Ανησυχία επικρατεί για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), που επηρεάζει παιδιά και νεαρούς ενήλικες που νόσησαν από κορωνοϊό, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά στην Ελλάδα.
Για τα συμπτώματα του συνδρόμου, καθώς και για το τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς, μιλάει στο kathimerini.gr, o καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Μίχος.
Ο γιατρός της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και υπεύθυνος της μονάδας COVID-19 τονίζει πως το σύνδρομο MIS-C αποτελεί σοβαρή επιπλοκή της οξείας λοίμωξης από κορωνοϊό και εμφανίζεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.
Όπως αναφέρει, το σύνδρομο εμφανίζεται με πυρετό για τουλάχιστον 24 ώρες και συμπτώματα από τουλάχιστον δύο συστήματα, ενώ η βαρύτερη εκδήλωσή του είναι η μυοκαρδίτιδα που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καρδιακή λειτουργία και να προκαλέσει καταπληξία.
-Περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα, που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, εμφάνισαν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C). Πόσο σοβαρό είναι;
«Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο αποτελεί σοβαρή επιπλοκή της οξείας λοίμωξης COVID-19 και εμφανίζεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Αποτελεί υπερφλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού για αυτό και εμφανίζει συμπτώματα από πολλά συστήματα ενδεικτικά αγγειακής φλεγμονής».
-Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου και τι είναι αυτό που πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς;
«To MIS-C εμφανίζεται με πυρετό για τουλάχιστον 24 ώρες και συμπτώματα από τουλάχιστον 2 συστήματα (καρδιαγγειακό, γαστρεντερικό, αναπνευστικό, δέρμα, οφθαλμούς, αίμα, ή νευρικό σύστημα). Συνήθως εκτός από τον πυρετό στα αρχικά στάδια εμφανίζονται έμετοι, διάρροιες, εξάνθημα, ή ερυθρότητα επιπεφυκότων ματιών. Σε περίπτωση που το παιδί εμφανίζει δυσχέρεια στην αναπνοή, άλγος στο θώρακα ή επηρεασμένη γενική κατάσταση, οι γονείς θα πρέπει να το διακομίσουν άμεσα στο νοσοκομείο. H βαρύτερη εκδήλωσή του είναι η μυοκαρδίτιδα που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καρδιακή λειτουργία και να προκαλέσει καταπληξία».
-Μετά από νόσηση με COVID-19, πότε συνήθως εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου;
«Συνήθως τα συμπτώματα του MIS-C εμφανίζονται 2-6 εβδομάδες μετά την οξεία COVID-19 λοίμωξη χωρίς να αποκλείεται και εμφάνιση πιο αργά. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αρχική νόσηση με SARS-CoV ήταν υποκλινική ή πολύ ήπια, και γίνεται συσχέτιση μόνο εάν ακόμη είναι θετική η SARS-CoV-2 από PCR ή αντιγονικό τεστ ή ανευρεθούν θετικά αντισώματα ή υπάρχει επιδημιολογικό ιστορικό έκθεσης σε πάσχοντα άτομα στο οικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον».
-Υπάρχουν ορισμένες υποκείμενες παθήσεις που μπορεί να κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα έναντι του MIS-C;
«Από τα περιστατικά που καταγράφονται διεθνώς, 75% των παιδιών με MIS-C δεν έχει κανένα παράγοντα κινδύνου ή υποκείμενη νόσο. Υπολογίζεται ότι 1:3000 παιδιά που νοσούν με SARS-CoV-2 θα παρουσιάσει MIS-C. Στην Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι η συχνότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη, περίπου 1:1500-2000 παιδιά. Παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση που έχουν καταγραφεί είναι η παχυσαρκία, χρόνια πνευμονολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, αιματολογικά και μεταβολικά νοσήματα».
-Το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού προστατεύει τους μικρούς ασθενείς από την εμφάνιση του συνδρόμου;
«Από τις μελέτες σύγκρισης σε εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα παιδιά φαίνεται ότι αυτά που έχουν εμβολιαστεί έχουν περίπου 90% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν MIS-C. Επομένως αυτά τα δεδομένα είναι από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών».
kathimerini.gr