Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Με λίγα κλικ η δωρεά χρημάτων σε συγγενείς - Μυστικά και παγίδες

10/08/2022
184 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Δωρεά χρημάτων από τους γονείς στα παιδιά ή μεταξύ συζύγων ή από παππού - γιαγιά σε εγγόνι έως 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητη - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Πιο εύκολες και χωρίς επισκέψεις στην Εφορία γίνονται οι άτυπες γονικές παροχές – δωρεές χρηματικών ποσών, δηλαδή τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους ή οι παππούδες στα εγγόνια τους για να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι ή κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να σβήσει άλλη μία εστία γραφειοκρατίας στο μέτωπο των μεταβιβάσεων κινητών περιουσιακών στοιχείων δρομολογώντας την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Οι φορολογούμενοι που δωρίζουν χρήματα σε συγγενείς ή φίλους σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην Εφορία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ή το τάμπλετ με λίγα κλικ.

Σήμερα οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις ΔΟΥ, ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Οι χρηματικές γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητες. Ωστόσο για να μην επιβληθεί φόρος θα πρέπει η μεταφορά των χρημάτων να γίνεται μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή τα χρήματα θα πρέπει να είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό.

Η μεταφορά αποδεικνύεται από το αποδεικτικό της τράπεζας και η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης να μη συνυποβάλλεται το αντίγραφο της τραπεζικής συναλλαγής αλλά ο φορολογούμενος να αναγράφει στη δήλωση τον λογαριασμό ΙΒΑΝ μέσω του οποίου έγινε η μεταφορά των χρημάτων.

Σε επόμενη φάση η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» μαζικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στα στοιχεία που θα λάβει από τις τράπεζες προκειμένου να εντοπίσει γονικές παροχές χρηματικών ποσών που δεν πραγματοποιήθηκαν μέσω τραπεζών.

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι η μεταβίβαση των χρημάτων δεν έχει γίνει μέσω τραπεζικού λογαριασμού αλλά με μετρητά από το… στρώμα, τότε οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ. 

Μυστικά και παγίδες

Οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τους μπελάδες με την Εφορία κατά τη γονική παροχή χρηματικών ποσών θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικού ποσού μεταξύ συζύγων ή από παππού – γιαγιά σε εγγόνι έως 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Αν το δωριζόμενο ποσό υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ, τότε φορολογείται με 10% μόνο το τμήμα πάνω από τα 800.000 ευρώ.

Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ οι γονικές παροχές μετρητών (χρήματα που βρίσκονται… σε στρώμα, σεντούκι κ.λπ.).

Σήμερα χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Οταν δεν πρόκειται να συνταχθεί συμβόλαιο, υποβάλλονται χειρόγραφα στη ΔΟΥ.

Δωρεές – γονικές παροχές χρηματικών ποσών προς τα πρόσωπα της πρώτης κατηγορίας για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο δηλώνονται μέσω της εφαρμογής myProperty μόνο εφόσον υπάρχει μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και συνυποβάλλεται και το αντίστοιχο παραστατικό της τράπεζας.

Εφόσον δεν γίνεται η μεταφορά των χρηματικών ποσών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ακόμα και αν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, δηλώνονται με χειρόγραφη δήλωση στη ΔΟΥ.

Επίσης, δωρεές χρηματικών ποσών προς τα πρόσωπα της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας, ανεξάρτητα αν γίνονται με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή με μεταφορά μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κ.λπ., δηλώνονται με χειρόγραφη δήλωση στη ΔΟΥ.

Οι φορολογούμενοι που δίνουν τα χρήματα (οι γονείς, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες κ.λπ.) θα πρέπει να προσέξουν ώστε να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα αποκτηθέντα εισοδήματα και έσοδά τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια και κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τα χρήματα που δωρίζουν.

Οι κληρονομιές γίνονται τώρα ψηφιακές

Στην ψηφιακή εποχή θα περάσουν τις επόμενες ημέρες και οι κληρονομιές. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στους συμβολαιογράφους το νέο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, το οποίο σε πρώτη φάση αναμένεται να ενεργοποιηθεί για τις αρχικές δηλώσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ