Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας

01/04/2020
100 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Τι είναι;
Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας (Night Eating Syndrome, NES), δεν είναι απλώς μια διατροφική διαταραχή, αλλά μία διαταραχή του ύπνου και της διάθεσης. Πιο επιρρεπή φαίνεται να είναι τα παχύσαρκα άτομα και αυτά με διαταραχές ύπνου (αϋπνίες).

Η νυχτερινή υπερφαγία είναι αποτέλεσμα διαταραχής πρόσληψης τροφής, διάθεσης και ύπνου που ενδεχομένως αποτελούν και προδιαθεσικούς παράγοντες για την εκδήλωσή της. Στους προαναφερθέντες παράγοντες φαίνεται να συγκαταλέγεται η κληρονομικότητα (σε μεγάλο βαθμό), συγκεκριμένες ορμόνες (ανισορροπία αυτών), η έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων (όπως θυμός), τα μακροχρόνια προγράμματα δίαιτας και η αρνητική εικόνα σώματος που πιθανόν πυροδοτούν την εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς.

Συμπτώματα
Παρακάτω θα δούμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά των ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας:

• μειωμένη όρεξη για φαγητό το πρωί (αργεί πολύ να φάει πρωινό και έχει έντονες τύψεις για ό,τι έφαγε το προηγούμενο βράδυ)

• κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού τις βραδινές ώρες

• ξύπνημα τη νύχτα αναζητώντας τροφή


• επεισόδια λήψης τροφής μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες

• αϋπνία ή δυσκολία να παραμείνει σε φάση ύπνου (ξυπνούν κατά μέσο όσο 3-4 φορές το βράδυ σε αντίθεση με τα υπόλοιπα άτομα που σηκώνονται 1-2 φορές)

• βιώνει έντονη θλίψη, τύψεις, άγχος

• διαρκεί τουλάχιστον 2 μήνες αυτή η συμπεριφορά.

Σαφώς και δεν είναι απαραίτητο το άτομο να εμφανίζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί απλώς να ξυπνά το βράδυ για να φάει ή να βάλει κάτι στο στόμα του και να ξανακοιμηθεί.

Αντιμετώπιση
Συχνά, οι άνθρωποι που εμφανίζουν νυχτερινή υπερφαγία καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, μέσα από επαναλαμβανόμενες και αυστηρές δίαιτες, να χάσουν τα περιττά κιλά και ταυτόχρονα να απαλλαγούν από τις ενοχές τους.

Τις περισσότερες όμως φορές τείνουν να επαναλαμβάνουν ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος τους αυξάνει το συναίσθημα της αποτυχίας.

Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου, προκειμένου να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και να ελέγχει τις σκέψεις που το ωθούν στο φαγητό, καθώς και η συνεργασία με εξειδικευμένους διαιτολόγους σε θέματα διατροφικών διαταραχών.

Μερικές συμβουλές είναι:
• Να αποφεύγετε να έχετε στο σπίτι δελεαστικές τροφές.

• Να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης.

• Μετά το βραδινό φαγητό να καταναλώνετε ένα σνακ, πριν τον ύπνο.

• Εάν μετά το σνακ θελήσετε να φάτε κάτι ακόμη προσπαθήστε να απασχοληθείτε με κάτι άλλο, όπως με ένα τηλεφώνημα σε ένα φίλο.

• Να προγραμματίζετε τα γεύματα της ημέρας και να εντάξετε και το πρωινό σε αυτά. Όσοι καταναλώνουν πρωινό αντιστέκονται πιο εύκολα στα σνακ.

• Να αποφεύγετε τη χρήση υπνωτικών χαπιών.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες του συνδρόμου,  όπως είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η παλλινδρόμηση των οξέων, ο διαβήτης τύπου II, η υπέρταση, οι καρδιακές παθήσεις, το άσθμα, η έντονη κόπωση και η έλλειψη συγκέντρωσης (λόγω του διαταραγμένου ύπνου).

Πηγή: iator.gr



Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ