Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κίνητρα για προσλήψεις και το 2023 - Τι αλλάζει στις εισφορές επιχειρήσεων και εργαζόμενων

20/09/2022
94 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Διπλή πρωτοβουλία για την τόνωση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα και την μισθολογική βελτίωση των υφιστάμεων θέσεων εργασίας επιχειρεί η Κυβέρνηση, μέσα από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Με στόχο να ανατρέψει τη φτωχοποίηση των χαμηλών μισθολογικών κλιμακίων και ειδικά εκείνων που δουλεύουν με συμβάσεις part time, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προσφέρει κίνητρο σε όσους εργοδότες μετατρέψουν τις θέσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Οι επιχειρήσεις αυτές θα κερδίσουν έκπτωση 40% έως τα τέλη του 2023 από το πακέτο των ασφαλιστικών εισφορών για τους εν λόγω εργαζόμενους, ένα μέτρο που αφορά δυνητικά περίπου 290.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 2,2 εκατ. εργαζόμενους.

Δηλαδή, για κάθε έναν από αυτούς τους εργαζόμενους που θα γυρνούν σε πλήρες οκτάωρο, οι εργοδότες θα κερδίζουν 40% των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου αυτού.

Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι δουλεύουν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έχουν συναφθεί πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου (την ημέρα της εξαγγελίας), ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εργοδότες να μετατρέψουν θέσεις πλήρους απασχόλησης σήμερα σε μερικής και στη συνέχεια να τους μετατρέψουν ξανά σε πλήρους απασχόλησης για να καρπωθούν την επιδότηση.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για έναν μισθωτό φτάνουν σήμερα το 36,16% (εργατικές 13,87% και εργοδοτικές 22,29%). Από το πακέτο των εισφορών θα αφαιρείται από τον εργοδότη το 40%, δηλαδή 14,46% των εισφορών και το κόστος θα πέφτει σε 21,7%.

Για παράδειγμα, μισθωτός με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ έχει εργατικές εισφορές 98,8 ευρώ και λαμβάνει στο χέρι 614 ευρώ. Οι εργοδοτικές εισφορές διαμορφώνονται στα 159 ευρώ και το συνολικό κόστος για τον εργοδότη στα 872 ευρώ.

Έστω πως ένας μισθωτός μερικής απασχόλησης «γυρνάει» σε πλήρη με τον κατώτατο κι εφόσον η έκπτωση 40% μοιραστεί εξίσου σε εργοδότη και εργαζόμενο:

  • Ο μισθωτός θα λαμβάνει στο χέρι 653 ευρώ (αντί για 614) καθώς οι εργατικές εισφορές πέφτουν στο 8,32% (τα υπόλοιπα τα επιδοτεί η Πολιτεία). Ο μισθωτός κερδίζει 39 ευρώ τον μήνα.
  • Ο εργοδότης θα πληρώνει για τον εργαζόμενο 808 ευρώ (αντί για 872) καθώς οι εργοδοτικές εισφορές πέφτουν στο 13,37% (95,32 ευρώ). Ο εργοδότης κερδίζει 64 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι μερικώς απασχολούμενοι φτάνουν σήμερα τα 644.717 άτομα, με μέσο μισθό της τάξης των 475,93 ευρώ μεικτά.

Τέλος επιτηδεύματος

Η δεύτερη παρέμβαση της κυβέρνησης στο μέτωπο των προσλήψεων αφορά την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για ένα έτος.

Το μέτρο αφορά, δυνητικά, 900.000 επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Προϋπόθεση για την κατάργηση του τέλους είναι να αυξηθεί ο μέσος ετήσιος αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση -δηλαδή κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.

Ο εργοδότης θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος για τον χρόνο κατά τον οποίο συντελείται η αύξηση.

Έτσι, επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατ. ευρώ που θα προσλάβει τον Οκτώβριο του 2022 έστω έναν νέο υπάλληλο και τον διατηρήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες, δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022.

Συνεπώς, όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε προσλήψεις τον Οκτώβριο και διατηρήσουν αυξημένο τον αριθμό των υπαλλήλων τους έως και τον Δεκέμβριο απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το 2022.

Μειωμένες εισφορές και το 2023

Παρατείνεται και το 2023 η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ως μέτρο ελάφρυνσης των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους και της επικείμενης νέας αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Η Κυβέρνηση, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε να διατηρήσει τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στα ίδια επίπεδα για ακόμη ένα έτος, δίχως η μείωση αυτή να επιδρά στο ποσό της σύνταξης του εργαζόμενου, όταν αποφασίσει να ανοίξει την πόρτα της εξόδου. Κυρίως πρόκειται για εισφορές που εισπράττει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τέως ΟΑΕΔ).

Παρότι οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία, δεν έχουν φτάσει ακόμη τις 5 μονάδες όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά η κυβέρνηση.


insider.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ