Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μεταναστευτικό: Εντείνονται οι πιέσεις στα Νησιά - Στερεύουν τα αποθεματικά στις δομές φιλοξενίας

15/11/2024
132 Εμφανίσεις
3 Σχόλια

«Ερχονται Χριστούγεννα και αν δεν καταφέρουμε να δώσουμε το δώρο στους εργαζομένους θα οδηγηθούμε στο αυτόφωρο. Hδη κάποιοι εργαζόμενοι μας έκαναν καταγγελία γιατί δεν έχουμε καταβάλει τους μισθούς εδώ και δύο μήνες. Οπότε θα βρεθούμε να πληρώσουμε και πρόστιμο για καθυστερήσεις για τις οποίες δεν φταίμε», λέει η κ. Βασιλική Ανδρεαδέλη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Ηλιαχτίδα», η οποία λειτουργεί 5 δομές ασυνόδευτων ανηλίκων στη Μυτιλήνη. Στα σπίτια της «Ηλιαχτίδας» φιλοξενούνται σήμερα πάνω 170 παιδιά, ενώ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των εργαζομένων για τη φροντίδα τους σε διάφορες θέσεις.

«Ως ΑΜΚΕ δεν έχουμε μεγάλο αποθεματικό και έτσι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε μισθούς και άλλα έξοδα χωρίς να λαμβάνουμε τα χρήματα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου», εξηγεί η κ. Ανδρεαδέλη. Στο μεταξύ, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται. Ηδη το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και παρά την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων στα ελληνικά νησιά έχουν φτάσει 3.468 άτομα από την Τουρκία (στοιχεία υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου). Παράλληλα, η εικόνα που παρουσιάζεται από τη Frontex αναδεικνύει ότι ενώ στους περισσότερους μεταναστευτικούς δρόμους προς την Ευρώπη έχει σημειωθεί μείωση των αφίξεων της τάξης του 43%, το πρώτο δεκάμηνο του 2024, έως και τον Οκτώβριο, ο δρόμος από την Τουρκία προς την Ελλάδα (ελληνικά νησιά και Εβρος) σημείωσε αύξηση της τάξης του 14%.


Ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων: Επικοινωνία με τον γιατρό μέσω Google translate
Η «Ηλιαχτίδα» υπέγραψε σύμβαση με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για το πρόγραμμα λειτουργίας των ξενώνων ασυνόδευτων ανηλίκων τον Αύγουστο, οπότε τυπικά ξεκίνησε η νέα προγραμματική περίοδος. Δεν έχει πάρει ούτε καν προκαταβολή, κάτι που καθορίζεται στη σύμβαση. Επιπλέον υπάρχουν και οφειλόμενα από προηγούμενα προγράμματα που φτάνουν συνολικά τα 3 εκατ. ευρώ.


Τα έξοδα τρέχουν
Οι ξενώνες είναι σαν ένα νοικοκυριό και κάθε νοικοκυριό χρειάζεται περισσότερα χρήματα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για να λειτουργήσει, λέει η κ. Ανδρεαδέλη. «Τα παιδιά ξεκινούν σχολείο, χρειάζονται μπουφάν, παπούτσια, τετράδια. Και οι δομές πρέπει να ζεσταθούν. Αρα χρειάζεται να προμηθευτούμε πετρέλαιο», περιγράφει η πρόεδρος της «Ηλιαχτίδας» τα δεδομένα που ανεβάζουν τον συνολικό προϋπολογισμό κάθε φθινόπωρο. Και για εκείνους που θα μπορούσαν να πουν ότι πληρώνουμε πολλά για τις δομές ανηλίκων μεταναστών η κ. Ανδρεαδέλη αντιτείνει ότι στην πραγματικότητα το ελληνικό κράτος και η τοπική κοινωνία επωφελούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους που δίδονται για τις δομές. «Στις δομές αυτές βρίσκουν δουλειά άνθρωποι από την περιοχή. Επίσης, ενισχύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και η εφορία από τις εισφορές που πληρώνουμε».

Οι εργαζόμενοι της «Ηλιαχτίδας» δεν είναι από τους πλέον αδικημένους. Στις περισσότερες δομές ασυνόδευτων ανηλίκων η μισθοδοσία έχει καθυστερήσει περισσότερο. Προχθές το πρωί ομάδα εργαζομένων στις δομές ανηλίκων συγκεντρώθηκε μπροστά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που εκκρεμούν από τον Αύγουστο. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν στην «Κ» ότι στελέχη από το γραφείο του υπουργού μίλησαν με τους συγκεντρωμένους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι σύντομα θα λάβουν τα χρήματά τους.

Η αδυναμία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να καταβάλλει τα χρήματα, τα οποία προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα λειτουργίας. Για παράδειγμα, η ΜΚΟ Μετάδραση έχει προχωρήσει σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών ύψους 800.000 ευρώ και πρέπει να καταβάλλει τις δόσεις ώστε να έχει ασφαλιστική ενημερότητα και να μπορεί να λαμβάνει τη χρηματοδότηση. «Φαύλος κύκλος δυσκολιών», περιγράφει σε λίγες λέξεις την κατάσταση η πρόεδρος της «Μετάδρασης», Λώρα Παππά. Πηγές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό παραδέχονται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταβληθεί κάποια από τα οφειλόμενα. «Η νέα ηγεσία του υπουργείου κάνει προσπάθεια. Απλώς έχουν συσσωρευτεί πολλές οφειλές για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνουν. Οπως καταγράφουν τα στοιχεία του Frontex, 54.989 άνθρωποι πέρασαν παράνομα τα σύνορα μέσω του δρόμου της Ανατολικής Μεσογείου από την αρχή του έτους έως και το τέλος Οκτωβρίου. Μάλιστα τον Οκτώβριο ο συγκεκριμένος μεταναστευτικός διάδρομος ήταν ο πλέον πολυσύχναστος εφόσον εντοπίστηκαν 7.300 παράνομες διελεύσεις στην Ευρώπη μέσω αυτού.


Πηγή: kathimerini.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 3
Ανώνυμος
Ανώνυμος 15/11 - 21:42
Αύξηση
Τα αποθεματικά στερεύουν αλλά το σκατό πληθαίνει τρέχουν τα ποτάμια σκατα στο Πυλί.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 15/11 - 20:02
The party is over guyzzz.
Πρώτα ο Όρμπαν αλλά τον κράζανε.Τώρα πού σάρωσε την πολιτική ορθότητα ο αψύς της Αμερικής,τρέχουν ολοι,ενας ενας οι άβουλοί,φοβικοί Ευρωπαίοι να προσυπογράψουν...Από μονοι τους θα ήταν έρμαια των ΜΚΟ καί τού αντιδυτικού Αριστερισμού.Φάτε καθαρό αέρα με θέα την θάλασσα πονηροί οικονομικοί εισβολείς.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 15/11 - 18:47
Άρα;;;;
Πλήρωνε μ@@@α Έλληνα για να λιαζονται οι ισλαμιστές κι άσε τον Κούλη να υπερηφανεύεται ότι έκλεισε τα σύνορα και τις ροές.Εται κι αλλιώς πάντα ψεύτες ήταν ποιος να τους πιστέψει;;;

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ