H Ψηφιακή Κάρτα εργασίας έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα πολλών επιχειρήσεων, με την τελευταία κατηγορία που εντάχθηκαν να είναι η εστίαση και ο τουρισμός. Πάμε να δούμε πως λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα μέσα από μία σειρά ερωταπαντήσεων.
- Τι πρέπει να κάνει μία επιχείρηση που είναι υπόχρεη σε τήρηση ψηφιακής κάρτας εργασίας;
Η επιχείρηση οφείλει να κατεβάσει την εφαρμογή του εργοδότη και να έχει μία «έξυπνη συσκευή» στην είσοδό της, προκειμένου ο εργαζόμενος να «χτυπάει» την κάρτα του κατά την είσοδο στην εργασία του αλλά και κατά την έξοδο.
- Τι πρέπει να κάνει από τη μεριά του ο εργαζόμενος;
Οφείλει να κατεβάσει την εφαρμογή για τον εργαζόμενο στο κινητό του και να «χτυπάει» την κάρτα κατά την είσοδό του και κατά την έξοδό του για να δηλώσει την έναρξη και το τέλος της εργασίας του.
- Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο εργαζόμενος καθυστερήσει να προσέλθει στην εργασία του;
Η επιχείρηση έχει την επιλογή για κάθε εργαζόμενο να δηλώσει ευέλικτο ωράριο δηλαδή να υπάρχει ένα περιθώριο σε περίπτωση που καθυστερήσουν κατά την προσέλευση στην εργασία τους. Το ευέλικτο ωράριο μπορεί να είναι έως και δύο (2) ώρες μετά την ώρα έναρξης. Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος έχει ωράριο 08:00-16:00 και παράλληλα έχει δηλωθεί ευέλικτο ωράριο 20 λεπτών, ο εργαζόμενος έχει διορία να χτυπήσει την κάρτα έως και 8:20 και να φύγει από την εργασία του (πάλι χτυπώντας την κάρτα) έως και τις 16:20.
- Το ευέλικτο ωράριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προσέλευση πριν το δηλωμένο ωράριο;
Η απάντηση είναι όχι. Το ευέλικτο ωράριο ισχύει μόνο από την ώρα έναρξης και μετά. Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος έχει ωράριο 08:00-16:00 με ευέλικτο ωράριο δεν μπορεί να έρθει πριν τις 08:00 στην εργασία και να χτυπήσει κάρτα.
- Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν «χτυπήσει» την κάρτα κατά την είσοδό του;
Εάν είναι στο χώρο εργασίας πρέπει να χτυπήσει την κάρτα του την ώρα που το αντιληφθεί. Σε περίπτωση ελέγχου όμως από την επιθεώρηση, αν δεν έχει χτυπήσει κάρτα προκύπτει απόκλιση από την πραγματικότητα και επιβάλλεται στην επιχείρηση πρόστιμο ισόποσο με του ανασφάλιστου εργαζόμενου, δηλαδή 10.500€.
- Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν «χτυπήσει» την κάρτα κατά την έξοδό του;
Για αυτούς τους εργαζόμενους ως λήξη της απασχόλησης τεκμαίρεται το δηλωμένο ψηφιακό ωράριο. Όμως η επιθεώρηση εργασίας έχει ενημερώσει ότι για κάθε εργαζόμενο μπορούν να υπάρχουν μέσα στο μήνα έως και τρία(3) ορφανά χτυπήματα κάρτας χωρίς αυτό να αποτελεί θέμα ελέγχου. Ορφανά χτυπήματα θεωρούνται αυτά που ο εργαζόμενος ενώ έχει χτυπήσει κάρτα κατά την είσοδό του, δεν χτύπησε κατά την έξοδό του.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες;
Ωστόσο, σε περιπτώσεις συστηματικών τέτοιων παραλείψεων γίνεται επιτόπιος έλεγχος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος προστίμου.
Οι επιχειρήσεις έχουν την επιλογή να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας και με τον απολογιστικό τρόπο. Στο απολογιστικό πρόγραμμα οφείλει και πάλι ο εργοδότης να δηλώνει ΚΑΝΟΝΙΚΑ όπως σήμερα όλα τα προγραμματισμένα ωράρια. Ωστόσο, δεν θα υπάρχει η πίεση για προ δήλωση κάθε έκτακτου ή μη προβλεπόμενου ωραρίου καθώς θα δίνεται η δυνατότητα απολογιστικής υποβολής όλων των αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών μετά την πραγματοποίηση τους. Π.χ. Έκτακτη απασχόληση εντός της ίδιας ημέρας ή πρόσθετη απασχόληση σε επιπλέον ημέρα ή αλλαγή βάρδιας εντός της ίδιας ημέρας ή υπερωριακή απασχόληση (για την πλήρη απασχόληση).
Τα απολογιστικά αυτά στοιχεία, τα οποία θα καταχωρίζονται στο ΕΡΓΑΝΗ, θα διασταυρώνονται με τις αντίστοιχες σημάνσεις της ψηφιακής κάρτας εργασίας και θα τελούν υπό τον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας.
reader.gr