Είμαστε σίγουροι πως κι εσύ παίρνεις το κινητό σου στην τουαλέτα, ακόμα κι αν δεν θες να το παραδεχθείς, αν αναλογιστούμε τα αποτελέσματα μίας έρευνας που απέδειξε πως 96% Αμερικανοί της γενιάς Z δεν μπορούν να κάνουν την ανάγκη τους χωρίς αυτό. Δεν είναι παράξενο, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, ωστόσο πόσο υγιεινή θεωρείται αυτή η συνήθεια;
Χωρίς να διαβάσεις τη συνέχεια του άρθρου και τις επιστημονικές διαπιστώσεις, καταλαβαίνεις πως η τουαλέτα δεν είναι σίγουρα το κατάλληλο μέρος για να ασχοληθείς με το κινητό σου. Όμως, μπορείς να φανταστείς τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην υγεία σου;
"Το κινητό είναι 10 φορές πιο βρώμικο από ένα κάθισμα τουαλέτας"
Δεν σκέφτεσαι ποτέ πως το κινητό σου είναι βρώμικο, καθώς η πρώτη κίνηση που θα κάνεις αφού πατήσεις το καζανάκι είναι να πλύνεις τα χέρια σου. Όμως, δεν σκέφτεσαι πως τη στιγμή που πατάς το καζανάκι απελευθερώνονται παντού μικρόβια, ακόμα και πάνω στο κινητό σου. Και μπορείς να καθαρίσεις τα χέρια σου, όμως το κινητό σου θα παραμείνει βρώμικο γιατί δεν θα σκεφτείς να το απολυμάνεις. Έτσι, επόμενο είναι τα μικρόβια που βρίσκονται στο αντικείμενο που χρησιμοποιείς περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μέσα στην ημέρα, να μεταφερθούν στα χέρια σου, στο πρόσωπό σου, στη μύτη σου και τα αυτιά σου. "Έχει περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα μιας τουαλέτας", αναφέρει ο Charles Gerba, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Και αυτό συμβαίνει γιατί θυμόμαστε συχνά να απολυμαίνουμε το σημείο αυτό της τουαλέτας, ωστόσο δεν σκεφτόμαστε πως το κινητό μας θα περιλαμβάνει τα ίδια μικρόβια.
Η επιστήμη για τη βλαβερή συνήθεια
Αν και δεν σου έχει περάσει από το μυαλό, η συνήθεια που έχεις να παίρνεις το κινητό σου στην τουαλέτα μπορεί να σε αρρωστήσει στην κυριολεξία. Αν είσαι υγιής, αυτό σημαίνει πως το ανοσοποιητικό σου σύστημα λειτουργεί σωστά, απομακρύνοντας τα μικρόβια. Ωστόσο, αν όλη ημέρα έρχεσαι σε επαφή με αυτά μέσω του κινητού σου είναι ξεκάθαρο πως κάποια στιγμή θα αρρωστήσεις. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο ερευνητικό πανεπιστήμιο του Λονδίνου, London School of Hygiene and Tropical Medicine, 92% των κινητών μολύνθηκαν περιείχαν πιθανά προβληματικά βακτήρια. Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες έλαβαν 300 δείγματα από 12 πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, από τα οποία τα 16% ήταν μολυσμένα με το βακτήριο Escherichia coli (Ε.coli) που αρρωσταίνει περίπου 265 χιλιάδες Αμερικανούς τον χρόνο.
Αλλά κι άλλες έρευνες με αντικείμενο μελέτης τα κινητά έχουν εντοπίσει σε αυτά μια σειρά από βακτήρια που πράγματι μπορούν να μολύνουν τον οργανισμό μας και να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας.
Πώς θα μειώσεις τον κίνδυνο
Αν ανήκεις κι εσύ σε εκείνους που δεν μπορούν να αποχωριστούν το κινητό τους ούτε όταν επισκέπτονται το μπάνιο, δεν χρειάζεται να σταματήσεις την περίεργη αυτή συνήθεια, αρκεί να το απολυμαίνεις κάθε φορά που έρχεται μαζί σου στην τουαλέτα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το καθαρίζεις με κάποιο αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι, όχι μόνο την οθόνη αλλά και τους φωτογραφικούς φακούς και τη θήκη. Αν δεν έχεις μαντηλάκια, μπορείς να βάλεις σε ένα πανάκι ένα αντιβακτηριδιακό διάλυμα και να σκουπίσεις όλες τις επιφάνειες του κινητού.
Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Infection Control, το καθάρισμα μιας πλαστικής επιφάνειας επί 3 φορές μείωσε κατά 88 % την ποσότητα βακτηρίων που εντοπίστηκαν σε άλλες πλαστικές επιφάνειες που είχαν καθαριστεί μία φορά. Γενικότερα, οφείλεις να απολυμαίνεις το κινητό σου κάθε μέρα, καθώς είτε το χρησιμοποιείς είτε όχι στην τουαλέτα, είναι η συσκευή που έχεις πάντα μαζί σου και εκτός σπιτιού, πράγμα που σημαίνει ότι εκτίθεται σε πιθανούς κινδύνους για την υγεία σου.
shape.gr