Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κομισιόν: Ζητά από τις χώρες να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης των πολιτών έναντι της ενεργειακής ακρίβειας

26/05/2023
63 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μετά την πρόσφατη απόφασή της να απενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής από το 2024 και μετά, η Κομισιόν προχώρησε σε συστάσεις προς τα κράτη-μέλη να επιστρέψουν σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, περιορίζοντας την ονομαστική αύξηση των πρωτογενών δαπανών, που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο, ώστε να αρχίσει περίοδος αποκλιμάκωσης του χρέους που αυξήθηκε πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βασικό επίσης ζήτημα που προκύπτει από τις συστάσεις, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, είναι να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2023 τα προγράμματα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες προτάσεις δημοσιονομικών κανόνων για την Ευρωπαϊκή Ενωση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε χθες στη σχετική συνέντευξη Τύπου ότι οι συστάσεις «αντανακλούν το πνεύμα των νέων κανόνων, με την έννοια ότι οι δημοσιονομικές προσπάθειες λαμβάνουν υπόψη τις προκλήσεις ανά κράτος-μέλος σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους». Συνεπώς, αυτό –κατά τον ίδιο– συνεπάγεται επιστροφή σε συνετή δημοσιονομική πολιτική με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού. «Ως πρώτο βήμα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ολοκληρώσουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης σχετικά με την αντιμετώπιση του σοκ των ενεργειακών τιμών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις. Εάν, πάντως, καταγραφούν νέες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, που απαιτούν εφαρμογή μέτρων στήριξης, αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να είναι δημοσιονομικά ανεκτά και να διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Παράλληλα, για την περίοδο μετά το 2024, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκουν μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης σύσφιγξης, σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στις συστάσεις της η Κομισιόν υπογράμμισε ότι στα κριτήρια του χρέους δεν ανταποκρίνονται η Γαλλία, η Ιταλία και η Φινλανδία, επισημαίνει ότι Ελλάδα και Ιταλία συνεχίζουν να καταγράφουν τις «μεγαλύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες», ενώ αντίστοιχα μακροοικονομικές ανισορροπίες καταγράφονται σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σουηδία, Ισπανία και Κύπρο.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησαν παράλληλα ότι παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας, οι προκλήσεις είναι πολλές και ιδιαίτερα ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος μειώνει τη δύναμη και την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών.

Για τον λόγο αυτό, τα κράτη-μέλη καλούνται να διατηρήσουν τις εθνικές χρηματοδοτούμενες δημόσιες επενδύσεις και να διασφαλίσουν αποτελεσματική απορρόφηση των επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, και άλλων κονδυλίων, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα, που πρέπει να διατηρούνται κάτω από το 3% του ΑΕΠ, η έκθεση διαπιστώνει ότι Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία δεν πληρούν το κριτήριο.

Πηγή kathimerini.gr


 
 

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ