Διπλάσιος αριθμός συλλήψεων παράτυπων μεταναστών στα νησιά, τις… 23 ημέρες του Μαΐου 2022, συγκριτικά με… ολόκληρο τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Υπερβαίνουν το 20% οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στον Έβρο, το ίδιο χρονικό διάστημα. Το πρώτο τετράμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί και λιμενικοί συνέλαβαν 11.106 άτομα για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Στον Έβρο, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, καταγράφηκαν 1.553 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών. Σε όλη την επικράτεια, το ίδιο χρονικό διάστημα, έγιναν 292 συλλήψεις δουλεμπόρων, όταν το 2021 είχαν γίνει 220.
Από την 1η έως τις 23 Μαΐου 2022, στον Έβρο έγιναν 320 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών, έναντι 266 τον Μάιο του 2021. Τις ίδιες ημέρες του Μαΐου το 2022, στα ελληνικά νησιά συνελήφθησαν 355 παράτυποι μετανάστες, αντί 136 τον Μάιο του 2021.
Σε ποσοστό περίπου 25% αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, τον Μάιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Κατά 35%-40% έχουν αυξηθεί τον ίδιο μήνα, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Από την 1η έως τις 23 Μαΐου, με δεδομένο ότι η στάθμη του ποταμού έχει πέσει στο "γόνατο", καταγράφονται 350 αποτροπές εισόδου παράτυπων μεταναστών την ημέρα.
Επτά συλλήψεις δουλεμπόρων και 22 παράτυπων μεταναστών καταγράφηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν εν μέσω καταδιώξεων σε Ροδόπη, Μαράσια, Άβδηρα, Σάπες, Δράμα και Καβάλα. Μάλιστα οι δουλέμποροι φαίνεται να έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας με κλέφτες οχημάτων, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν για προπομπούς και για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών. Σε 15 περιπτώσεις του Μαΐου, οι δουλέμποροι είχαν κλεμμένα οχήματα, από Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αττική, Χαλκιδική και Κέρκυρα.
Απ’ ότι φαίνεται, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, το μεταναστευτικό αποτελεί για ακόμη μία φορά ένα εργαλείο-"όπλο" εκδίκησης του Ταγίπ Ερντογάν, μετά το μούδιασμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, της υποστήριξης που έτυχε η ελληνική πλευρά και την απομόνωση της τουρκικής.
Ο Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, αναφέρει ενδεικτικά: "Έχουμε μια έξαρση των μεταναστευτικών ροών αυτή την περίοδο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, με πάρα πολύ μεγάλο κόπο προσπαθούμε να κρατήσουμε όλες αυτές τις ροές, παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας μας που είναι εκεί στο ποτάμι". Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως με μεγαλύτερη ένταση.
Το πρωτοφανές κύμα μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο έχει ξυπνήσει μνήμες του 2015. Μέσα σε λίγες ώρες, της περασμένης Δευτέρας, τούρκοι δουλέμποροι επιχείρησαν να μεταφέρουν περισσότερους από 600 μετανάστες σε ελληνικά νησιά με ιστιοπλοϊκά σκάφη και φουσκωτές βάρκες. Σε αυτά τα σκάφη, επέβαιναν 450 άτομα, είχαν προορισμό την Ιταλία και προσέγγισαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Χίου και Σάμου, όπου η πορεία τους ανακόπηκε από το λιμενικό. Μάλιστα το ένα ιστιοφόρο, επιχείρησε χωρίς επιτυχία να εμβολίσει το σκάφος του λιμενικού, πριν τελικά επιστρέψει στα τουρκικά παράλια. Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές και 4 φουσκωτές λέμβοι στις οποίες επέβαιναν ακόμα 140 παράτυποι μετανάστες.
Συνεχίστηκε και χθες, η προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία στον απόηχο και τον δηλώσεων Ερντογάν. Το Λιμενικό Σώμα απέτρεψε ξανά σε τέσσερα φουσκωτά να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα από την Τουρκία. Στα τέσσερα σκάφη, επέβαιναν συνολικά 150 μετανάστες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Όπως αναφέρουν στελέχη, ο ρυθμός αυτός προσπαθειών εισόδου είναι ο αναμενόμενος τόσο λόγω της περιόδου όσο και του πολιτικού αναβρασμού των τελευταίων ημερών. Στα σχέδια της κυβέρνησης έχει συμπεριληφθεί η προσπάθεια της Τουρκίας για ένα " θερμό" καλοκαίρι, μία τακτική που έχει ακολουθήσει κ άλλες χρονιές στο μεταναστευτικό όπως το 2019. Στα τρία βασικά νησιά, Λέσβος, Σάμος και Χίος το Λιμενικό Σώμα έχει ένα ενισχυμένο σχέδιο βαρδιών και περιπολιών που έθεσε ήδη σε εφαρμογή μετά και τα προχθεσινά γεγονότα.
Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Κοκκάλας δήλωσε χαρακτηριστικά: "Υπάρχει αυτή η εικόνα και αυτή δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση, είναι η εκτίμηση που δημιουργούν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει εισέλθει καμία λέμβος και κανένα σκάφος με αλλοδαπούς στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πολύ εύκολα τα περιστατικά αυτά που μπορεί να μεταπέσουν από ένα περιστατικό εντοπισμού, σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα".
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, το πρώτο τετράμηνο του 2022, 1.527 μετανάστες έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στα ελληνικά σύνορα από τα νησιά του Αιγίου, με τα περιστατικά να φτάνουν τα 115. Το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν, δεν ξεπερνούσαν τα 45, με 1.221 μετανάστες.
thetoc.gr