Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ποια ψηφιακά εργαλεία ταιριάζουν σε μία μικρομεσαία επιχείρηση;

23/07/2022
54 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Η αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού έγινε αντιληπτή από κάθε σχεδόν επιχείρηση τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω και της μετάβασης σε μία καθημερινότητα με υγειονομικούς περιορισμούς. Μας απασχολούσε, ωστόσο, ακόμη και πριν την πανδημία, καθώς η πορεία προς την ψηφιακή μετάβαση είναι προδιαγεγραμμένη. Σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό το κομβικό διάστημα της επιτάχυνσης των αλλαγών δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ήταν δύσκολο να ακολουθηθούν οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένες. Ωστόσο, οι ψηφιακές λύσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα δεν αφορούν μόνο ψηφιακά έτοιμες εταιρείες ή μεγάλους οργανισμούς. Υπάρχουν εργαλεία που ταιριάζουν και σε μία μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά και τρόποι για να μπορέσει να τα αξιοποιήσει άμεσα, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική και να προχωρήσει στα επόμενά της βήματα.

Βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στο επιθυμητό σημείο ψηφιακής ωριμότητας;

Όπως διαβάζουμε στην 3η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2022, η χώρα μας υστερεί ακόμη σε δείκτες, σε σχέση με τις υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην ψηφιακή πρόοδο στον τομέα των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ιδιωτικές επενδύσεις σε ψηφιακά και τεχνολογικά συστήματα, όμως, οι εταιρείες εστιάζουν κυρίως σε προηγούμενης γενιάς συστήματα, με αποτέλεσμα η κατάταξη στη διάσταση της ψηφιακής ωριμότητας επιχειρήσεων να εξακολουθεί να είναι χαμηλή (24η).

Καλύτερη είναι η εικόνα στις πλατφόρμες ERP και CRM (11η και 16η θέση αντίστοιχα), αλλά και στα εργαλεία ανάλυσης big data (12η θέση), ενώ καταγράφεται υστέρηση σε τεχνολογίες όπως το Cloud (27η θέση). Επίσης, μόνο 1 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις έχει μεταβεί σε περιβάλλον ηλεκτρονικής τιμολόγησης (27η θέση). Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μ.ο. της ΕΕ στη χρήση λύσεων «μέτριας τεχνολογικής έντασης» στις επιχειρήσεις όπως το Cloud είναι 26%, έναντι 7% στην Ελλάδα (DESI 2021).

Είναι όλα τα ψηφιακά εργαλεία κατάλληλα για μικρότερες επιχειρήσεις;

Τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη και το Blockchain ακούγονται σαν μακρινά ενδεχόμενα για εταιρείες μικρότερου μεγέθους, κυρίως λόγω του ότι απαιτούν σημαντικές επενδύσεις και εκπαίδευση προτού μπορέσουν να συνεισφέρουν στην κερδοφορία μίας επιχείρησης. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις και εργαλεία που μπορούν να υποστηρίξουν ψηφιακά κάθε ανάγκη της και να μετασχηματίσουν σχεδόν κάθε τμήμα της, χωρίς να επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό της.

Με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων, ακόμη και τα στελέχη μίας μικρομεσαίας επιχείρησης μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τα e-mails, αλλά και να οργανώσουν με τον καλύτερο τρόπο video-conferences. Μπορούν να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες της απομακρυσμένης πρόσβασης με ασφάλεια, αλλά και της αποθήκευσης και διαχείρισης αρχείων στο cloud. Υπάρχουν επιπλέον εργαλεία για την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό διαδικασιών σε κάθε επίπεδο, ακόμη και λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού και ηλεκτρονικής τιμολόγησης που μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών τους και να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους.

Εν συντομία, οι προτεραιότητες μίας μικρομεσαίας επιχείρησης ως προς την ψηφιακή της μετάβαση θα πρέπει να είναι οι εξής:

  • Αποθήκευση στο Cloud
  • Εργαλεία online συνεργασίας
  • Πλατφόρμες ηλεκτρονικής τιμολόγησης και διαχείρισης σχέσεων με πελάτες
  • Σύστημα ψηφιακών υπογραφών.

«Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ»: Μία δράση για την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών προϊόντων από όλους

Η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και λύσεων γίνεται ακόμη πιο εύκολη, με τη βοήθεια δράσεων και πρωτοβουλιών που μπορούν να επιδοτήσουν επιχειρήσεις που θέλουν να μετασχηματιστούν ψηφιακά προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ» αποτελεί μέρος της δράσης Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Μέσα από το πρόγραμμα, 100.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν με 180 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ψηφιακή ωριμότητα των ΜμΕ σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης και κυμαίνεται, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, από €900 έως €18.000, για προϋπολογισμούς έργων που ξεκινούν από 1.000€ και φθάνουν έως 20.000€, αντιστοίχως. Μέσω των ηλεκτρονικών επιταγών (vouchers) που θα διατεθούν, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα προμηθευτούν νέα ψηφιακά εργαλεία, συνδρομητικές εφαρμογές και υπηρεσίες, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ψηφιακή αναβάθμιση της παραγωγικής, εμπορικής και διοικητικής τους λειτουργίας και την επέκταση της δραστηριότητάς τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η Eurobank στηρίζει τις επιχειρήσεις ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Κάθε μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει ψηφιακά εργαλεία με 90% επιδότηση μέσω του προγράμματος “Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ” του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και να επωφεληθεί από τα ολοκληρωμένα πακέτα λύσεων που προσφέρει η τράπεζα σε συνεργασία με τη Microsoft, την Info Quest Technologies και την Epsilon Net:

  • Microsoft – Άδειες Microsoft365 με email, αποθήκευση σε cloud (OneDrive και SharePoint), video conferencing (Microsoft Teams), Microsoft Office, πλήρη σουίτα security.
  • Info Quest Technologies – Λύσεις και υπηρεσίες συνεργασίας, ασφαλούς και απομακρυσμένης πρόσβασης, ψηφιοποίησης και αυτοματισμού διαδικασιών και ηλεκτρονικών υπογραφών.
  • Epsilon Net – Λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού και ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Εάν είστε πελάτης της Eurobank και επιλέξετε μία από τις προτεινόμενες λύσεις, λαμβάνετε δωροεπιταγή ίση με το 5% της αξίας της επένδυσής σας για επιπλέον ψηφιακές αγορές. Μπορείτε να εξαργυρώσετε τη δωροεπιταγή σε μελλοντικές αγορές σας στις εταιρείες του Ομίλου Epsilon Net και το e-shop του Ομίλου Info Quest.

Τα ψηφιακά εργαλεία αποτελούν μέσο για να εξελίξετε την επιχείρησή σας, να οργανώσετε σε όλα τα επίπεδα προσωπικό, εργασίες και διαδικασίες και να μετασχηματιστείτε χωρίς υψηλό κόστος. Τώρα, ακόμη και μία μικρομεσαία επιχείρηση, μπορεί να περάσει στην επόμενη περίοδό της και σε έναν νέο τρόπο εργασίας για το σήμερα και το αύριο, αξιοποιώντας τις επιδοτήσεις της δράσης «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ», καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρουν στο κομμάτι της υποστήριξης εταιρείες όπως η Eurobank σε συνεργασία με κορυφαίους προμηθευτές.


insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ