Διαστάσεις παίρνει το στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά μας, όπως αναδείχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, προχθές το απόγευμα, με τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, μάλιστα, να κάνει λόγο για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα νησιά!
Καταρχάς, για το θέμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων: «Το στεγαστικό πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και όλες οι χώρες αναζητούν στεγαστικές απαντήσεις. Βεβαίως, σε κάθε χώρα υπάρχουν ιδιαιτερότητες, όπως και σε κάθε περιοχή.
Στα νησιά μας, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο πρόβλημα εξασφάλισης στέγης για άτομα που μετακινούνται από την ηπειρωτική χώρα για λόγους εργασίας, δημόσιους υπαλλήλους, εποχιακούς εργαζόμενους τουρισμού ή πρωτογενούς τομέα κτλ. Τόσο η ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουρισμό, όσο και η αύξηση γενικότερα του κόστους διαβίωσης, συμπαρασύρουν και το κόστος της στέγασης».
Το να κοιτάμε τα προβλήματα με σταυρωμένα χέρια δεν έχει απολύτως κανένα νόημα-συνέχισε ο κ. Καμπουράκης, τονίζοντας προς όλους ότι πρέπει να δώσουν λύσεις, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το ζήτημα άνοιξε στο περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειάρχης και έρχονται ως α’ βαθμός αυτοδιοίκησης να στοιχηθούν στην προσπάθεια ενεργοποίησης της πολιτείας ώστε να λάβει νομοθετικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του. Και συνέχισε λέγοντας:
«Λύση στο πρόβλημα, ιδιαίτερα για τους μετακινούμενους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι φθάνουν στο σημείο να αρνούνται ακόμα και τη θέση τους, είναι η προσφορά στέγης μέσω ειδικών στεγαστικών προγραμμάτων.
Αυτό σημαίνει πολεοδόμηση ειδικών ζωνών αποκλειστικά με αστικές κατοικίες σε περιοχές κάθε νησιωτικής ενδοχώρας, μαζί με την αξιοποίηση και διαμόρφωση δημόσιων ή δημοτικών οικιστικών μονάδων. Οι περιοχές αυτές, προτείνεται να πολεοδομηθούν κατ’ αποκλειστικότητα και κατά προτεραιότητα με ειδικούς αυξημένους συντελεστές δόμησης σε τοπικά πολεοδομικά σχέδια και ειδικό περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό.
Τα σχέδια πρέπει να υπηρετούν την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Οι κατοικίες που θα δημιουργηθούν θα διατίθενται προς ενοικίαση και αγορά σε ειδικά χαμηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς.
Η χρηματοδότηση κατασκευής των κατοικιών θα μπορεί να γίνει είτε από τον ιδιωτικό είτε από τον δημόσιο τομέα ή τη σύμπραξή τους, όπως προβλέπει και η απόφαση του π.σ. Παράλληλα, πρέπει να συνεργαστεί και το τραπεζικό μας σύστημα με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα ενθαρρύνουν την αξιοποίηση ακινήτων με αποκλειστική χρήση τη δημιουργία τέτοιων κατοικιών για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών για άτομα που παίζουν αθροιστικό ρόλο για την καθημερινή λειτουργία των νησιών μας.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε δάσκαλους, ούτε καθηγητές, ούτε γιατρούς, ούτε αστυνομικούς, ούτε ανθρώπινο δυναμικό που έχει καίρια σημασία για την ποιότητα της καθημερινότητας των νησιωτών και του τουρισμού μας». Κλείνοντας, είπε ότι το στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά μας απαιτεί νέες, καινοτόμες, βιώσιμες λύσεις και πρέπει να εργαστούν με σχέδιο και ευθύνη προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο περιφερειάρχης
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζημάρκος, καταρχάς, είπε ότι τόσο πολύ έχει ξεφύγει το πρόβλημα αυτό, που σε λίγο τα νέα ζευγάρια στα νησιά μας δεν θα βρίσκουν σπίτι καθώς είναι τελείως ανεξέλεγκτο. «Για μένα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουν σήμερα τα νησιά», είπε χαρακτηριστικά εννοώντας τους εσωτερικούς κινδύνους.
Ανέφερε, ακόμη, ότι εκπονούνται ειδικά πολεοδομικά σχέδια σε κάποια νησιά και σε λίγο στο σύνολό τους. Μάλιστα, σημείωσε ότι ούτε μόνο η διαδικασία του ΣΔΙΤ καλύπτει, ούτε μόνο το ζήτημα των δημόσιων λειτουργών επαρκεί για να καλυφθεί, ούτε μόνο του δημόσιου τομέα, καθώς είναι ευρύτατο το ζήτημα.
Απάντηση σε όσους μιλούν για αλλοίωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα των νησιών, θέλησε να δώσει ο ίδιος λέγοντας: «Ο χαρακτήρας των νησιών αλλοιώνεται όταν η πραγματική ανάγκη για στέγαση εκτονώνεται στην αυθαίρετη δόμηση».
Και είπε: «Σήμερα, λοιπόν, η γη στα νησιά έχει δύο χαρακτηριστικά: είναι πάρα πολύ λίγη είναι και πάρα πολύ ακριβή», συμπληρώνοντας ότι χτίζει πάρα πολύ λίγο, δηλαδή έχει ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή, κάτι που την κάνει πάρα πολύ ακριβή.
Πρότεινε, λοιπόν, στην ενδοχώρα κάθε νησιού να χωροθετήσουν ζώνες οικιστικής ανάπτυξης, μόνο αμιγούς κατοικίας, με μεγαλύτερο συντελεστή και εκεί σταματά η πρότασή τους.
Ο κ. Καμπουράκης συνέδεσε το θέμα της δυσκολίας στην εξεύρεση κατοικίας με τη δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα νησιά τα τελευταία δύο χρόνια. Η συζήτηση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα και με άλλες προτάσεις από τους δημάρχους, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για ένα θέμα που προβληματίζει πάρα πολύ τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής μας.
rodiaki.gr