Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τέσσερα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν παίρνετε αντιβίωση

18/02/2023
311 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ο γιατρός σας συνταγογράφησε αντιβίωση, π.χ. για μια ουρολοίμωξη που μπορεί να περνάτε, κι εσείς φροντίζετε να ακολουθήσετε τις συμβουλές του κατά γράμμα, κυρίως να τηρείτε τις ώρες που πρέπει να παίρνετε το φάρμακο και να μη διακόψετε τη θεραπεία στη μέση.

Γνωρίζετε όμως τι δεν πρέπει να κάνετε όταν παίρνετε αντιβίωση;

Επειδή δεν είναι όλα τα αντιβιοτικά ίδια, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και να διαβάζετε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών που συνοδεύει το φάρμακο ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε.

Παρακάτω θα δείτε τέσσερα βασικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε αν έχετε ξεκινήσει αντιβίωση.

1. Μην πίνετε αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν πρέπει να συνδυάζεται με την αντιβίωση για πολλούς λόγους. Αν και δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα των περισσότερων αντιβιοτικών, μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα αδυναμίας και να παρατείνει τα συμπτώματα της λοίμωξης. Επίσης, τόσο το αλκοόλ όσο και η αντιβίωση μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα, ναυτία και υπνηλία, επομένως ο συνδυασμός τους συνεπάγεται ότι η ένταση των συμπτωμάτων θα είναι μεγαλύτερη. Τέλος, ορισμένα κοινά αντιβιοτικά όπως η μετρονιδαζόλη (χορηγείται για κολπικές λοιμώξεις), η τινιδαζόλη (χορηγείται για κολπίτιδες) και το ζεύγος σουλφαμεθοξαζόλη-τριμεθοπρίμη (χορηγείται για ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις των αυτιών) δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με το αλκοόλ επειδή μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ναυτία, τάση προς έμετο και ταχυπαλμία.

2. Μην ξεχνάτε τα προβιοτικά

Τα αντιβιοτικά δρουν ενάντια στα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, ταυτόχρονα όμως εξουδετερώνουν ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Λόγω αυτής της επίδρασης μπορεί να προκληθούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως η διάρροια. Οι δυσάρεστες παρενέργειες είναι δυνατό να αποφευχθούν χάρη στη λήψη συμπληρώματος προβιοτικών, καθώς ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

3. Μην ξεχνάτε το φαγητό

Ορισμένα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος ώστε να αποφευχθεί ο στομαχόπονος, ενώ άλλα συνιστάται να λαμβάνονται με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση. Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε σωστά την αγωγή σας.

4. Μη βασίζεστε στο αντισυλληπτικό χάπι

Τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν επεμβαίνουν στη δράση των ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Η ριφαμπικίνη που χορηγείται για τη μηνιγγίτιδα και η ριφαμπουτίνη που χορηγείται για τη φυματίωση μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών που αποτρέπουν την ωορρηξία. Καλό είναι λοιπόν στην περίπτωση που ο γιατρός συνταγογραφήσει κάποιο από αυτά τα φάρμακα το αντισυλληπτικό χάπι να συνδυάζεται και με κάποια άλλη μορφή αντισύλληψης, όπως το προφυλακτικό, κατά τη διάρκεια της αγωγής αλλά και για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας μετά την τελευταία δόση.

Πηγή: womenshealthmag.com


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ