Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Kώστας Τεχνίτης: Η μεγάλη προσφορά Airbnb έριξε τις τιμές διανυκτέρευσης

01/09/2024
667 Εμφανίσεις
3 Σχόλια

Η ζήτηση για καταλύματα Airbnb ανεβαίνει, τόσο στην Αθήνα όσο και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ίδιο και η προσφορά. Αυτό είχε ως συνέπεια τη συμπίεση των τιμών. Αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία για την ελληνική αγορά, την ώρα δε που δρομολογούνται περαιτέρω αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τούς προσεχείς μήνες

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας αναλύσεων AirDNA (με δεδομένα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και VRBO) για την ευρωπαϊκή αγορά, εννέα χώρες από τις είκοσι που εξετάζονται κατέγραψαν μείωση στη μέση τιμή δωματίου (ADR) τον Ιούλιο. Στην Ελλάδα, μάλιστα, καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση στην τιμή διανυκτέρευσης, η οποία ανέρχεται στο 9,8%. Η έκθεση δείχνει ακόμα πως η ετήσια μείωση στο ADR συμπίπτει με την πτώση της πληρότητας, η οποία προκύπτει από την αύξηση της προσφοράς που υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση της ζήτησης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως οι τιμές διανυκτέρευσης έχουν αρχίσει να σημειώνουν μείωση αυτό το καλοκαίρι και σε άλλες χώρες, όπως την Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Οι καταχωρίσεις τον Ιούλιο στην Ευρώπη κατέγραψαν νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 4 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 15% σε ετήσια βάση και 5% σε σχέση με τον Ιούνιο. Η πληρότητα έφτασε στο 68%, σημειώνοντας αύξηση 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Μεγαλώνει η ζήτηση

Όπως δείχνει, παράλληλα, το στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Ιούλιος), ο αριθμός καταλυμάτων Airbnb τον Ιούνιο ανήλθε στα 224.860, έναντι 204.578 έναν χρόνο πριν. Αντίστοιχα, άνοδος παρατηρείται και στον συνολικό αριθμό κλινών σε σχέση με τα στοιχεία του 2023. Η αύξηση ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 90.000 και το σύνολο των προσφερόμενων κλινών πλησίασε τον Ιούνιο το 1 εκατομμύριο και αναμένεται να το ξεπεράσει τον Ιούλιο.

Και αυτά τα στοιχεία δείχνουν άνοδο της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών. Η αύξηση της ζήτησης παράλληλα με την προσφορά αποτυπώνεται κατά το β’ τρίμηνο του 2024, όπου καταγράφεται υψηλότερη πληρότητα καταλυμάτων σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2023. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο, η πληρότητα διατηρήθηκε στο 12%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Φεβρουάριο σημειώνεται μείωση της πληρότητας σε 10% (έναντι 13%), ενώ τον Μάρτιο η πληρότητα ανέρχεται σε 16% (έναντι 15%). Τον Απρίλιο η πληρότητα διαμορφώθηκε σε 23% (έναντι 24%), ενώ τον Μάιο ανήλθε σε 30% (έναντι 26%). Τέλος, τον Ιούνιο η πληρότητα σε αυξήθηκε σε 40%, έναντι 38% τον Ιούνιο του 2023.


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 3
ΑνώνυμοςΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
ΑνώνυμοςΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ 02/09 - 12:58
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ
Αυτά που αναγράφοναι είναι αποτέλαισμα έρευνας και βέβαια το Airbnb βοηθάει γενικώς και η έρευνα δεν στηρίζει κανένα επαγγελματικό φορέα, π.χ Ξενοδόχους, Διαμερισματούχους, ιδιώτες , Τουριστικούς πράκτορες, κτλ. Απλά είναι έρευνα.
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ 02/09 - 12:21
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
Κε Τεχνίτη, δεν ξέρω εαν έπεσαν οι τιμες στα ξενοδοχεία, όμως, 200 ευρώ για δίκλινο σε 3άστερο της Β. Γεωργίου , είναι πολλά! Εαν λοιπόν θέλω 1400 για μία εβδομάδα στο τριάστερο , προτιμώ το AIRBNB, κι ας μην έχω πρωινο και καθαρίσμό κάθε μέρα!!! Με 1000 ευρώ που θα περισέψουν, θα φάω πρωινό αλλού!!!
miranta
miranta 02/09 - 09:18
Απορια
Το να μην είχαμε αύξηση αν ίσχυαν οι υπερβολικές τιμές στα ξενοδοχεία σας έχει περάσει από το μυαλό;Τα Airbnb βοήθησαν, την κατάσταση από την μια για την αύξηση των αφίξεων και από την άλλη έδωσαν την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να κάνει διακοπές.Ολα αυτά με αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων φέτος και την μείωση των διάσημων αεροπλάνων.Ειναι να τρελενεσαι αν ακούς ότι η λύση για να οικονομισουν οι ξενοδόχοι και το κράτος είναι να κλείσουν τα Airbnb.Λες και οι τουρίστες σώνει και καλά θα έρθουν στην Ελλάδα.Η αλλά τρομερή ιδέα να τα κλείσουμε για να βρίσκουν σπίτι οι ενοικιαστές.Σπιτια υπάρχουν και σήμερα και πολλά .Απλα δεν γίνεται ο άλλος να έχει επενδύσει στο σπίτι του και να θέλουν να το δώσει με 300 ευρώ το μηνα.Προσθεστε ότι ενάμιση ενοίκιο πάει κατευθείαν στην εφορία.Αυτο το λένε και πολιτικοί τρομάρα τους.Να κλείσουν λοιπόν και το μικρά μαγαζιά,μανάβικα,χασάπικα,μίνι μάρκετ,για να πέσουν οι τιμές.Πραγματι αυτό πιστεύουν;

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ