Ο Abdul Rasheed Doad, διευθυντής εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών της Σιγκαπούρης εξηγεί τι ακριβώς να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε μερικά πολύ συνηθισμένα προβλήματα, όπως:
Στραμπούληξες τον αστράγαλό σου
Βήμα 1: Κάθισε αμέσως και βγάλε το παπούτσι σου. Βήμα 2: Ξεκούρασε τον αστράγαλό σου και μην περπατάς ή στέκεσαι όρθια. Βάλε πάγο στην περιοχή (το πολύ για 20 λεπτά). Δέσε τον αστράγαλο με επίδεσμο για να του δώσεις υποστήριξη και να μειώσεις το πρήξιμο. Βήμα 3: Τα παυσίπονα χάπια και τα τοπικά αναλγητικά μπορούν να μειώσουν τον πόνο. Μη φοράς τακούνια και μην περπατάς για μεγάλες αποστάσεις για 1 μήνα. Πότε να πας στο γιατρό: Εάν νιώθεις πόνο χωρίς να ασκείς πίεση στον αστράγαλο για πάνω από 3 ημέρες, πήγαινε στο νοσοκομείο για εξέταση. Η ακτινογραφία θα δείξει αν έχεις υποστεί ράγισμα.
Σου κάθισε κάτι στο λαιμό
Βήμα 1: Μην πιεις νερό. Προσπάθησε να διώξεις την τροφή βήχοντας. Βήμα 2: Εάν δεν μπορείς να μιλήσεις, να αναπνεύσεις ή να βήξεις, θα χρειαστεί να κάνεις τη μέθοδο Heimlich στον εαυτό σου. Πάρε μια καρέκλα με στρογγυλεμένη πλάτη και τοποθέτησέ τη λίγο πιο πάνω από τον αφαλό. Πρόσεξε να μην είναι κοντά στα πλευρά. Βήμα 3: Σκύψε πάνω από την καρέκλα και σπρώξε το σώμα σου προς τα κάτω, σπρώχνοντας την κοιλιά προς τα μέσα. Αυτό θα δημιουργήσει αρκετή πίεση για να ωθήσει προς τα πάνω το διάφραγμα και να βγάλει τον αέρα από τους πνεύμονες, πετώντας προς τα έξω το εμπόδιο. Πότε να πας στο γιατρό: Εάν συνεχίζεις να πνίγεσαι, δείξε με νοήματα σε κάποιον να καλέσει ασθενοφόρο. Εάν ο ένοχος είναι ένα ξένο σώμα (αν και μπορεί να μην έχει φράξει τον αεραγωγό), θα σου το αφαιρέσει γιατρός.
Έχεις τάση λιποθυμίας
Βήμα 1: Ξάπλωσε και σήκωσε τα πόδια ακουμπώντας τα σε καρέκλα. Αυτό βοηθά να επανέλθει η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Βήμα 2: Πιες ένα γλυκό ρόφημα, όπως χυμό πορτοκαλιού. Η ζαλάδα μπορεί να οφείλεται σε υπογλυκαιμία – ειδικά αν δεν έχεις φάει. Πότε να πας στο γιατρό: Εάν δε νιώθεις καλύτερα μετά την ξεκούραση, κάλεσε ασθενοφόρο. Οι συχνές ζαλάδες μπορεί να είναι επίσης ένδειξη χαμηλής πίεσης ή ήπιου εγκεφαλικού. Ζήτα ιατρική βοήθεια για να είσαι σίγουρη.
Σε τσίμπησε κάποιο έντομο
Βήμα 1: Έλεγξε αν το κεντρί βρίσκεται ακόμη στο δέρμα σου. Μην το τραβήξεις προς τα έξω με τα δάχτυλα, γιατί μπορεί να εκκριθεί περισσότερο δηλητήριο στην πληγή. Χρησιμοποίησε την άκρη πιστωτικής κάρτας για να το αφαιρέσεις. Βήμα 2: Πλύνε την περιοχή με νερό και σαπούνι. Αν δεν ήταν κάποιο γνωστό έντομο, προσπάθησε να θυμηθείς πώς ήταν για να το περιγράψεις στο γιατρό σου. Βήμα 3: Βάλε παγοκύστη στο τσίμπημα για να μειώσεις τη δυσφορία. Το πρήξιμο είναι σύνηθες, αλλά αν εμφανιστούν εξανθήματα σε άλλες περιοχές του σώματος ή αν πρηστεί η περιοχή γύρω από τα μάτια και τα χείλη, ίσως έχεις αλλεργική αντίδραση. Ζήτα ιατρική βοήθεια. Πότε να πας στο γιατρό: Εάν δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις ή νιώθεις έντονη ζαλάδα, ίσως παρουσιάζεις έντονη αλλεργική αντίδραση. Ο οξύς πόνος, ο αποχρωματισμός του δέρματος, ο κρύος ιδρώτας και ο αποπροσανατολισμός είναι κάποιες άλλες προειδοποιητικές ενδείξεις.
Έπεσες από τις σκάλες
Βήμα 1: Μη σηκωθείς αμέσως. Περίμενε λίγο και προσπάθησε να δεις αν έχεις έντονο πόνο σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, ιδιαίτερα στο κεφάλι, στον αυχένα ή στην πλάτη. Βήμα 2: Έλεγξε για σπασίματα ή κατάγματα – πονούν πολύ, ακόμη και με το απαλό άγγιγμα. Μπορεί να υπάρχει αποχρωματισμός στο δέρμα γύρω από την περιοχή. Εάν ένα κόκαλο έχει κάταγμα, βάλε ένα νάρθηκα (ένα ξύλο, ένα χαρτόνι, μια τυλιγμένη εφημερίδα ή οτιδήποτε σκληρό) κάτω από την περιοχή του κατάγματος για το υποστηρίξεις. Χρησιμοποίησε επίδεσμο για να μη μετακινηθεί περισσότερο το κόκαλο. Πήγαινε σε γιατρό αν υποψιάζεσαι ότι πρόκειται για κάταγμα. Βήμα 3: Εάν αιμορραγείς, πίεσε την πληγή με ύφασμα ή γάζα. Πότε να πας στο γιατρό: Εάν ο πόνος χειροτερεύει με την παραμικρή κίνηση, φώναξε για βοήθεια και ζήτα από κάποιον να καλέσει ασθενοφόρο. Μπορεί να έχεις τραυματισμό στο κεφάλι αν υποφέρεις από ζαλάδα, τάση για εμετό, υπερβολική υπνηλία, ναυτία και μούδιασμα στα άκρα.
https://www.shape.gr/ygeia/zise-ygieina/prwtes-boithies-giatros/