«Ένας αισιόδοξος βλέπει μία ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μία καταστροφή σε κάθε ευκαιρία», είχε περίφημα πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η Ντιλάν Γεσίλγκιοζ, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωθυπουργία της Ολλανδίας ως αρχηγός του φιλελεύθερου VVD, με τη σύμφωνη γνώμη του αιφνιδίως παραιτηθέντα Μαρκ Ρούτε, στις εκλογές του Νοεμβρίου, είναι φύσει και θέσει αισιόδοξη.
Το «συμπονετικό πίτμπουλ», όπως την αποκαλούν, ετοιμάζεται να δείξει τα δόντια του και για να γιατρέψει τις πληγές της χώρας. Μετά την κατάρρευση του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της Ολλανδίας, αφού απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για περιορισμούς στη μετανάστευση, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για τις 22 Νοεμβρίου.
Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα της Ντιλάν Γεσίλγκιοζ να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, και μάλιστα ξενικής, και συγκεκριμένα κουρδικής, καταγωγής, ο εμβληματικός και μακροβιότερος πρώην, πια, πρωθυπουργός της Ολλανδίας είπε ότι «στη Χάγη επικρατεί… άρωμα γυναίκας».
Ποια είναι, όμως, η υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας με τις μεγάλες φιλοδοξίες και τους ακόμα σημαντικότερους στόχους; Γεννημένη στην Άγκυρα, η Ντιλάν Γεσίλγκιοζ σε ηλικία 7 ετών μαζί με την αδελφή της και τη μητέρα τους αποβιβάστηκαν στις ακτές της Κω, όπου τις περισυνέλεξαν οι ελληνικές Αρχές. Τελικός προορισμός του ταξιδιού τους η Ολλανδία, όπου είχε βρει νωρίτερα άσυλο ο πατέρας της οικογένειας, Γιουτζέλ Γεσίλγκιοζ, ένας μαχητικός Κούρδος συνδικαλιστής διωκόμενος από τη χούντα του στρατηγού Κενάν Εβρέν.
Σήμερα, η 46χρονη Ντιλάν Γεσίλγκιοζ αναμένει την έγκριση της υποψηφιότητάς της από την κομματική βάση του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, που εκτιμάται ότι την έχει στο «τσεπάκι» της με δεδομένο ότι πρόσφατη δημοσκόπηση του RTL δείχνει ότι το 68% των ψηφοφόρων του θέλει εκείνη για αρχηγό του.
Αν αυτό συμβεί, το 2023 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά των πρωθυπουργών με την ξενική καταγωγή, αφού εκτός από τον πρώτο ινδουιστή πρωθυπουργό στη Βρετανία, τον Ρίσι Σούνακ, και τον πρώτο πακιστανικής καταγωγής μουσουλμάνο πρωθυπουργό στη Σκωτία, τον Χαμζά Μουσάφ, και η Ολλανδία θα έχει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό τουρκοκουρδικής καταγωγής.
Για όσους θεωρούν ότι η Ντιλάν Γεσίλγκιοζ ανταποκρίνεται στο πρότυπο της πιστής μουσουλμάνας, να σημειωθεί ότι η υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας του Άμστερνταμ δηλώνει άθεη και είναι παντρεμένη από το 2013 με τον Ολλανδοεβραίο Ρενέ Ζεγκέριους, χωρίς να έχουν παιδιά. Η επίδοξη πρωθυπουργός της χώρας σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτιστικές Επιστήμες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και συνέχισε με την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου το 2003 πάνω στο τρίπτυχο Πολιτισμός, Οργάνωση και Διοίκηση. Αφού πειραματίστηκε με όλα τα κόμματα της Αριστεράς, τους Σοσιαλιστές, τους Εργατικούς και τους Πράσινους, κατέληξε το 2014 δημοτική σύμβουλος των Φιλελευθέρων στο Άμστερνταμ.
Την περίοδο της θητείας της άφησε το στίγμα της στην ολλανδική πρωτεύουσα δίνοντας μάχη για την ποινικοποίηση της δημόσιας παρενόχλησης κατά των γυναικών και των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Το 2017 μπήκε στη Βουλή με το κόμμα του Ρούτε, στο οποίο διετέλεσε υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Πολιτικής, πριν καταλήξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.
Μέχρι σήμερα δεν έχει διαφοροποιηθεί από την επίσημη θέση του κόμματός της για τη μετανάστευση, που τάσσεται εναντίον της άνευ όρων καταχρηστικής επανένωσης των προσφυγικών οικογενειών σε ολλανδικό έδαφος, πιστεύεται όμως ότι το πραγματικό εύρος της δυναμικότητάς της θα ξεδιπλωθεί όταν επίσημα κληθεί να αναλάβει το τιμόνι της Ολλανδίας. Δεν την αποκαλούν, άλλωστε, ούτε αναίτια ούτε άδικα το «συμπονετικό πίτμπουλ» τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Κάτω Χωρών.
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Πηγή: https://www.vradini.gr/