Και νέα παράταση με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022. Την ίδια ώρα οι λογιστές, σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αφού έχουν επιφορτιστεί με πάρα πολλές πρόσθετες εργασίες –κυρίως μετά την εφαρμογή των διαφόρων επιδοτήσεων που δίνει το κράτος είτε για καύσιμα, είτε για διακοπές κ.λπ.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε στην «δ» ο κ. Μίλτος Παγκάς, λογιστής, η δουλειά έχει πολλαπλασιαστεί καθώς οι περισσότεροι συμπολίτες μας, ιδιώτες, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, επαγγελματίες κ.λπ. ζητούν την βοήθεια του λογιστή τους σε μια σειρά από εργασίες που γίνονται πλέον ηλεκτρονικά:
«Η δεύτερη παράταση, δόθηκε επειδή έχει υπερδιπλασιαστεί η δουλειά που αφορά στον τομέα των φορολογικών δηλώσεων, των λογιστικών υποχρεώσεων, των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων κ.λπ. Αυτός ο όγκος που αντιμετωπίζουμε φέτος, είναι πρωτόγνωρος. Ο λογιστής πλέον, πρέπει να κάνει και πρόσθετες εργασίες (π.χ. να στέλνει τα τιμολόγια στα mydata, να κάνει διασταυρώσεις κ.ά.) Άλλες χώρες αυτό το σύστημα το ανέβαλαν για επόμενες χρονιές ενώ η Ελλάδα το ξεκίνησε φέτος και με πολλά προβλήματα. Ο λογιστής είναι πλέον ο… άτυπος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών ακόμη και των εργασιών που γίνονται μέσω των ΚΕΠ αφού όλα απαιτούν κωδικούς TAXIS NET και οι περισσότεροι απευθύνονται σ’ εμάς. Την ίδια ώρα, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες για επιδοτήσεις όπως το fuel pass, τις επιδοτήσεις για διακοπές κ.λπ. απευθύνονται απ’ ευθείας στον λογιστή τους –ακόμη κι αν οι πλατφόρμες δεν έχουν ανοίξει ακόμη!».
Ωστόσο, οι λογιστές εξηγούν ότι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν μόνοι τους τις κρατικές πλατφόρμες για επιδοτήσεις εφόσον είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές αφού έχουμε μεταβεί στην εποχή που όλα γίνονται ‘μέσω του κινητού τηλεφώνου’ με απλά βήματα.
«Είναι όλα προσβάσιμα και ασφαλή. Οι νεότεροι είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και είτε χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, είτε τον υπολογιστή τους για να μπουν στις πλατφόρμες, όπως π.χ. για το δίπλωμα οδήγησης. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτά και ζητούν την βοήθεια του λογιστή τους διότι θέλουν να είναι σίγουροι και ασφαλείς. Να σημειώσουμε εδώ πως οι πλατφόρμες της ΑΑΔΕ είναι ασφαλείς και δεν πρέπει να μας ανησυχούν επειδή υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, κωδικοί κ.λπ.».
Πάντως, ο κλάδος των λογιστών, φοροτεχνικών και οικονομολόγων, δηλώνει ότι αφενός σηκώνει ένα τεράστιο όγκο εργασίας, αφετέρου αντιμετωπίζει μια υποβάθμιση όσον αφορά στις πραγματικές ανάγκες και στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων: «Για έναν συνάδελφο είναι δύσκολο να πάρει άδεια έστω και μία μέρα, αφού δεν υπάρχει περιθώριο απουσίας. Μπορούν να γίνουν έλεγχοι (από ΥΠΟΙΚ, ΕΦΚΑ, επιθεώρηση εργασίας και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς) και να απαιτηθεί η παρουσία του.
Γενικά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες σχετικά με τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να προχωρήσουμε τις υποθέσεις των επιχειρήσεων, επαγγελματιών και ιδιωτών. Για να καταλάβετε, πολλές φορές (κυρίως σε ημερομηνίες όπου πλησιάζει η λήξη των προθεσμιών) και οι πλατφόρμες δεν λειτουργούν ή πέφτει το TAXIS ή το σύστημα είναι υπερφορτωμένο. Μερικές τέτοιες δυσκολίες δεν αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικότητα και αρκετά αιτήματα, παραμένουν άλυτα…», τονίζει ο κ. Παγκάς.
Πηγή:www.dimokratiki.gr