Όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τα ελληνικά ξενοδοχεία, ενόψη ενός δύσκολου Χειμώνα, τέθηκαν σήμερα στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της ΠΟΞ στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή σύσσωμης -για πρώτη φορά- της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Αυτά που ξεχώρισαν ήταν της βραχυχρόνιας μίσθωσης, των συναρμοδιοτήτων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών και πρόγραμμα προβολής στην ελληνική αγορά για τα αστικά ξενοδοχεία και τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου.
Πιο αναλυτικά, παρουσία του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Συμμετείχαν η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Βίκυ Λοΐζου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.
Αναφορικά με τα θέματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η ΠΟΞ έκανε λόγο για “απαράδεκτη συμμετοχή στο πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους, όπου χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, έγινε τζίρος εις βάρος των μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων”.
Απαντώντας, σύμφωνα με πηγές, η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, δεσμεύθηκε στη νέα προκήρυξη του προγράμματος για το 2022, να μην συμπεριληφθούν.
Για τις συναρμοδιότητες και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα Εξοικονομώ, γνωστοποιήθηκε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, διαδικασία συνεννόησης της γενικής γραμματέως Βίκυς Λοϊζου, με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ με το υπουργείο Οικονομικών για τον Αιγιαλό, αναμένεται το νέο νομοσχέδιο.
Ακόμη ερωτήθηκε ο κ. Κικίλιας για το νομοσχέδιο για τους DMMO’s και απάντησε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί προς ψήφιση.
Όσον αφορά στην προβολή, παρουσιάστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, η στρατηγική για την ελληνική εσωτερική αγορά από τον επόμενο μήνα.
Ειδικά για την αγορά της Βόρειας Ελλάδας και του αεροδρομίου Μακεδονία, παρουσία του εντεταλμένου συμβούλου Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρου Θάνου, σε σχετικό ερώτημα του Γρηγόρη Τάσιου, ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι οι συζητήσεις για αεροπορική σύνδεση Νέα Υόρκη – Θεσσαλονίκη – Ντουμπάϊ, με την Emirates, είναι σε καλό δρόμο.
Ο Β. Κικίλιας
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο κ. Κικίλιας δήλωσε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΠΟΞ και όλα τα μέλη της για την πρόσκληση να είμαι σήμερα εδώ. Των ανθρώπων αυτών που έκαναν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εν μέσω πανδημίας, μαζί με όλους τους επαγγελματίες του Τουρισμού.
Ανακοινώθηκαν από την Ευρώπη τα στοιχεία για την ανάπτυξη της χώρας μας, 7,1% το 2021. Σημαντικό κομμάτι αυτής της ανάπτυξης οφείλεται και προέρχεται από το ότι αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τα έσοδά μας για τον τουρισμό. Θυμίζω ότι οι προβλέψεις ήταν 5-6 δις ευρώ έσοδα για τη χώρα από τον τουρισμό για το 2021 και πλέον, πριν κλείσει ακόμα η χρονιά γιατί ακόμα έχουμε επισκέπτες σε πολλές περιοχές της χώρας μας, πλησιάζουμε τα 12 δις ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες, οι ξενοδόχοι, οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο, τη μεταποίηση σε τουριστικές περιοχές, όλα τα επαγγέλματα και όλες οι ελληνικές οικογένειες που ασχολούνται με τον τουρισμό, είτε ως πρώτη ασχολία είτε ως δεύτερη ασχολία στην οικογενειακή επιχείρηση, έκαναν και κάναμε όλοι μαζί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που συνεχίζεται το φθινόπωρο, όπως βλέπετε, αλλά και το χειμώνα.
Είμαστε στον Νοέμβριο και ο Τουρισμός ακόμα προσθέτει στο ΑΕΠ της χώρας και φυσικά, οι συμφωνίες που ήδη υπογράφουμε και αφορούν το 2022 είναι πολύ ενθαρρυντικές.
Παράλληλα, θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να λειτουργούμε επαγγελματικά, να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και σίγουρα να αντιμετωπίζουμε ώριμα τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δυσκολίες οι οποίες έχουν να κάνουν και με την πανδημία σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα το ξεπεράσουμε κι αυτό, απλά ζητώ από όλους συνεργασία και επαγγελματισμό.
Σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία να ακούσω πολύ προσεκτικά τους επαγγελματίες του χώρου, τα ζητήματα, τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχουν. Ένας Υπουργός Τουρισμού πρέπει να μπορεί να βοηθάει και να βρίσκει λύσεις και σε άλλα θέματα συναρμοδιοτήτων».
Ερωτήσεις
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα πιάσουμε τα 12 δις έσοδα από τον τουρισμό και για την ειδική καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό, ο κ. Κικίλιας σημείωσε: «Η πρόβλεψή μου έχει να κάνει με τα στοιχεία τα οποία παίρνουμε από τον ΣΕΤΕ, τους επαγγελματίες του χώρου, την Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία, επαναλαμβάνω, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον χειμερινό και τον εναλλακτικό Τουρισμό, για πρώτη φορά στη χώρα, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, θα κάνουμε καμπάνια για το city break στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες πόλεις αλλά, κυρίως, για την ύπαιθρό μας, τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας που έχουν απαράμιλλης ομορφιάς προορισμούς και που πρέπει ο ταξιδιώτης, ειδικά αυτός που έρχεται από το εξωτερικό, να τους γνωρίσει. Λίγη υπομονή και θα δείτε καμπάνια πολύ υψηλής αισθητικής και με πολύ μεγάλη διεισδυτικότητα και στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε αυτό τον κόσμο».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε τα εξής: «Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια, με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο, τα σημαντικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Ξενοδοχείων.
Δυστυχώς, η «βαρυχειμωνιά» των πολλών συναρμοδιοτήτων στον Τουρισμό εξακολουθεί να αποτελεί άλυτο πρόβλημα.
Πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή να καταπολεμήσουμε αυτή τη διαχρονική «γάγγραινα» που αποτελεί τροχοπέδη για την επίλυση των μείζονων θεμάτων του κλάδου.
Η «άνοιξη» στην οποία ελπίζουμε από τον Μάρτιο του 2022 ώστε να μεταβούμε επιτέλους στην κανονικότητα, απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις σε ζητήματα που είτε έρχονται από παλιά – όπως είναι τα παράνομα καταλύματα και η βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς κανόνες και πρωτόκολλα, ο υψηλός σε σχέση με τον ανταγωνισμό ΦΠΑ στη διαμονή, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, μια οριστική και δίκαιη λύση στα θέματα του αιγιαλού – είτε δημιουργήθηκαν κάτω από έκτακτες συνθήκες, όπως είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Φέτος, πετύχαμε το ακατόρθωτο και σηκώσαμε την Ελλάδα ψηλά, ως αποτέλεσμα του επαγγελματισμού, της υποδειγματικής υπευθυνότητας και της σκληρής δουλειάς όλων των ανθρώπων του τουρισμού. Μια διαδικασία που δεν ήταν εύκολη για το ελληνικό ξενοδοχείο, το οποίο σήκωσε στις πλάτες του πολλά βάρη. Απαιτήθηκαν θυσίες και ακόμα και αν καταφέραμε να περιορίσουμε τις απώλειες στο -40% του 2019, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να καλύψουμε τα ελλείμματα του 2020 και του 2021.
Συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης βήμα – βήμα και χτίζουμε εκ νέου αντοχές, όπως το κάνουμε πάντα ενωμένοι στον τουρισμό. Πρέπει όμως η Πολιτεία να εξακολουθήσει και εκείνη από την πλευρά της να στηρίζει τον κλάδο για να αντιμετωπίσουμε, ξανά όλοι μαζί, πρώτα από όλα αυτό που έχουμε άμεσα μπροστά μας:
Τη μεγάλη πρόκληση της συνέχισης της τουριστικής δραστηριότητας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μήνες κατά τους οποίους πάνω από 2.000 επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, στα αστικά κέντρα, στις επαρχιακές πόλεις και ιδιαίτερα στον ημιορεινό και ορεινό όγκο της χώρας θα δίνουν τη δική τους μεγάλη μάχη για να ορθοποδήσουν, μετά από δύο χαμένες τουριστικά χρονιές.
Σήμερα είχαμε την ευκαιρία με την πλήρη σύνθεση της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ να συζητήσουμε ανοιχτά όλα τα θέματα και να λάβουμε δεσμεύσεις για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και για τις συναρμοδιότητες των υπουργείων στον Τουρισμό».
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πρόεδρων Ενώσεων ορεινών περιοχών με τον κ.Φραγκάκη, όπου εξειδικεύτηκαν τα ζητήματα προβολής των περιοχών στο εσωτερικό της χώρας.