Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πως μπορείς να "αποτοξινωθείς" από τη ζάχαρη

31/12/2022
141 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Αν έχεις κι εσύ εθισμό στα γλυκά, ακολούθησε το πλάνο που σου προτείνουμε και θα γίνεις δυνατή, πιο αδύνατη και με αστείρευτη ενέργεια. Ακόμη κι αν γενικά αποφεύγεις τα μπι­σκότα, τα κέικ, τα αναψυκτικά και γενικά ό,τι θεωρούμε "γλυκό", είναι πιθανό να εξακολουθείς να καταναλώνεις πάρα πολλή ζάχαρη.

"Η διατροφή μας περιέχει πάρα πολλές κρυφές πηγές της" σχολιάζει ο Mark Hyman, MD, διευθυντής του Κλινικού Κέντρου στο Κλίβελαντ για τη Λειτουργική Ιατρική και συγγραφέας του Eat Fat, Get Thin.


Ποιο είναι το πρόβλημα;

"Η ουσία αυτή όχι μόνο παχαίνει, αλλά και μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και μας αρ­ρωσταίνει" επισημαίνει ο συγγραφέας. Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή λύση: Μειώ­νεις σημαντικά τη ζάχαρη που κατανα­λώνεις καθημερινά και κάνεις καλό στην υγεία σου, νιώθεις αναζωογονημένη και χάνεις κιλά. Αξίζει τον κόπο, συμφωνείς;

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν τρως ζάχαρη

Κατ’ αρχάς, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου αυξάνονται απότομα και στη συνέχεια προκαλείται μια εξίσου απότομη πτώση τους που στραγγίζει την ενεργητικότητά σου. Έτσι, νιώθεις νωθρή ή κακοδιάθετη και δεν έχεις αντοχή στις προπονήσεις σου. Τα ακόμα χειρότερα νέα; Με τον καιρό η επιπλέον ζάχαρη δημιουργεί φλεγμονές σε όλο το σώμα αυξάνοντας τον κίνδυνο να εμφα­νίσεις καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2, ορισμένες μορφές καρκίνου, αρθρίτιδα και κατάθλιψη. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation, η καθημερινή κατανάλωση της ζάχαρης που περιέχει μόλις 1 κουτί αναψυκτικού είναι αρκετή για να αυξήσει κατά 19% τις πιθανότητες για εκδήλω­ση καρδιακής προσβολής!

Ωστόσο, μην τρομάζεις: αρκεί να μειώσεις τη ζάχαρη που τρως και θα έχεις σχεδόν αμέσως πολύ σημαντικά οφέλη.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Obesity διαπιστώθηκε ότι παιδιά που μείωσαν την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων από το 28% στο 10% των θερμίδων τους είχαν μείωση βάρους, αρτηριακής πίεσης, τριγλυκεριδίων και LDL ή "κα­κής" χοληστερίνης σε μόλις 10 ημέρες.

Κάνε επανεκκίνηση στο σώμα σου

Θα πρέπει να σε προειδοποιήσουμε: η προσπάθεια να αποτοξινωθείς από τη ζάχαρη δε θα είναι εύκολη! Όπως έχεις πιθανόν αντιληφθεί, ο οργανισμός μας εθίζεται στη συγκεκριμένη ουσία κι αυτό μας δυσκολεύει να την απομακρύνουμε από τη διατροφή μας.

"Όταν τρως ζάχαρη, το σώμα σου αυξάνει την παραγωγή των χημικών που ενεργοποιούν τους υποδοχείς ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σου" εξηγεί η ειδικός.

  Κι όταν αυτό το αίσθημα της "καλής διάθεσης" εξαφανιστεί, ανα­ζητάς περισσότερη ζάχαρη για να το δι­ατηρήσεις. Μάλιστα, σε μελέτη που έγινε σε ζώα βρέθηκε ότι το 94% από αυτά προτίμησαν για ανταμοιβή ένα γλυκό αντί για κοκαΐνη! Αυτό, βέβαια, δεν είναι λόγος να μην προσπαθήσεις να τη βγάλεις από τη διατροφή σου. Παρότι κάποιοι ειδικοί συστήνουν να την κόψεις μαχαίρι, αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κακοδιάθετη και να σου προκαλέσει τόσο έντονη επιθυμία για γλυκό που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποκύψεις. Για να την κόψεις χωρίς να νιώσεις στέρηση ή απελπισία, ακολούθησε το λιγότερο επιθετικό, πιο λογικό πρόγραμ­μα 2 εβδομάδων που σου προτείνουμε. Η αποτοξίνωση αυτή θα σε βοηθήσει να νικήσεις την έντονη επιθυμία για γλυκό και να κάνεις επανεκκίνηση στους γευστικούς σου κάλυκες.

Εβδομάδα 1η "Απασφάλισε" τις "βόμβες" ζάχαρης

Ξεκίνησε από τις πιο προφανείς! Κόψε δηλαδή τη ζάχαρη στον καφέ και στα ροφήματα και απόφυγε γενικά τα γλυκά (ακόμα και τις καραμέλες). Προσπάθησε να μην κλέψεις – μπορεί ένα κουταλάκι στον καφέ να σου φαίνεται ότι δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, όμως οι μικρές δόσεις προστίθενται και κρατούν τον ορ­γανισμό σου εθισμένο. Προσοχή! Είναι προτιμότερο να μη χρησιμοποιήσεις τεχνητά γλυκαντικά, καθώς είναι πιθανό να σου προκαλέσουν αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, αντίστοι­χες με αυτές που προκαλεί η ζάχαρη και να ενθαρρύνουν τις λιγούρες, σύμφω­να με μελέτες. Εάν αυτό σου ακούγεται πολύ σκληρό, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιες τροφές με μειωμένη ζάχαρη, όπως μαύρη σοκολάτα, ή κάποιο φυσικό γλυκό, π.χ. ψητό αχλάδι με κανέλα, καταναλώνο­ντάς τες όμως με μέτρο. Στην αρχή πιθανότατα θα δυσκολευτείς, όμως οι γευστικοί σου κάλυκες θα προσαρ­μοστούν σύντομα και θα αρκεί ένα μήλο για να καλύψεις την επιθυμία σου για κάτι γλυκό. Σε μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition διαπιστώθηκε πως άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλά σάκχαρα αξιολόγησαν 8 εβδομάδες μετά πως τα γλυκά που τους προσφέρ­θηκαν είχαν πιο γλυκιά γεύση συγκριτικά μ’ εκείνους που στο προηγούμενο διάστημα έτρωγαν ελεύθερα.

Shape tip Πρόσθεσε πρωτεΐνη στα γεύματα και τα σνακ σου.

"Η πρόσληψη 15-20 γρ. πρωτεΐνης κάθε φορά που τρως μπορεί να εμποδίσει την επιθυμία για ζάχαρη διατηρώντας σταθερό το σάκχαρο στο αίμα σου, κάτι που με τη σειρά του προλαμβάνει την πείνα" επιση­μαίνει ο ειδικός.

Για την ακρίβεια, σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι βρέθηκε ότι άνθρωποι που έτρωγαν πρωτεϊνούχο πρωινό ένιωθαν λιγότερες επιθυμίες για ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας από εκείνους που επέλεγαν διαφορετικό πρωινό. Πρόσθεσε, επίσης, περισ­σότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σου. Όχι μόνο θα σε βοηθήσουν να νιώθεις περισσότερο χορτάτη, αλλά και θα σου προσφέρουν ενέργεια, χωρίς τις επικίνδυνες απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Εβδομάδα 2η

Βρες –και εξαφάνισε– την κρυμμένη ζάχαρη

Σχεδόν το 70% της πρόσθετης ζάχαρης που καταναλώνουμε προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές, πολλές από τις οποίες δε θεωρούνται γλυκά, όπως ψωμί, κράκερ, ντρέσινγκ σαλάτας, σάλτσα ζυμαρικών και καρυκεύματα. Οι παρασκευαστές προσθέτουν ζάχαρη στις τροφές για να ενισχύσουν τη γεύση και την υφή, αλλά και για να παρατεί­νουν το χρόνο ζωής τους. Σκέψου πως αν για κάποιο λόγο εξαφανίζονταν όλα τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, τότε τα ράφια στα σούπερ μάρκετ θα έμεναν άδεια, αφού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, το 74% των τυποποιημένων τροφίμων περιέχουν ζάχαρη! 


shape.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ