Ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης του φετινού καλοκαιριού είναι η ραγδαία αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μόνο εντός του 2023, τα ναύλα των πλοίων έχουν αυξηθεί ακόμη και 40%. Την ίδια ώρα, η τιμή των καυσίμων έχει πέσει συγκριτικά με εκείνες του 2022.
Για ποιο λόγο, όμως, υπάρχει αυτή η αναντιστοιχία και πώς η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή; Για να λάβουμε απαντήσεις, απευθυνθήκαμε στον Γιώργο Λεχουρίτη, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), ο οποίος ήταν άμεσα διατεθειμένος να θέσει τα δεδομένα και τις ανησυχίες του για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φωνάξουμε»
Όπως σημειώνει εξ αρχής, το τηλέφωνό του χτυπά ασταμάτητα καθημερινά. Στην απέναντι γραμμή βρίσκονται καταναλωτές που διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές - όχι μόνο στα ακτοπλοϊκά αλλά και στους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας -, ενώ παράλληλα του ζητάνε να αναλάβει δράση.
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φωνάξουμε. Αυτό που συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Θα σας δώσω ένα και μόνο παράδειγμα. Πες πως μια οικογένεια θέλει να κάνει μια εβδομάδα διακοπές στην Κρήτη. Για να μετακινηθεί στο νησί φυσικά θα χρειαστεί αμάξι. Τα ακτοπλοϊκά, λοιπόν, φτάνουν τα 800 ευρώ. Αν βάλεις κάτω τα έξοδα διαμονής και διατροφής, το ποσό είναι απλησίαστο» επισημαίνει.
Οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όπως εξηγεί, δεν είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Η τόσο ραγδαία άνοδος, όμως, των δύο τελευταίων χρόνων, είναι.
Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του. Ας δούμε τα δεδομένα για πέντε από τα πιο διάσημα νησιά των Κυκλάδων. Η σύγκριση αφορά τις τιμές του Ιουνίου 2022 και του αντίστοιχου του 2023 για ένα ατομικό εισιτήριο.
- Νάξος: 48 ευρώ σε 72 ευρώ
- Πάρος: 50 ευρώ σε 71 ευρώ
- Ίος: 50 ευρώ σε 84 ευρώ
- Μύκονος: 48 ευρώ σε 84 ευρώ
- Σύρος: 42 ευρώ σε 67 ευρώ
Όπως εξηγεί ο κ. Λεχουρίτης, οι μεγαλύτερες διαμαρτυρίες έχουν γίνει από μόνιμους κατοίκους των ελληνικών νησιών που έχουν δει τα έσοδα από τον τουρισμό να πέφτουν κι όχι να ανεβαίνουν, τα δύο τελευταία χρόνια.
Ανάμεσα σε αυτά, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σκιάθος, η Κως, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Σάμος.
«Δεν δικαιολογούνται οι τιμές»
Το ζήτημα, μάλιστα, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με την ελληνική κυβέρνηση να σημειώνει πως έχει έρθει σε επικοινωνία με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, προκειμένου να υπάρξουν ορισμένες μειώσεις, ιδιαίτερα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πρόκειται ουσιαστικά για εκπτώσεις της τάξης του 20% έως 30% που αφορούν οικογενειακά πακέτα, χρήση αυτοκινήτου και δημοφιλείς προορισμούς.
Κατά τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αρκούν. Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση οφείλει, κατά τον ίδιο, να δράσει και μάλιστα γρήγορα. Και όχι μόνο στην περίπτωση των ακτοπλοϊκών. «Παρατηρούμε τις τιμές να αυξάνονται μήνα με τον μήνα χωρίς κάποια δικαιολόγηση. Άλλο, όμως, να βλέπουμε μια άνοδο της τάξης του 10% και άλλο να φτάνει μέχρι και το 50%. Πάνε να βγάλουν τα σπασμένα της πανδημίας» σημειώνει.
Ο κ. Λεχουρίτης είναι, όμως, απαισιόδοξος καθώς θεωρεί πως ο κίνδυνος να παγιωθούν οι τιμές στα σημερινά τους επίπεδα είναι κάτι παραπάνω από αισθητός. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου είναι καθημερινές. Κανείς, ωστόσο, όπως καταλήγει, δεν μπορεί να δράσει, πέρα από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.
«Βιώνουμε μια τεράστια φούσκα της οικονομίας. Δεν δικαιολογούνται αυτές οι τιμές ούτε στα καύσιμα, ούτε στα τρόφιμα, ούτε στα ενοίκια, ούτε πουθενά. Το θέμα είναι να μην σκάσει στα χέρια μας».
reader.gr