα ...μοιράσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας! Γιατί, αν δεχόμασταν να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, το θέμα δεν είναι "να τους δώσουμε κάτι, ώστε να σώσουμε τα υπόλοιπα" - όπως υποστηρίζεται από ορισμένους! Γιατί αφού πάρουν κάτι τώρα, θα επανέλθουν με νέες απειλές,ώστε να πάρουν κι άλλα..." και προσθέτει:
"Γι’ αυτό και έχω πει: με “Πειρατές” δεν κάνεις διάλογο! Να να σας το πω αλλιώς: Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις! Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος.Τον επεκτατιστή μόνον αποτρεπτικά μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να ενισχύσουμε την αποτροπή μας έναντι της επιθετικής Τουρκίας. Πώς; Με ισχυρές συμμαχίες, για τις οποίες, ευτυχώς, υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος σήμερα.Και με αποφασιστικότητα, ώστε κανείς να μη θεωρεί "δεδομένο"ότι η Ελλάδα τελικά θα υποχωρήσει, θέλει δεν θέλει."
Στο ερώτημα στην περίπτωση αποχώρησης από τον διάλογο ποιος θαπάρει την ευθύνη ναυαγίου της διαδικασίας, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι: "Οταν υπερασπίζεσαι ταδικαιώματά σου και τη διεθνή νομιμότητα,όταν κάνεις αυτό που θα έκανε κάθεκυρίαρχη χώρα στη θέση σου, δεν τίθεταιθέμα ευθύνης. Αν η Ελλάδα αρνηθεί ναδιαπραγματευθεί την κυριαρχία της καιτα κυριαρχικά της δικαιώματα με τηνΤουρκία, τότε οι φίλοι της Ελλάδας -δηλαδή όσες χώρες ήδη συσπειρώνονταικατά της Τουρκίας - θα χαρούν! Ενώ οι φίλοι της Τουρκίας θα ενοχληθούν. Αντίθετα, αν η Ελλάδα υποχωρήσει υπότην πίεση των τουρκικών απειλών, τότεοι φίλοι της θα απογοητευθούν!"
Σχολιάζει μάλιστα ότι: "Πέρα από το blame game που προσπαθούμε να παίξουμε, υπάρχει και το power game που πρέπει κάποτε να μάθουμε…" Κατηγορεί δε τη Γερμανία λέγοντας ότι “μόνο “φιλικά” δεν έχει φερθεί μέχρι στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ούτε και πολύ “ευρωπαϊκά”, ενώ δηλώνει ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τη στάση της ΕΕ. Και χαρακτηρίζει αδιανόητο χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία ή η Ισπανία, να εξοπλίζουν την Τουρκία για να απειλεί Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη με ευρωπαϊκά όπλα.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς αντιτίθεται και σε προσφυγή στη Χάγη, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο “θα παραιτηθούμε εξαρχής μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο”.
Ειδικότερα υποστηρίζει ότι: "Αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ούτε το έχει υπογράψει. Και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής δεν υπάρχει...
Ο άλλος τρόπος, βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας “συνυποσχετικό” με την Τουρκία. Δηλαδή να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας, όχι όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία. Δυστυχώς, αυτό μας ζητάνε. Δηλαδή να παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο. Με απλά λόγια: Εμείς, με το “συνυποσχετικό, να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη “σφραγίδα”... του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά. Και δεν διαφωνώ μόνον εγώ. Έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα."
Ο κ. Σαμαράς μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς απειλεί να μην ψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας όταν έλθουν στη Βουλή. Υποστηρίζει ειδικότερα ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών “δεν "λύσαμε" κανένα πρόβλημα. Απλά το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο - πιο επικίνδυνο! Που εμπλέκει και τη Βουλγαρία και την Αλβανία και το Κόσσοβο. Και άλλους, με πολλών ειδών “ορέξεις”...
Δεύτερον, η "διείσδυση" της Τουρκίας στην περιοχή δενανακόπηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντίθετα ενισχύθηκε.
Τέλος, οι χώρες που μας πίεσαν να υποχωρήσουμε έναντι των Σκοπίων, όταν ήλθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας δεν στήριξαν την Ελλάδα! Το αντίθετο: Κάποιες συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία!
Κι αντίθετα, οι χώρες που υποστηρίζουν σήμερα ανοικτά την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας -όπως η Γαλλία, για παράδειγμα -δεν υποστηρίζουν με θέρμη την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρώπη...”
Και καταλήγει με νόημα: “Επομένως, ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνον μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα! Τι περιμένετε, λοιπόν, να κάνω;”
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της απροθυμίας των κυβερνητικών βουλευτών γενικότερα, αλλά και της δεδηλωμένης πρόθεσης του πρώην πρωθυπουργού να απόσχει από την ψηφοφορία των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η ψήφιση τους έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
Με τον τρόπο αυτό βέβαια ο κ. Σαμαράς παίρνει αποστάσεις από τη γραμμή που έχει υιοθετήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο κ. Σαμαράς σχολιάζει επίσης τον πρόσφατο ανασχηματισμό: “Είναι... "δεξιά στροφή" η αποκατάσταση της τάξης στα Πανεπιστήμια, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα Πανεπιστήμια στον κόσμο; Και τότε γιατί την υποστηρίζουν και πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με τη "δεξιά"; Όχι, δεν υπήρξε καμία "δεξιά στροφή" της Κυβέρνησης!
Κι ακόμα γιατί να γίνονται τέτοιες δαιμονοποιήσεις; Γιατί να πρέπει να απολογείσαι γι’ αυτό που πιστεύεις; Εδώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν σημαία την υπεράσπιση του Κουφοντίνα και δεν απολογείται κανείς...
Πιστέψτε με, ο μέσος Έλληνας έχει αρχίσει να δυσφορεί που μόνιμα δαιμονοποιείται όποιος δηλώνει “δεξιός” και εξιδανικεύεται όποιος δηλώνει “αριστερός”…”
news247.gr