Είναι μια τροφή που πρέπει να εντάξεις καθημερινά στο πρόγραμμά σου, όμως με ποια μορφή πρέπει να την προτιμήσεις; Είναι οι ωμοί και οι ψημένοι ξηροί καρποί το ίδιο υγιεινοί και ποιους πρέπει να επιλέγουμε; Έχουν την ίδια θρεπτική αλλά και θερμιδική αξία; Ρωτήσαμε την ειδικό και σου δίνουμε την απάντηση.
Ωμοί ξηροί καρποί ή ψημένοι; Τι συστήνει η διατροφολόγος
"Η θερμιδική αξία δεν αλλάζει, είτε μιλάμε για ωμούς είτε για καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Ζητάμε συνήθως ωμούς, επειδή οι αυξημένες θερμοκρασίες συχνά βλάπτουν κάποια στοιχεία τους που δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.
Επίσης, συχνά το ψήσιμο συνήθως συνδυάζεται με την προσθήκη αλατιού ή/και λιπαρής ουσίας, οπότε αυξάνεται κατά μικρό ποσοστό η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε λιπαρά.
Στο σουσάμι, όμως, οι αυξημένες θερμοκρασίες βοηθούν τη βιοδιαθεσιμότητα των αντιοξειδωτικών και στα κάσιους το ψήσιμο είναι απαραίτητο για την ασφαλή κατανάλωσή τους – ωστόσο και τα ωμά κάσιους έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να είναι ασφαλή".
shape.gr