Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Βρήκαν 40 γιατρούς για τα νησιά, αλλά τοποθετήθηκαν μόνο 20, καθώς δεν υπάρχουν καταλύματα

20/07/2022
299 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Χ. Γιασιράνη: Η νησιωτικότητα φοβίζει τους γιατρούς

Βρήκαν γιατρούς, όχι, όμως, και καταλύματα να τους φιλοξενήσουν τα νησιά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν μόνον οι 20 από τους συνολικά 40 γιατρούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να μετακινηθούν στα νησιωτικά Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία τους θερινούς μήνες. Το δέλεαρ των 1.500 ευρώ για ένα μήνα- πέραν των καταβαλλόμενων μηνιαίων αποδοχών- σε γιατρούς του ΕΣΥ και σε επικουρικούς γιατρούς που θα μετακινηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες στα νησιά, σύμφωνα με σχετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας, αύξησε σε σχέση με πέρσι το ενδιαφέρον των υγειονομικών.

Είκοσι γιατροί τοποθετήθηκαν ήδη σε νησιά του Αιγαίου (Σίφνο, Αμοργό, Πάτμο, Άνδρο κ.α.) από τους συνολικά 53 που είχαν εγκριθεί από την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), ενώ άλλοι είκοσι εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά τελικά δεν τοποθετήθηκαν γιατί δεν βρήκαν οικονομικό κατάλυμα που να καλύπτεται από το έξτρα επίδομα του υπουργείου. Αντίστοιχα, το περσινό καλοκαίρι μετακινήθηκαν συνολικά μόλις επτά γιατροί. Έκρηξη αιτήσεων παρατηρήθηκε φέτος στο νοσηλευτικό προσωπικό- το οποίο πριμοδοτείτε με 1.000 ευρώ-αγγίζοντας τις 500, ενώ τοποθετήθηκαν 50. Η εικόνα είναι παρόμοια και στις έξι μονάδες του Ιονίου όπου εγκρίθηκαν 40 γιατροί, χωρίς, όμως, να καλυφθούν όλες οι θέσεις.

Παρά την κινητικότητα, ωστόσο, που καταγράφηκε συγκριτικά με άλλες χρονιές, το ενδιαφέρον παρέμεινε και φέτος υποτονικό σε σχέση με τις ανάγκες τω νησιών με αποτέλεσμα αυτά να μείνουν ακάλυπτα από γιατρούς για ακόμη μια τουριστική σεζόν που ο πληθυσμός και οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.

Τα αντικίνητρα της μετακίνησης
Η επιστημονική απομόνωση και η μειωμένη προοπτική καριέρας, η ζωή σε ένα μέρος που είναι άγνωστο και σε πολλές περιπτώσεις το κόστος ζωής που διαφέρει το χειμώνα από το καλοκαίρι σε συνδυασμό και με την ταλαιπωρία που συχνά υφίστανται οι γιατροί όταν ο σπιτονοικοκύρης τους ζητά να μετακινηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες για να νοικιάσει το σπίτι σε τουρίστες αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για να πάρει κάποιος υγειονομικός την μεγάλη απόφαση και να μετακινηθεί σε ένα νησί.

Διοικητής 2ης ΥΠΕ: Δεν γίνεται να μην μπορούμε να βρούμε δύο δωμάτια να φιλοξενήσουμε 2 γιατρούς στη Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη πρέπει να μετακινηθούν δύο γιατροί. Ενας από αυτούς θα είναι καρδιολόγος και ένας παθολόγος, αφού το νοσοκομείο Σαντορίνης δεν διαθέτει από τον περασμένο Φεβρουάριο γιατρό αυτής της ειδικότητας. Το ΤΕΠ, η παθολογική κλινική και τα περιστατικά COVID-19 καλύπτονται από γενικό γιατρό.

 «Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει στη Σαντορίνη. Δεν γίνεται να μην μπορούμε να βρούμε δύο δωμάτια να φιλοξενήσουμε 2 γιατρούς.  Είχαμε πρόβλημα με την στέγη φέτος. Δεν βρίσκουν κατάλυμα οι άνθρωποι» εξήγησε στο ethnos.gr ο Διοικητής της 2ης  ΥΠΕ Χρήστος Ροΐλος.  Μέσα Μαΐου ο κ. Ροΐλος είχε στείλει ηλεκτρονική επιστολή στους Δημάρχους, στα Κέντρα Υγείας και στις Ενώσεις Ξενοδόχων των νησιών προκειμένου να κάνουν προσπάθειες για να βρεθούν καταλύματα και να φιλοξενηθεί το υγειονομικό προσωπικό για 4 μήνες που «τρέχει» και η σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, επιχειρηματίας προσπαθούν να βγάλουν φέτος τα σπασμένα των προηγούμενων χρόνων… «Δεν μπορέσαμε να έχουμε αυτή την προσφορά καταλυμάτων που θα θέλαμε. Είκοσι επιπλέον γιατροί που ενδιαφέρθηκαν και έκαναν αίτηση δεν θα ρθουν γιατί δεν βρίσκουν οικονομικό κατάλυμα.  Δεν είχαμε την συμπαράσταση που περιμέναμε από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ξενοδόχους» προσθέτει ο κ. Διοικητής της 2ης ΥΠΕ.

Εξαδάκτυλος: Μόνιμες ρυθμίσεις για να λυθεί το πρόβλημα

Μόνιμες ρυθμίσεις για να λυθεί το πρόβλημα προτρέπει στην Πολιτεία να φτιάξει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι με αυτούς τους μισθούς εργασίας και με αυτές τις συνθήκες για αυτή τη δουλειά, αυτή θα είναι η ανταπόκριση. Και η μετακίνηση για ένα γιατρό είναι μια απόφαση που απαιτεί χρόνο, όπως και για κάθε εργαζόμενο».

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων: Όσο ευχάριστες είναι το καλοκαίρι οι Κυκλάδες για έναν τουρίστα, τόσο ‘δύσκολες’ είναι για έναν εργαζόμενο

Τα Κέντρα Υγείας Τήνου και Μυκόνου, σύμφωνα με τους πίνακες της αρμόδιας ΥΠΕ, χρειάζονται στήριξη από τρεις γιατρούς έκαστο, της Πάρου και της Νάξου από δύο. Χωρίς μικροβιολόγο και  ακτινολόγο εξάλλου παραμένει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το Κέντρο Υγείας της Τήνου.

 Ελάχιστα νησιά, ωστόσο, καταφέρνουν να εξασφαλίσουν ένα κατάλυμα για το γιατρό παραδέχεται η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Παναγιώτα Βούλγαρη. «Το χιλιοπεντακοσάρι μακάρι να ανταποκρίνεται στο οίκημα. Είμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου και είναι αδύνατο να βρει κατάλυμα ένας γιατρό που θέλει να ρθει. Και δεν υπάρχει ανταπόκριση γιατί οι Κυκλάδες είναι ιδιαίτερος νομός. Όσο ευχάριστος είναι το καλοκαίρι για έναν τουρίστα, τόσο δύσκολος είναι για έναν εργαζόμενο το καλοκαίρι. Και το οικονομικό μπόνους είναι ένα ικανοποιητικό ποσό αλλά εδώ ο ρυθμός δουλειάς είναι έντονος. Δεν υπάρχει ωράριο. Έρχεσαι για να δώσεις την ψυχή σου κυριολεκτικά και όχι για να πάρεις 1.500 ευρώ. Δεν είναι ευτακαφρόνητο το ποσό, αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που προσφέρουν οι γιατροί».

Πήρε μετάθεση ο μοναδικός καρδιολόγος του ΕΣΥ στην Κάλυμνο

Δύο καρδιολόγους για να καλύψει τις ανάγκες της χρειάζεται η Κάλυμνος. Αυτή τη στιγμή σε όλο το νησί υπηρετεί ένας και σε λίγες μέρες παίρνει μετάθεση για Αθήνα. «Οπότε το νησί θα μείνει χωρίς καρδιολόγο. Το ότι το Αιγαίο χρειάζεται γιατρούς αυτό είναι δεδομένο. Για να ρθουν, όμως, εδώ γιατροί θα πρέπει να υπάρχουν αυξημένα οικονομικά επιστημονικά κίνητρα» εξηγεί στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου Γερασιμος Αποστολάτος ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του εννιά κατοικημένα νησιά. «Σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας χρειάζονται αρκετοί γιατροί. Και οι θέσεις αν και προκηρύσσονται, δεν καλύπτονται. Το χειμώνα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί και οι μετακινήσεις είναι πιο περίπλοκες λόγω και των απαγορευτικών».

Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: Η νησιωτικότητα φοβίζει τους γιατρούς

Εννιά θέσεις αναισθησιολόγων διαθέτει στο οργανόγραμμα το νοσοκομείο της Ρόδου και από αυτές καλυμμένη είναι μόνο η μία. Αντίστοιχη εικόνα υποστελέχωσης παρατηρείται και στα υπόλοιπα νοσοκομεία των μεγάλων νησιών.

Το νοσοκομείο της Κω δεν διαθέτει παθολόγο σε μια περίοδο που το νησί έχει πάνω από 200.000 πληθυσμό μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι, ενώ άλλες ειδικότητες καλούνται να καλύψουν το κενό. «Σε όλα τα νησιά είτε λίγο είτε πολύ υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις οι οποίες προκηρύσσονται για να καλυφθούν. Παρά τις προσκλήσεις, όμως, δεν έρχονται για εγκατάσταση γιατί η νησιωτικότητα φοβίζει τους γιατρούς» τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων, Χαρούλα Γιασιράνη. «Όσοι, όμως, παίρνουν την μεγάλη απόφαση, όπως λέει, κάνουν πάρα πολύ μεγάλες και φιλότιμες προσπάθειες για να μην μείνει κανένας άνθρωπος απροστάτευτος και αθωράκιστος».


Μήλος: Παραιτήθηκε η πνευμονολόγος από το κέντρο Υγείας – Δεν μπορούσε να βρει κατάλυμα

Η πνευμονολόγος που έχει διοριστεί στο Κέντρο Υγείας της Μήλου παραιτήθηκε από τη θέση της διότι, όπως σημειώνει σε επιστολή της, δεν μπορούσε να βρει ένα αξιοπρεπές κατάλυμα για να μείνει κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Φυσικά, πρόκειται για μία εξέλιξη που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για το καλοκαίρι στο νησί, ειδικά εν μέσω κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση οι τοπικές Αρχές και οι υπεύθυνοι του υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ερευνήσουν το περιστατικό και να απαντήσουν για ποιο λόγο έπρεπε να φτάσει η γιατρός στο σημείο να παραιτηθεί για ένα τόσο απλό ζήτημα όπως η εύρεση κατοικίας στο νησί που είχε αναλάβει καθήκοντα. «Δυστυχώς οι προσπάθειές μας για στελέχωση και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας συναντούν εμπόδια», ανέφερε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας το νησιού Κωνσταντίνος Μακρής.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Κέντρο Υγείας Μήλου: Παραίτηση της ιατρού Πνευμονολόγου
Σας ενημερώνουμε ότι η Ιατρός Πνευμονολογίας, κ. Άννα Νικολάου, υπέβαλε την παραίτησή της και αποχώρησε από το νησί, λόγω αδυναμίας εύρεσης ενός αξιοπρεπούς καταλύματος για τη διαμονή της. Δυστυχώς οι προσπάθειές μας για στελέχωση και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας συναντούν εμπόδια.



Πηγή ethnos.gr - Τίμος Φακαλής

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Ανώνυμος
Ανώνυμος 20/07 - 15:47
Αστειακι για λίγους
Αστυνομικοί στρατιωτικοί δημόσιοι υπάλληλοι πάντως βρίσκουν σπίτια και με προτεραιότητες , ο κόσμος ο απλός έχει μείνει στους δρόμους γιατι τα υπόλοιπα που κάνουμε δεν είναι επαγγέλματα κατά τη γνώμη τους και κάνουν διαχωρισμούς!!!! Απορώ πως γιατροί δεν βρίσκουν σπίτι που εδώ στην Κω οι γλύφτες θα πέθαιναν να δώσουν το σπιτάκι τους σε γιατρό όπως και στους πιο πάνω που αναφέρθηκα!!! Περίεργο...
Ανώνυμος
Ανώνυμος 20/07 - 15:07
[email protected]
Λογικό. Από τη στιγμή που στα νησιά δεν υπάρχουν καταληματα, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, γιατροί, νοσηλευτές παρακαλάνε για σπίτι και σπίτια δεν υπάρχουν. Ας μείνουν τα νησιά χωρίς στρατό, χωρίς αστυνομικούς, χωρίς γιατρούς. Ας πρόσεχαν.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ