Η αλλαγή των ελαστικών, είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των επιβατών αλλά και την καλή συντήρηση του αυτοκινήτου. Πολλοί την αναβάλλουν λόγω του κόστους των ελαστικών, ωστόσο αυτό που πρέπει να έχει κάθε οδηγός στο νου του, είναι ότι τα λάστιχα είναι το μέρος του αυτοκινήτου που έρχεται σε άμεση επαφή με το έδαφος και οποιαδήποτε φθορά μπορεί να έχει άμεση συνέπεια στην λειτουργία του αυτοκινήτου αλλά και την ασφάλεια των επιβατών.
Σημεία Προσοχής
Έλεγχος στην 5ετία
Το κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Συνήθως η αλλαγή των ελαστικών γίνεται κάθε 4 έως 5 χρόνια ή κάθε 40.000 έως 50.000 χλμ., αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον κατασκευαστή.
Ανώτατο όριο ζωής των ελαστικών
Το ανώτατο όριο ζωής των ελαστικών είναι τα 10 χρόνια, εφόσον γίνεται καλή συντήρηση, όμως πάντα πρέπει να συμβουλεύεται έναν εξειδικευμένο επαγγελματία μηχανολόγο.
Επειδή πιθανότατα στα χρόνια που θα οδηγείς θα χρειαστεί αρκετές φορές να αλλάξεις τα λάστιχα του αυτοκινήτου, στην συνέχεια θα μάθεις ό,τι πρέπει να γνωρίζει για την αλλαγή των ελαστικών όπως από τι φθείρονται τα ελαστικά, ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν φθορά στα λάστιχα, πώς μπορείς να ελέγχεις την κατάστασή τους και πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να γίνει η αλλαγή.
Τι φθείρει τα ελαστικά;
Φυσικά Αίτια
Αναρωτιέσαι τι εννοούμε ως φυσικά αίτια; Τα λάστιχα έχουν όριο ζωής, αν ξεπεράσεις το όριο που ορίζει ο κατασκευαστής, πολύ σύντομα μπορεί να αντιληφθείς μεγάλες φθορές στην επιφάνειά τους. Επιπλέον, τα ελαστικά «τραυματίζονται» όταν γίνεται κακή χρήση (αν ανεβάζεις το αυτοκίνητο σε πεζοδρόμια για παράδειγμα ή οδηγείς σε χωματόδρομους) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη κι αν τα μπαλώσεις, η φθορά που έχει υποστεί το λάστιχο κάποια στιγμή μελλοντικά θα επανεμφανιστεί.
Καιρικές συνθήκες
Ο καιρός, είναι από τους βασικούς παράγοντες φθοράς των ελαστικών. Τα ακραία φαινόμενα, όπως υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλές θερμοκρασίες, πάγος ή χιόνι στους δρόμους και βροχή, μπορεί να ταλαιπωρήσουν πολύ τα λάστιχα του αμαξιού. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να ελέγχεις την κατάστασή τους μετά από περιόδους ακραίων φαινομένων.
Απρόοπτα στον δρόμο
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, οι ζημιές στο αυτοκίνητο από λακούβες και κράσπεδα που υπάρχουν σε όλους τους δρόμους της πόλης. Τα σαμαράκια και άλλα αντικείμενα που μπορεί να είναι αιχμηρά και να υπάρχουν στους δρόμους της πόλης, δημιουργούν φθορές στα λάστιχα. Πολλά αυτοκίνητα μένουν από λάστιχο και καλούν την οδική βοήθεια για να τους το αντικαταστήσει. Η καλή παρατήρηση κατά την οδήγηση στους δρόμους της πόλης, μπορεί να σε βοηθήσει να προλάβεις τέτοιου είδους απρόοπτα γεγονότα.
Οδηγικές συνήθειες
Μερικοί οδηγοί, αποκτούν κάποιες οδηγικές συνήθειες που δεν βοηθούν στην μακροζωία των ελαστικών. Για παράδειγμα, οι απότομες εκκινήσεις και τα απότομα φρεναρίσματα, τα σπινιαρίσματα και η οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα, πιθανότατα να προκαλέσουν φθορές στα λάστιχα σε βάθος χρόνου. Εδώ, θα πρέπει και ο ίδιος ο οδηγός να μπορεί να «ακούσει» το αυτοκίνητό του, να αντιληφθεί τυχόν κραδασμούς και θορύβους και να σταματήσει να δοκιμάζει την αντοχή των ελαστικών του.
Λάθος χειρισμός του αυτοκινήτου
Υπάρχουν και μερικές κακοτεχνίες που γίνονται κατά την συντήρηση του αυτοκινήτου και μπορεί να δημιουργήσουν φθορές στα λάστιχα. Ας τις δούμε στην παρακάτω λίστα:
- Όταν χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι ελαστικών ή ρεζέρβα σε λάθος διαστάσεις.
- Όταν τα λάστιχα που τοποθετούνται δεν διαθέτουν ίση ή μεγαλύτερη ικανότητα ταχύτητας και δείκτη φορτίου σύμφωνα με τα κριτήρια του κατασκευαστή του αυτοκινήτου.
- Όταν ξαναφουσκώνονται λάστιχα που έχουν σκάσει ή βρίσκονται σε υποπίεση.
- Όταν χρησιμοποιείται τροχός και ζάντα που δεν έχουν το κατάλληλο μέγεθος.
Ποια είναι τα σημάδια φθοράς στα λάστιχα;
- Όταν παρουσιάζεται φθορά στην στεφάνη, το μέρος εκείνο στα λάστιχα που προσαρμόζεται στους τροχούς.
- Αν παρατηρήσεις γδαρσίματα και φθορές στα πλευρά των ελαστικών.
- Το πέλμα έχει φθαρεί πέρα από το όριο που ορίζει ο κατασκευαστής.
- Αν παρατηρήσεις τρύπα στο πέλμα των ελαστικών. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείς σε βουλκανιζατέρ ή συνεργείο αυτοκινήτων, καθώς αν ξεπερνάει η διάμετρος της τρύπας τα 6 mm, χρειάζεται άμεση αλλαγή του λάστιχου.
- Αν νιώσεις κραδασμούς την ώρα της οδήγησης, ακινητοποίησε προσεκτικά το αυτοκίνητο και επικοινώνηση με έναν εξειδικευμένο μηχανικό ή με την οδική βοήθεια.
Πώς ελέγχεις τα λάστιχα του αυτοκινήτου;
Ο έλεγχος των ελαστικών, είναι απαραίτητο να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και πριν από μεγάλα οδικά ταξίδια ή μετά από οδήγηση υπό άσχημες καιρικές συνθήκες. Ένας βασικός έλεγχος των ελαστικών περιλαμβάνει:
- Έλεγχο της πίεσης του αέρα των ελαστικών.
- Έλεγχο του πέλματος των ελαστικών για φθορές, εξογκώματα και τρύπες.
- Έλεγχο των ελαστικών για ξένα σώματα (πέτρες, καρφιά, αιχμηρά αντικείμενα).
Ο επιφανειακός έλεγχος, είναι σημαντικό να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση όμως, που δεν παρατηρήσεις κάτι στην επιφάνεια αλλά αντιληφθείς κάτι διαφορετικό κατά την οδήγηση, κατευθύνσου προς το κοντινότερο συνεργείο ή επικοινώνησε με τον μηχανικό σου.
Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να αλλάξεις τα λάστιχα αυτοκινήτου;
Η καλύτερη εποχή για την αλλαγή των ελαστικών σου είναι είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο. Τον υπόλοιπο καιρό, οι θερμοκρασίες είναι είτε πολύ υψηλές είτε πολύ χαμηλές. Αυτές οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας είναι που προκαλούν προβλήματα στα λάστιχα. Ειδικά, το καλοκαίρι που τα οδοστρώματα έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα ήδη φθαρμένα λάστιχα κινδυνεύουν να αλλοιωθούν ακόμη περισσότερο.
cosmoteinsurance.gr