Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πόσο ρεύμα καίει το air condition και οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές

07/07/2023
368 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από έναν παραφουσκωμένο λογαριασμό ρεύματος ρίχνουμε το φταίξιμο στην κουζίνα, στο πλυντήριο, στον θερμοσίφωνα, και σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές χωρίς όμως να γνωρίζουμε το ακριβές μερίδιο ευθύνης τους στον λογαριασμό. Παρακάτω ακολουθούν στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος ανά συσκευή:

Αφυγραντήρας
«Νικάει» την υγρασία και κάνει το περιβάλλον υγιές και καθαρό, αλλά πόσο «καίει»;. Ένας μέσος αφυγραντήρας «καίει» 240-260 Watt την ώρα, άρα με λειτουργία 4 ωρών και με τη μέση χρέωση της κιλοβατώρας (0,075€) φτάνει στα 9€ το τετράμηνο, με μια λογική χρήση. Ωστόσο, το τελικό ποσό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά από την ενεργειακή κλάση του αφυγραντήρα, έπειτα από το μέγεθος του χώρου και τις συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και μόνωσης.

Κλιματιστικό
Ενδεικτικά ένα κλιματιστικό (ψύξης 9.000BTU) αν λειτουργήσει μία ώρα με ισχύ 1.000 Watt θα καταναλώσει 1 KWH και θα κοστίσει 0,14€. Το σημαντικό σημείο κατανάλωσης ενός κλιματιστικού είναι η ενεργειακή του κλάση που κρίνει το πόσο «καίει» ειδικά τους θερινούς μήνες που αυξάνεται η χρήση του. Επίσης, σημαντικό σημείο που θα κρίνει την απόδοσή του είναι η σωστή συντήρηση καθώς και η σωστή επιλογή θερμοκρασίας η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι συν-πλην 10 βαθμούς από την εξωτερική θερμοκρασία, ώστε να μην δουλεύει άσκοπα παραπάνω.


Ηλεκτρική Κουβέρτα
Μία ηλεκτρική κουβέρτα καταναλώνει από 150W μέχρι 250W θεωρείται από τις πιο οικονομικές ηλεκτρικά λύσεις που έχουμε στο σπίτι μας, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση ποικίλει ανάλογα με το προϊόν και τα χαρακτηριστικά του. Ένα tip καλή χρήσης της ηλεκτρικής κουβέρτας είναι να την ανοίγεις λίγη ώρα πριν ξαπλώσεις και έπειτα να την κλείνεις ώστε να εκμεταλλεύεσαι τη θερμότητα που παράχθηκε χωρίς να καταναλώνεις ενέργεια άσκοπα.

Ανεμιστήρας
Ένας ανεμιστήρας δαπέδου που λειτουργεί 1 ώρα με ισχύ 60W κατανάλωση KWh 0,06 κοστίζει 0,009€ ενώ ένας ανεμιστήρας οροφής 150W για 1 ώρα με κατανάλωση 0,06 KWh κοστίζει 0,020€. Μπορούμε να πούμε ότι ένας ανεμιστήρας «καίει» λιγότερο σε σχέση με άλλες ενεργοβόρες συσκευές. Ένα «έξυπνο» tip είναι να λειτουργεί ο ανεμιστήρας συνδυαστικά με το aircondition ώστε να διαχέεται σωστά για παράδειγμα η ψύξη στο χώρο και να μειώνεται η extra λειτουργία του πιο ακριβού κλιματιστικού.

Θερμοσίφωνας
Ο θερμοσίφωνας θεωρείται από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι, ωστόσο και εδώ ο τρόπος χρήσης του και κάποιες έξυπνες κινήσεις μπορούν να μειώσουν τον λογαριασμό. Ενδεικτικά, ένας θερμοσίφωνας 10 λίτρων, ρυθμισμένος στους 50 °C με ισχύ 2.000W με κατανάλωση kwh 0,33 κοστίζει 0,048€. Extra εξοικονόμηση μπορείς να πετύχεις αν ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του νερού στους 50 βαθμούς, να τον κλείνεις άμεσα, και φυσικά να μην αφήνεις να τρέχει το ζεστό νερό όταν δεν το χρησιμοποιείς.  

 

Extra tip!
Μην ξεχνάς να βγάζεις από την πρίζα τις συσκευές που είναι σε αναμονή, διότι «καίνε» ρεύμα ακόμα και τότε! Επίσης, πάντα να ελέγχεις πριν αγοράσεις μια συσκευή σε ποια ενεργειακή κλάση ανήκει μιας και είναι από τα top χαρακτηριστικά που «φαίνονται» στον λογαριασμό σου!

 

watt-volt.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ