Ψηφιακοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας δείχνουν χαοτικές διαφορές για δύο ορθοπεδικές κλινικές περιφερειακών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας. Η πρώτη λειτουργεί με τις μηχανές στο «φουλ», σε αντίθεση με τη δεύτερη που δεν παρουσιάζει προσέλευση ούτε… μεγαλώνει σε ό,τι αφορά στο παραγόμενο έργο της.
Το παραπάνω είναι ένα μόνο παράδειγμα από τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή των DRG, του συστήματος κατηγοριοποίησης των περιστατικών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία ανάλογα με τη διάγνωση και την περίθαλψη που έλαβαν οι ασθενείς. Τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν «οδηγό» για τη διαμόρφωση του Χάρτη Υγείας, μία από τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας και τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας.
Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα που δίνει μια πλήρη εικόνα για τα πεπραγμένα των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ βοηθά και στην εξοικονόμηση πόρων, εφαρμόζεται με επιτυχία στην 7η και την 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Κρήτης και Μακεδονίας αντίστοιχα) και περνά στη φάση της αποζημίωσης για τα νοσοκομεία των Περιφερειών αυτών, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη όλων των νοσοκομείων της χώρας στο ίδιο καθεστώς.
Πιο αναλυτικά, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 7ης και 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας μπαίνουν άμεσα σε καθεστώς αποζημίωσης, δηλαδή θα αποζημιώνονται με βάση τις υπηρεσίες που παρέχουν και όχι «τυφλά» όπως συμβαίνει σήμερα. Αντίστοιχα, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται η έκδοση νέας ΚΥΑ που θα εντάσσει όλα τα νοσοκομεία στο αρχικό στάδιο, της καταγραφής. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG (ΚΕΤΕΚΝΥ) του υπουργείου Υγείας χρειάζονται στοιχεία δύο μηνών για να περάσουν από την καταγραφή στο στάδιο της αποζημίωσης. Έτσι, από τον Μάρτιο τα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας θα αποζημιώνονται βάσει DRG.
Το ΚΕΤΕΚΝΥ του υπουργείου Υγείας σαρώνει σήμερα τη λειτουργία 39 νοσηλευτικών ιδρυμάτων στο ΕΣΥ. Εκτός από Κρήτη και Μακεδονία, καταγραφή πραγματοποιείται, επίσης, στο ΑΧΕΠΑ, το νοσοκομείο Βόλου, τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το Θριάσιο, το «Ανδρέας Συγγρός», τον Ερυθρό Σταυρό και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.
Στα οφέλη αυτού του συστήματος συμπεριλαμβάνεται η δικαιότερη κατανομή χρημάτων στα νοσοκομεία, η γνώση του τι παράγει το κάθε νοσοκομείο και κατ’ επέκταση η προσαρμογή των πολιτικών, καθώς και η αξιολόγηση των μονάδων υγείας.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΚΕΤΕΚΝΥ, όπου εφαρμόζεται το σύστημα DRG φέρνει απομείωση του συνολικού κόστους των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση εξοικονόμηση πόρων για το κράτος, αλλά χωρίς να γίνονται «εκπτώσεις» στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η κοστολόγηση βασίζεται απλά στην ύπαρξη των πραγματικών δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το ΚΕΤΕΚΝΥ ελέγχει ένα προς ένα τα καταχωρημένα περιστατικά – περίπου 166.000 – των νοσοκομείων της Κρήτης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ και διασταυρώνει τα ποιοτικά στοιχεία των κωδικοποιήσεων.
Η εφαρμογή του συστήματος DRG είναι μια από τις παρεμβάσεις που επεξεργάζεται ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας στην οποία προεδρεύει η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη. Τα μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα και ο σκοπός των συζητήσεων είναι η καλύτερη κατανομή των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο πριν το τέλος του έτους οι προϋπολογισμοί «στερεύουν», με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν επαρκείς πόρους ακόμη και για την αγορά φαρμάκων, κρίσιμων για τη διενέργεια θεραπειών.
Πηγή ygeiamou.gr