Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Οι νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τα Δωδεκάνησα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης – Τι ανακοίνωσε ο Θ. Σκυλακάκης

08/11/2022
153 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στην οικονομία του Νοτίου Αιγαίου, διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος στη Ρόδο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος μίήσε για το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Το παρών έδωσαν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Δωδεκανήσου, οι βουλευτές Δωδεκανήσου της ΝΔ, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος Ρόδου, δήμαρχος Χάλκης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, ο πρόεδρος των Οικονομολόγων Δωδεκανήσου, ο πρόεδρος των λογιστών Ρόδου, εκπρόσωποι του τουρισμού όπως η κα. Ντίνα Σβύνου και άλλοι.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οικονομολόγοι της Κω καθώς και ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Κω κ. Θοδωρής Βλάχος οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα χρηματοδότησης που στοχεύει κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις και τις ριζικές αλλαγές προς διευκόλυνση και όφελος των δικαιούχων που θα φέρει.

Τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κώστας Κόλιας, ο πρόεδρος Οικονομολόγνω Δωδεκανήσου κα. Κώστας Ζωγραφίδης, ο Δρ. Παναγιώτης Πρόντζας, Partner, και επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδύσεων της  Grant Thornton, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος καθώς και ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Αντώνης Καμπουράκης.

Η παρουσίαση έγινε στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Rodos Palace με συντονίστρια την δημοσιογράφο κα. Ρένα Παυλάκη.

Θ. Σκυλακάκης: Στόχος η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης αναμένεται το 70% της χρηματοδότησης να δοθεί στις μικρές επιχειρήσεις. « Η σταθερότητα στην χώρα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και την αύξηση των εσόδων, μας βοήθησε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν στην ενέργεια και να έχουμε ένα καλό ΑΕΠ. Τα μεταρρυθμιστικά έργα της κυβέρνησης , η άνοδος των επενδύσεων όλα βοήθησαν».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στο ταμείο ανάκαμψης υπάρχουν κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια πάνω από 8 δις ευρώ. Το πιο σημαντικό όμως που ανακοίνωσε είναι η ταχεία εκταμίευση των χρημάτων με την διαδικασία να ολοκληρώνεται σε μόλις 3 μήνες σε σχέση με τα πολλά έτη αναμονής έως τώρα.

Εκταμίευση χρημάτων σε 3 μήνες  - Ηλεκτρονική η διαδικασία

« Θα δίνονται τα χρήματα στους δικαιούχους μέσα σε 3 μήνες σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι τώρα. Πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τα 3 χρόνια. Επίσης δεν θα υπάρχει καμία υπογραφή ή ανάμειξη δημοσίου υπαλλήλου ή πολιτικού. Θα είναι όλα ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα. Ούτε χρήση χαρτιού δεν θα γίνεται. Ο έλεγχος από ορκωτό θα γίνεται σε τιμή προκαθορισμένη με τον ελεγκτή, ουσιαστικά να αξιολογεί την κάθε επένδυση».

Οι εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα

Ο κ. Σκυλακάκης στάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η τωρινή κυβέρνηση. « Είχαμε 3 μεγάλες εξωγενείς κρίσεις. Πανδημία , πόλεμος – ενέργεια, Τουρκία και επενδύσεις στα εξοπλιστικά. Παρόλα αυτά, είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης και το πρόβλημα δεν είναι η ανεργία αλλά η εύρεση προσωπικού».

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτή την φάση με τα δεδομένα που υπάρχουν, οι πόροι του κράτους θα δοθούν για να στηριχθούν τα νοικοκυριά.

Τα προβλήματα του ξενοδοχειακού κλάδου

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κα. Σβύνου παρέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος στον Υπουργό. « Τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να πανηγυρίσουν παρά τα έσοδα διότι είναι μεγάλη η αύξηση στο κόστος της ενέργειας και των προμηθειών. Παράλληλα εκκρεμούν οι μειωμένοι συντελεστές στον τουρισμό, δεν έχουν διευθετηθεί τα ανείσπραχτα τιμολόγια από tour operator που χρεωκόπησαν όπως η Thomas Cook και θέλουμε στήριξη από την κυβέρνηση για αυτό το θέμα. Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο. Δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα για την εύρεση σπιτιών. Επίσης οι αυξήσεις στα ρεύματα είναι τεράστια. Τρεις φορές πάνω. Για όλα αυτά ζητούμε λύσεις».

Η ημερίδα της Ρόδου ήταν η 8η από τις 14 συνολικά εκδηλώσεις που θα γίνουν ως το τέλος του χρόνου σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση για τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να κατανοήσουν τι είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, πως μπορούν να επωφεληθούν από αυτό, με ποιες διαδικασίες και προϋποθέσεις, ποιες ευκαιρίες δημιουργούνται για αυτές, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Σάντυ Λαδικού

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ