Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, έκρινε την κατανάλωση αλκοόλ «ύποπτη» καθώς συσχετίστηκε με μειωμένο ποσοστό εγκυμοσύνης μετά από θεραπείες γονιμότητας, όταν η εβδομαδιαία κατανάλωση ήταν μεγαλύτερη από 84 γραμμάρια (περίπου δηλαδή 7 τυποποιημένα ποτά).
Στην μελέτη, συμπεριλήφθηκαν όλες οι σχετικές έρευνες που είχαν δημοσιευτεί πριν από τον Ιούλιο του 2022, και αφορούσαν 26.922 γυναίκες ή/και τον/την σύζυγό τους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας.
Σε σχέση με όσες δεν έπιναν αλκοόλ, η πιθανότητα επίτευξης της εγκυμοσύνης μετά από θεραπεία γονιμότητας μειώθηκε κατά 7% για τις γυναίκες που κατανάλωναν 7 ποτά περίπου την εβδομάδα και, αντίστοιχα, η πιθανότητα επίτευξης ζωντανού τοκετού μειώθηκε κατά 9% για τους άνδρες που κατανάλωναν την ίδια ποσότητα αλκοόλ.
Όπως επεσήμανε και ο αντίστοιχος συγγραφέας δρ. Yufeng Li, από το Νοσοκομείο Tongji, στην Κίνα: «Τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τρόπος ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της θεραπείας για τη γονιμότητα. Αλλά το πώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί».
dikailogitika.gr