Μικρό βιογραφικό
Η Κλεοπάτρα Κετσελίδη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος). Πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές Κλινικής Διατροφής στο τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο της διπλωματικής της πραγματοποίησε ερευνητική εργασία με θέμα: «Η επίδραση της υποθερμιδικής διατροφής, με αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης μέσω συμπληρώματος πρωτεΐνης, στη σύσταση σώματος νεαρών, υπέρβαρων ατόμων», όπου σύγκρινε τις επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής έναντι υπερπρωτεϊνικής με χρήση συμπληρώματος πρωτεΐνης, στην υγεία και το βάρος νεαρών υπέρβαρων ατόμων. Η εργασία αναμένεται να κατατεθεί για δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο διαιτολογικό γραφείο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη στο Κολωνάκι, έχοντας εξαιρετικές συστάσεις. Από το 2018 εργάζεται ως υπεύθυνη διαιτολόγος στα τμήματα της ακαδημίας μπάσκετ του Ολυμπιακού (Ο.Σ.Φ.Π). Έχει συνεργαστεί με αθλητικές ομάδες και σχολεία για παροχή διατροφικών συμβουλών και ομιλίες. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες ( π.χ 12 ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας, 8 ο Συνέδριο Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άθλησης).
Λόγω κορωνοϊου οι ελληνικές οικογένειες παραμένουν σπίτι, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα γονείς και παιδιά να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό με δεδομένο ότι έχει περιοριστεί η καθημερινή «άσκηση» ποια είναι η διατροφή που προτείνεις για του μικρούς και μεγάλους φίλου μας στην Κω;
Είναι γεγονός πως με την εντολή να μείνουμε όλοι σπίτια μας έχουμε περιορίσει την φυσική δραστηριότητα στο ελάχιστο και επομένως οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι πολύ λιγότερες. Καλώς ή κακώς το φαγητό αποτελεί μια παρηγοριά αυτές τις μέρες για όλους.
Προτείνω αρχικά να βρίσκουμε υγιεινές επιλογές για τα «τσιμπολογήματά» μας, ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν το θερμιδικό φορτίο. Μπορούμε να δοκιμάσουμε υγιεινές συνταγές για κυρίως γεύματα με χαμηλές θερμίδες αλλά συνάμα πλούσια σε θρεπτικά
συστατικά και γλυκά χωρίς ζάχαρη και λιπαρά.
Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσουμε τη συναισθηματική από την βιολογική πείνα, έτσι θα μπορούμε να συγκρατούμε τον εαυτό μας και να μην υπερβαίνουμε τις ημερήσιες θερμιδικές απαιτήσεις του οργανισμού μας.
Η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά ανεξάρτητα από την ώρα του προηγούμενου γεύματός μας και συνήθως εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή ομάδα τροφίμων (π.χ γλυκό). Αντίθετα η βιολογική πείνα εμφανίζεται σταδιακά, απέχει 3-4 ώρες από το τελευταίο μας γεύμα, δεν εστιάζει σε συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων, ενώ, σε αντίθεση με την συναισθηματική πείνα, ικανοποιείται αμέσως μόλις καταναλώσουμε ένα γεύμα ή σνακ.
Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγχουμε τι τρώμε αλλά και να είμαστε σίγουροι ότι παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι το My Plate του USDA.
Φροντίζουμε τα 3 κυρίως γεύματά μας να έχουν αυτή τη σύνθεση.
- Αρχικά πίνουμε πολύ νερό και ζεστά αφεψήματα.
- Φροντίζουμε να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής.
- Η πρωτεΐνη πρέπει να προέρχεται από κοτόπουλο, ψάρι, άπαχο κόκκινο κρέας (το
πολύ 1 φορά την εβδομάδα για τους ενήλικες και μέχρι 2 φορές για παιδιά), ξηρούς καρπούς και όσπρια. Αποφεύγουμε λιπαρά κομμάτια κρέατος και αλλαντικά, ενώ περιορίζουμε την κατανάλωση μεγάλων ψαριών όπως ο σολομός και ο τόνος καθώς είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα.
- Επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί ολικής, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής) σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι πατάτες (φυσικά όχι οι τηγανιτές).
Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα.
- Τέλος καλό είναι να καταναλώνουμε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά.
Επιλέγουμε γάλα, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι όσον αφορά τα τυριά.
Ακόμα και αν δεν μπορούμε να συνοδεύσουμε κάθε γεύμα με ένα φρούτο, αν έχουμε ως γνώμονα αυτό το πιάτο και επιλέξουμε ως ενδιάμεσο σνακ φρούτα (συστήνονται 3 την ημέρα), ξηρούς καρπούς, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και σπιτικές μπάρες δημητριακών, είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο.
Οι ανάγκες των παιδιών διαφοροποιούνται αρκετά από εκείνες των ενηλίκων. Τα παιδιά πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 2 ποτήρια γάλα καθημερινά για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο. Ιδανικά 1 ώρα πριν τον ύπνο καλό θα ήταν να καταναλώνουν 1 ποτήρι γάλα 1,5% ή 1 γιαούρτι 2% καθώς έτσι κοιμούνται πιο ήρεμα και ενισχύεται η σωστή ανάπτυξή τους. Φροντίζουμε να υπάρχει πάντα κομμένη σαλάτα στο τραπέζι και πλυμένα φρούτα έτοιμα προς κατανάλωση σε εμφανές σημείο.
Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα συνηθίσουν τα φρούτα και τα λαχανικά ως μέρος της καθημερινότητάς τους.
Αντίθετα προσπαθούμε να μην αγοράζουμε γλυκά και αλμυρά σνακ ακόμα και αν τα παιδιά τα ζητούν επίμονα. Κανόνας! Αν το παιδί δεν το δει δεν θα το ζητήσει.
Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να τρώνε 3-4 φρούτα καθημερινά συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών χυμών και 2-3 μερίδες λαχανικών.
Το τελευταίο διάστημα γίνονται αναρτήσεις ή γράφονται άρθρα που αναφέρουν τροφές οι οποίες προτείνονται αυτή την περίοδο για «ασπίδα» κατά του κορωνοϊου ισχύει κάτι τέτοιο;
Δυστυχώς δεν υπάρχουν μεμονωμένες τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Το κλειδί είναι η ισορροπημένη διατροφή και η μέτριας έντασης άσκηση που μπορεί να γίνει και στο σπίτι.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, συμπληρώματα διατροφής ή κάποιο διατροφικό πλάνο που να προστατεύουν από ασθένειες. Αντί λοιπόν να σκεφτόμαστε ποιες βιταμίνες και ποια μέταλλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό, είναι προτιμότερο να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα μας
εξασφαλίσει ενέργεια και τις απαραίτητες ποσότητες όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι λίγα λεπτά την ημέρα στον ελληνικό ήλιο βοηθούν στη σύνθεση βιταμίνης D που δεν
προσλαμβάνεται επαρκώς μέσω της διατροφής.
Μεσογειακή διατροφή, ένας τομέας που ειδικεύεσαι είναι όντως η πολυτιμότερη και πιο ουσιαστική διατροφή; κατά πόσο ταιριάζει στους Έλληνες;
Η Μεσογειακή διατροφή βάση όλων των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι τώρα παγκοσμίως είναι η πληρέστερη σε θρεπτικά συστατικά και η πιο ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι Έλληνες και συγκεκριμένα οι Κρητικοί (καθώς και οι Ιταλοί της νότιας Ιταλίας) είναι εκείνοι που «δημιούργησαν» την Μεσογειακή διατροφή. Το Μεσογειακό
μοντέλο διατροφής, ωστόσο δεν ταιριάζει μόνο στους λαούς της Μεσογείου αλλά σε όλους τους λαούς, φυσικά προσαρμοσμένο στα δικά τους τοπικά προϊόντα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι βάσει πρόσφατων μελετών τα τοπικά προϊόντα είναι αυτά που έχουν καλύτερη επίδραση σε έναν πληθυσμό. Είναι σημαντικό λοιπόν όλοι να επιστρέψουμε στις συνήθειες των προγόνων μας και εντάξουμε τη Μεσογειακή διατροφή ξανά στη ζωή μας.
Είστε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος της Ακαδημίας μπάσκετ του Ολυμπιακού, μιλήστε μας γι’ αυτό , ποσό σημαντική είναι η διατροφή για τους μικρούς αθλητές;
Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίσουν από μικρή ηλικία τον αθλητισμό και τις βασικές αρχές υγιεινής διατροφής. Έτσι μόνο θα μπορέσουν να υιοθετήσουν σωστές συνήθειες για την υπόλοιπη ζωή τους.
Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία και αυτό φαίνεται και στον χώρο του αθλητισμού.
Είναι λοιπόν ευθύνη όλων όσων ασχολούνται με την εκπαίδευση-διαπαιδαγώγηση των παιδιών (γονείς, σχολεία, αθλητικοί σύλλογοι) να συμβάλλουν στην μείωση αυτού του φαινομένου.
Με υπομονή και απλές, αλλά ενδιαφέρουσες μεθόδους μπορούμε να εντάξουμε τα παιδιά στην έννοια της σωστής και ισορροπημένης διατροφής και να χτίσουμε ισχυρές βάσεις για την υπόλοιπη ζωή τους. Μην ξεχνάμε ότι τα παχύσαρκα παιδιά γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες.
Ο τελευταίος λόγος σε σας… ποιο είναι το μήνυμα και η συμβουλή σας για αυτή την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε…
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από τον περιορισμό κυκλοφορίας και τα αυξημένα μέτρα προστασίας, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων και την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Αυτή η κατάσταση κοινωνικής αποστασιοποίησης όμως, αποτελεί μια τέλεια ευκαιρία για να προστατεύσουμε την υγεία μας και να βελτιώσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες. Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία και ας αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας.
Το κυριότερο μήνυμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας αυτές τις μέρες το έχει πει ο Ιπποκράτης ο Κώος: «Αν μπορούσαμε να δώσουμε σε κάθε άτομο τη σωστή ποσότητα διατροφής και άσκησης – ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη – τότε θα είχαμε βρει τον ασφαλέστερο
δρόμο για την Υγεία.» Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτό και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον εαυτό μας και όσους αγαπάμε, αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.