Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις αλλαγές στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ

13/09/2024
115 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Κερδισμένους και χαμένους θα έχει η αναμόρφωση των τεσσάρων πιο δημοφιλών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ που θα ισχύσει από το 2025. Με την θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων κινητής και ακίνητης περιουσίας ορισμένοι δικαιούχοι αναμένεται να τα χάσουν, ενώ άλλοι θα δουν τα ποσά που λαμβάνουν να μειώνονται.

Εκτός από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα ελέγχονται πλέον και οι καταθέσεις, η ακίνητη περιουσία και τα όποια πιθανά εισοδήματα από τρίτες πηγές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 80% των 767.000 δικαιούχων του επιδόματος παιδιού θα βγουν ευνοημένοι από τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς όπως ανέφερε χθες η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη «πιστεύουμε και αποδεικνύουμε ότι η επιδοματική πολιτική πρέπει να διέπεται από τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό δικαιοσύνης και σίγουρα πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς να μην γεννάει μεγαλύτερη αδικία».

Πολλές είναι οι οικογένειες που θα δουν αύξηση του επιδόματος, ενώ παράλληλα η έκπτωση 20% στο εισόδημα θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρουν επίδομα και όσοι θα το έχαναν, ή έπαιρναν μικρότερο ποσό.

Η αύξηση για την πρώτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος θα είναι της τάξης των 5 ευρώ (από 70 σε 75 ευρώ), ενώ στη δεύτερη κλίμακα των 45 ευρώ ανά τέκνο έρχονται να προστεθούν και οι δικαιούχοι της τρίτης κλίμακας των 28 ευρώ ανά τέκνο, οι οποίοι θα λαμβάνουν πλέον 45 ευρώ και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Τα επιδόματα που αυξάνονται από 1/1/2025 και θα καταβάλλονται με νέα κριτήρια είναι τα εξής:

1. Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής
 περιουσίας και καταθέσεων. Είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023
 αύξηση του ΕΕΕ από 200 € σε 216 € (αύξηση 8%).

2. Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

3. Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.

Παράλληλα αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ποσοστό από τα εισοδήματα της μισθωτής εργασίας (20% για τα επιδόματα παιδιού και στέγασης και 30% για το ΕΕΕ) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια για την λήψη των επιδομάτων.


Επίδομα ανεργίας

Αυξημένο τους πρώτους μήνες της ανεργίας και με μπόνους ανάλογο με τον χρόνο συνεχόμενης εργασίας και το ύψος των εισφορών θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα ισχύσει για τους νέους ανέργους, οι οποίοι θα το λαμβάνουν στο εξής μέσω προπληρωμένης κάρτας. Ωστόσο στο τελευταίο διάστημα της 12μηνης επιδότησης το επίδομα θα μειώνεται, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους άνεργους και στους μακροχρόνια άνεργους να βρουν δουλειά.

Το νέο επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας, θα είναι αυξημένο τους πρώτους 3-4 μήνες, καθώς θα δίνεται εμπροσθοβαρώς, χωρίς σωρευτικά το συνολικό ποσό να διαφοροποιείται.

Εφόσον ο άνεργος ήταν εργαζόμενος για πολλά συνεχόμενα χρόνια, τότε αυτόματα θα είναι δικαιούχος και ενός επιπλέον ποσού, το οποίο θα εξαρτάται από τα έτη προϋπηρεσίας και τον τελευταίο μισθό του.

«Η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας βασίζεται σε τρεις αρχές», σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, «την δικαιοσύνη, την προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου, και την παρακίνηση για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας».

Insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ