Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson - Τη Μ. Πέμπτη ανοίγουν τα ραντεβού για τους 40-44 με AstraZeneca

26/04/2021
229 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

"Στάση αναμονής" για τις εγκύους όσον αφορά το εμβόλια της AstraZeneca - Μπορεί να γίνει και νωρίτερα από τις 12 εβδομαδες η δεύτερη δόση - Το Μ. Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 45-49

Νέες διευκρινίσεις όσον αφορά τα εμβόλια της AstraZeneca για τους άνω των 30 και ειδικά για τις εγκύους, έγιναν στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, την προσωρινή παύση της χορήγησής του και την άρση της απαγόρευσης μετέπειτα.


Θεοδωρίδου: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Μίλησε για 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου στις ΗΠΑ. Αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 49 ετών και μέση ηλικία τα 37 χρόνια. Από τα 15 αυτά περιστατικά, τα 13 ήταν σε αυτή την ηλικία και τα δύο σε ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν έως δύο εβδομάδες μετά το εμβόλιο. 

Το συμπέρασμα των Αρχών ήταν πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων αναφορικά με τα σπάνια θρομβωτικά επεισόδια.

"Το γεγονός ότι γίνεται τόσο γρήγορα ο έλεγχος, σημαίνει ότι η παρακολούθηση των εμβολιασμών γίνεται με σχολαστικότητα και διαφάνεια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου (σ.σ. της Johnson & Johnson) και στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψιν και τα επιδημιολογικά δεδομένα", συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα του εμβολίου της Astrazeneca, "το οποίο έχει πάρει η Επιτροπή απόφαση να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 και μια τροποποίηση μικρή είναι η ύπαρξη μιας ευελιξίας στο μεσοδιάστημα που υπάρχει μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης.

Δηλαδή το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, να απέχουν οι δόσεις 12 εβδομάδες, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου".

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι αναμένουμε περισσότερα δεδομένα για τις εγκύους.

Η ίδια είπε ότι για το άνοιγμα της πλατφόρμας υπάρχει ενδιαφέρον και από τις γυναίκες 30-40 ετών, δηλαδή της καταλληλότερης αναπαραγωγικής ηλικίας. Είπε χαρακτηριστικά: "Ήδη είχαμε φτάσει από το στάδιο της απαγόρευσης να εμβολιάζεται μια έγκυος, φτάσαμε στο να εμβολιάζεται πια κανονικά όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός. Τα στοιχεία για τις κυήσεις (σ.σ. μίλησε για 90.000 κυήσεις) έδειξαν πως δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις με τα εμβόλια MRNA.

Κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιϊκό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση. Το ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση πως αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας".

Θεμιστοκλέους: Τη Μ. Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 με AstraZeneca

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέους, που ανέφερε πως "Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους ηλικίας 30-39 ετών με το εμβόλιο της Astrazeneca δεδομένου ότι είχαμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. Τα ραντεβού είναι αρκετά και κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού αύριο, μπορεί να εμβολιαστεί ήδη από τη Μεγάλη Τετάρτη. 

Την Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι 40-44 με το εμβόλιο της Astrazeneca, ίδια διαδικασία δηλαδή με τους 30-39". 

Επιπλέον, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45-49. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η ηλικιακή ομάδα 40-44 θα εμβολιάζεται αποκλειστικά με AstraZaneca, ενώ η ηλικιακή ομάδα 45-49 και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στη δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται. 

Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 30-39 ετών με AstraZeneca

Αύριο Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 30 έως 39 ετών με AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της περασμένης Τετάρτης στο πλαίσιο της επίσπευσης της χορήγησης των σκευασμάτων κατά του κορονοϊού, το οποίο περιλαμβάνει επίσης διεύρυνση του ωραρίου της χορήγησης των εμβολίων- ακόμα και τα Σάββατα- ενώ θα μπορούν πλέον να γίνονται και σε ιδιωτικά κέντρα.

Οσοι μάλιστα κάνουν αίτηση την Μεγάλη Τρίτη που ανοίγει η πλατφόρμα, θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο μέσα σε 24 ώρες, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά μέσα στις γιορτές, με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα.


Μόνο την Κυριακή του Πάσχα δεν θα γίνουν εμβολιασμοί


-Στις 21 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 και τους εκπαιδευτικούς.

-Το Σάββατο 24 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

-Από την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

- Τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Κατόπιν συνεννόησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εμβολιασμοί θα γίνουν και τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. 

EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca: Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος που να συνδέεται με την ηλικία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την αξιολόγησή του για το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου Οξφόρδης κατά του νέου κορονοϊού, επισημαίνοντας στη σχετική συνέντευξη Τύπου ότι το σκεύασμα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως οι ειδικοί που ερευνούν για ενδεχόμενη σχέση του συγκεκριμένου εμβολίου με θρόμβους στο αίμα, δεν έχουν βρει παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας.

"Προς το παρόν, οι εξετάσεις δεν έχουν ταυτοποιήσει παράγοντες ειδικού κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή ένα ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει προβλήματα θρόμβων για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις", που καταγράφηκαν για επιπλοκές σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. "Καμία αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί, αλλά είναι ενδεχόμενη και περαιτέρω αναλύσεις συνεχίζονται", προστίθεται σε αυτή. 


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ